[020] TONIGHT Noisedemo for arrestees Maagdenhuis

Nieuws, gepost door: nn op 14/04/2015 04:04:28

Waar: Bollox/Binnenpret, Eerste Schinkelstraat 14/16, Amsterdam, Netherlands
Wanneer: 14/04/2015 - 17:49

Tonight there will be a noise demo for the people who got arrested outside during the eviction of the Maagdenhuis.

There are still 5 people in jail. These people chose to stay anonymous, and are being put in foreign detention.

We will gather at:

20:00
Bollox/Binnenpret
Eerste Schinkelstraat 14/16
Amsterdam

From there, we will move to Meer en Vaart, where the arrestees are still being held.

Hope to see you there to show your solidarity!

Tags: Maagdenhuis noisedemo


Wie: 
nn

zie eerder: https://indymedia.nl/node/27572


>Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels en is verplaatst naar het forum.

>Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels en is verplaatst naar het forum.


Wie: 
nn

According to here https://www.indymedia.nl/node/27754 and here https://www.indymedia.nl/node/27572 (comment 18/04 14:11), the last of the arrestees have been released.Wie: 
nn

Twee bezetters zitten nog in detentie

door onze redacteur Michiel Dekker

Amsterdam - Twee van de tien demonstranten die zijn aangehouden bij de ontruiming van het Amsterdamse Maagdenhuis, zitten nog vast. Zij zitten in vreemdelingendetentie omdat ze weigeren hun naam te geven.

Drie arrestanten kwamen gistermiddag vrij, nadat ze alsnog hadden meegewerkt aan het vaststellen van hun identiteit. Ook zij zaten in vreemdelingenbewaring. Allen waren zaterdag aangehouden toen de politie een einde maakte aan ruim zes weken bezetting van het bestuurspand van de Universiteit van Amsterdam.

De advocaten van de actievoerders vinden dat de politie het vreemdelingenrecht misbruikt. Zij stellen dat allen ,,onmiskenbaar" de Nederlandse nationaliteit hebben. Diverse deelnemers aan het protest bevestigen dat de vijf arrestanten studenten zijn van de UvA.

De advocaten wijzen erop dat de Raad van State in 2012 heeft bepaald dat vreemdelingendetentie een ongeoorloofd middel is als demonstranten weigeren hun identiteit bekend te maken. De uitspraak werd gedaan in een zaak rond de ontruiming van kraakpand Schijnheilig. De hoogste bestuursrechter bepaalde destijds dat een kraker niet in vreemdelingenbewaring had mogen zitten, omdat er geen reden was te denken dat zij illegaal in Nederland verbleef.

De gedachte achter het onbekend houden van identiteit is dat een demonstrant zich zonder naam zou kunnen verdedigen voor een rechter. Mocht het tot vrijspraak of ontslag van rechtsvervolging komen, dan blijft er ook geen smet aan de naam van de arrestant hangen.

De SP in Amsterdam heeft burgemeester Van der Laan al schriftelijke vragen gesteld over de ontruiming. GroenLinks wil opheldering over de vreemdelingendetentie van de arrestanten.

Volkskrant . . . . .16-04-2015Wie: 
nn

Schadevergoeding voor Maagdenhuisbezetters om vreemdelingendetentie

Zes voormalige Maagdenhuisbezetters krijgen een schadevergoeding van 315 euro, omdat ze in vreemdelingendetentie werden gezet. Dat heeft de rechtbank in Den Haag donderdag besloten.

De Maagdenhuisbezetters waren enige tijd na de ontruiming overgedragen aan de vreemdelingenpolitie, omdat ze hun identiteit niet wilden bekendmaken. Over die beslissing onstond veel commotie, tot in de Tweede Kamer. Achteraf bleken de zes personen die in vreemdelingendetentie hadden gezeten allemaal een rechtmatige verblijfplaats in Nederland te hebben.

Een vertegenwoordiger van het ministerie van Veiligheid en Justitie verdedigde de beslissing in de rechtbank. Volgens hem bestond er een vermoeden dat zich in het Maagdenhuis vreemdelingen zonder rechtmatig verblijfplaats zouden bevinden. Daarnaast werd de link gelegd met de kraakacties in de nabijgelegen Tabakspanden in de Spuistraat. Een aantal mensen die daarvoor werd aangehouden, had geen Nederlandse nationaliteit.

De rechtbank vond het geen rechtmatige vergelijking, omdat het bij de Tabakspanden ging om de bezetting van leegstaande panden en in dit geval om een zeer specifieke protestactie van studenten uit onvrede met het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De rechtbank oordeelde ook dat er vooraf aan de ontruiming van het Maagdenhuis geen vermoeden bestond dat zich in het pand vreemdelingen zonder rechtmatige verblijfplaats zouden bevinden.

De voormalige Maagdenhuisbezetters krijgen een schadevergoeding van 105 euro per dag dat ze onterecht vastzaten.

Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie laat weten dat de uitspraak eerst wordt bestudeerd, voordat er vragen over worden beantwoord.
(Door: Redactie)
02-05-15 17:55 uur - Bron: Het Parool

http://www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/3995428/2015/0...


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech