Vluchtgarage: ontruiming staat voor de deur

Nieuws, gepost door: Wij Zijn Hier op 31/03/2015 03:03:52

Wanneer: 31/03/2015 - 16:15

P E R S B E R I C H T : Uitspraak Hof over Vluchtgarage

Gerechtshof Amsterdam vernietigt eerder vonnis van Voorzieningenrechter en oordeelt dat vluchtelingen van We Are Here op straat kunnen worden gezet.

Het Gerechtshof in Amsterdam heeft vandaag in het hoger beroep over de ontruiming van de Vluchtgarage in Amsterdam Zuidoost, de eerdere uitspraak van de Voorzieningenrechter van 20 februari j.l. vernietigd.

In die uitspraak was de ontruiming van de Vluchtgarage uitgesteld tot 1 mei a.s., omdat de Voorzieningenrechter het belang van de vluchtelingen om niet in de kou op straat te staan, liet voorgaan op het belang van de eigenaar van het pand, de stad Amsterdam, om daar een grasveld aan te leggen.

De afgewezen vluchtelingen van We Are Here vinden het verschrikkelijk dat zij nu in weer en wind op straat worden gezet. Zij zijn het niet eens met deze uitspraak om de volgende redenen:

- Het Hof is niet ingegaan op het verlies van de garage als woonruimte. Hoe primitief en onvoldoende ook, de Vluchtgarage biedt de bewoners wel 24 uur per dag een dak boven hun hoofd en enige privacy. De door de gemeente aangeboden nachtopvang (BBB) is volstrekt geen compensatie voor dat verlies, en ook geen adequate opvang, zoals genoemd door het Europees Comitee voor Sociale Rechten.

- Nachtopvang betekent dat de bewoners overdag op straat moeten zwerven, hetgeen onmenselijk is en zeer stressvol voor de vluchtelingen. Overdag is er geen plek om naar het toilet te gaan, iets warms te drinken, of bijvoorbeeld bescherming en een bed op te zoeken als men ziek is. De vluchtelingen worden nu door de gemeente gedwongen naar de bibliotheek of het winkelcentrum te gaan, echt geen oplossing.

- Het Hof houdt geen rekening met het feit dat de gemeente geen zwaarwegende bestemming heeft voor het gebouw (gras) en de ontruiming alleen bedoeld is om de bewoners uit het pand te krijgen.

De situatie van de vluchtelingen van We Are Here wordt opnieuw niet onderkend: zij zijn afgewezen, moeten het land verlaten, maar kunnen niet terug naar hun land van herkomst omdat het daar oorlog is of ze vrezen voor vervolging. Zij staan op straat doordat een onzorgvuldig asielbeleid waarin men geen oog heeft voor de consequenties van het op straat zetten van mensen die nergens heen kunnen.

De bewoners beraden zich op dit moment of zij in cassatie zullen gaan tegen de uitspraak.

Updates te volgen via: https://nl-nl.facebook.com/WijZijnHier
De groep organiseert a.s vrijdag 3 april van 17 tot 19 uur een demonstratie op de Dam, AmsterdamWie: 
We Are Here

WE ARE HERE DEMONSTRATION

FRIDAY 3 APRIL : 17.00 - 19.00 @ DAM AMSTERDAM

BBB is no solution, eviction is no solution, on the streets is no solution. We want a real solution, that is permission to stay. Come and demonstrate with us for this!

On Friday 3 april We Are Here organises together with students of the HvA a demonstration in Amsterdam at the Dam from 17:00 -19:00.

* * * Come to support us and demonstrate with us! * * *Wie: 
nn

Zie ook

WE ARE HERE - DEMO 3 APRIL, https://www.indymedia.nl/node/27412
Won't go back, https://www.indymedia.nl/node/27358 .Wie: 
nn

Bewoners Vluchtgarage moeten deels stad uit

door Roelf Jan Duin:

AMSTERDAM - Amsterdam doet een beroep op andere gemeenten voor de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers die na de aanstaande ontruiming van de Vluchtgarage op straat staan.

De stad heeft 135 opvangplaatsen beschikbaar (bed, bad en brood), maar daar is nu nog maar plaats voor 75 mensen, terwijl de groep in de Vluchtgarage bestaat uit zo'n 120 man. Ongeveer zestig mensen maken op dit moment al gebruik van de opvang.

"We gaan niet over het eerder afgesproken aantal plekken heen," zei burgemeester Eberhard van der Laan gisteren tegen de gemeenteraad. "De 76ste die zich bij bed, bad, brood meldt, wordt met een treinkaartje doorverwezen naar een opvang in een van de gemeentes waar we afspreken mee hebben." Dat zijn in ieder geval Rotterdam, Den Haag en Utrecht, maar ook kleinere gemeenten. De betreffende asielzoekers krijgen hun treinkaartje vergoed, zei Van der Laan.

Deze week oordeelde het gerechtshof dat de gekraakte garage in Zuidoost, waar sinds eind 2013 uitgeprocedeerde asielzoekers bivakkeren, per direct ontruimd mag worden. Eerder was bepaald dat ze daar tot 1 mei mochten blijven.

Van der Laan heeft gezegd dat dit in ieder geval niet eerder dan 8 april gebeurt. De gemeente, de politie en het Openbaar Ministerie geven de bewoners een week de tijd zelf te verkassen.

Veel Vluchtgaragebewoners zien niets in de nachtopvang van de gemeente. Ze beraden zich op cassatie. Mogelijk dat zij hun toevlucht nemen tot een ander gekraakt gebouw.

De burgemeester zegde de gemeenteraad toe bij te dragen aan de opslag van de spullen van mensen die na de ontruiming alleen 's nachts nog een opvangplek hebben.

Amsterdam kampt ook met een tekort aan woningen voor vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben. Ruim elfhonderd van hen wachten op een woning. In geen enkele andere gemeente is het tekort zo groot.

Wethouder Laurens Ivens werkt aan een oplossing. "We hebben een plan van aanpak gemaakt zodat er sociale huurwoningen voor deze mensen beschikbaar komen en ze ook kunnen gaan woningdelen. We willen dat er wellicht ook sobere huisvesting mogelijk is en studerende vluchtelingen in een studentenhuis terecht kunnen," zei hij gisteren tegen AT5.

'De 76ste die zich bij bed, bad, brood meldt, krijgt een treinkaartje'

Het Parool . . . . 02-04-2015Wie: 
nn

Video demo 3 april: https://vimeo.com/124066027 .Wie: 
nn

Vluchtgarage ontruiming: steun gevraagd, https://www.indymedia.nl/node/27588 .


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech