Denkers, voelers doeners- Over Illich, vrijdenken en de AARDE

Opinie, gepost door: De Kleine Salamander op 28/03/2015 03:09:28

Denkers, voelers, doeners.
Reactie op interview met Denker(es) des Vaderlands Marli Huijer in Trouw, Letter&Geest,
28 februari 2015


Beste Marli,

Voor mij was het artikeltje wel een beetje veel 'denken'. Ook een merkwaardige alinea over Illich die ik niet helemaal kon plaatsen. " Ik zat met een baby in de collegebanken. Illich kwam naar met toe en zei: Ja als ik u was, zou ik ook denken dat je geld en een baan nodig hebt. Op dat moment viel hij van zijn voetstuk. Illich denken stond los van de omstandigheden. "

Ervan uitgaande dat dit allemaal goed is vertaald en juist is geciteerd denk en voel ik juist dat op basis van zo'n uitspraak zijn denken/wezen juist verbonden is met de omstandigheden. De omstandigheden van toen en misschien nog wel meer van de hedendaagse omstandigheden. Er spreekt mededogen uit. Hij die heeft gewerkt met wat wij noemen de armsten der Aarde kon zich heel goed voorstellen dat gezien de omstandigheden het nog niet zo makkelijk is om het denken om te zetten in handelen; de praktijk. Dat haal ik tenminste uit mijn 'ontmoetingen' met Illich.

Voetstuk
Nu, ja, misschien is het ook wel iets van die tijd, de jaren '60,'70, 80 waarin dit soort kritische maatschappij filosofen ongewild door 'de achterban' op een voetstuk werden geplaatst. Ik ga bij o.a. Ivan Illich, maar ook bij Domela Nieuwenhuis, André Gorz, Rudolf Steiner maar ook de Dalai Lamma uit van gelijkwaardigheid en neem mee wat voor mij een goed voelende en ook praktisch goed invulbare gedachte is. Helder denken noem ik dat waarbij 'helder' voor voelen en gewoon 'doen-praktiseren' staat. Daarbij word ik nog enorm geholpen door de in meer dan 50 miljoen jaar opgebouwde 'eigen levensintelligentie' van mijn streekeigen bijenvolken en de kennis van mijn helaas vorig jaar overleden vader. Op deze manier combineer ik als vrijdenker zonder status of titel Anarchisme, Antroposofie, Boeddhisme en Sjamanisme tot een praktisch werkbare situatie zonder dat dat ingegeven is of wordt door gevestigde instituten. Geen neoliberaal economisch groei-boulimia-denken meer. Of denken dat kan leiden tot het groot maken van de partijen van het ongenoegen.
En vooral geen mensen op een voetstuk plaatsen.

Armoede, banken en multinationals.
Armoede is relatief (Illich) en niet bang zijn voor de AARDE- vermorzelende banken en enkele multinationals bijgestaan door faciliterende politici ( in Nederland bijna de gehele Staten Generaal, leuk baantje na je 50-ste gegarandeerd) welke niet in staat zijn om verder dan enkele decennia vooruit te denken(Gorz). Maar de confrontatie aangaan om een ontmoeting met de AARDE af te dwingen. Dat kan best geweldloos en is ook persoonlijk best de moeite waard om eens een keer uit te proberen. Niet heel makkelijk maar wel heel fijn om te doen; bevrijding. Ik ben alvast begonnen. Dat heeft, dat dan weer wel, bijna 50 jaar geduurd: beseffen wat je eigenlijk al vanaf je geboorte weet. Maar goed, een ieder zijn eigen tempo.

De richting is werken aan een AARDE met 5 hoofdletters. Dat hoeft allemaal niet in een mensenleven te worden gerealiseerd. Handel, doe, maar blijf relax. Niet meer te veel denken.
Succes verder.

Omslagwerker,
Sjoerd Bonnema- De Kleine Salamander
Eco-imker, tuinman en muzikant.
www.dekleinesalamander.com


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech