Europese Raad van Ministers steunt Wij Zijn Hier

Opinie, gepost door: door Pieter Smit op 15/04/2015 04:02:05

Het begon in Ter Apel, en via Kamp Notweg, 11 kraakpanden en nog twee tentenkampen komt nu de finale een beetje in zicht.

Nederland probeert al bijna een jaar onder de uitspraak van het Sociaal Comitee van de Europese Commissie uit te komen, en de implementatie te vertragen, door deze uitspraak voor te leggen aan de Europese Raad voor Ministers. Vanaf vrijdag is de laatste mogelijkheid daartoe voorbij.

Die gaan deze week waarschijnlijk zeggen dat zij er niet over gaan, en dat klopt. De uitspraak van het Sociaal Comitee is bindend, onafhankelijk van de Raad van Ministers.

Er is bij de instelling van het Comittee bewust voor gekozen om dit Comitee eigen mandaat en authoriteit te geven, juist om te voorkomen dat landen via de ministerraad zouden proberen om onder hun uitspraken uit te komen.

De enige reden dat Nederland in het verleden uitspraken van het Sociaal Comitee soms op de agenda zette van de Raad van Minsters, was omdat Nederland boos was dat sommige landen de kantjes er af liepen met de implementatie.

Nederland heeft zich daarom lang geleden verplicht om de uitspraken van het Sociaal Comittee onverwijld en loyaal uit te voeren, en te bevorderen dat andere landen dat ook doen.

Achter de schermen heeft Nederland geprobeerd om de bespreking uit te stellen tot na de zomer. Daarmee heeft de rest van Europa blijkbaar niet ingestemd.

Nu de door de regering gekozen vertragingstactiek ten einde is gekomen, roepen wij Nederland op om de uitspraak van het comittee onverwijld, loyaal, en in zijn geheel uit te voeren.

24-uurs opvang !

Misschien kan de staatssecretaris aanwijzen uit welke passage van de uitspraak zou blijken dat die uitspraak over onderdak verlenen, wel 's nachts, maar niet overdag zou gelden. Als dat niet lukt, hopen we dat het elke ochtend uit hun onderdak zetten van onuitzetbare vluchtelingen in bijvoorbeeld Amsterdam nu ophoudt.

Dat is win-win: het wordt goedkoper, zo blijkt uit ervaringen in diverse steden, en de rust wordt gecreeerd, die mensen nodig hebben om zich op hun toekomst te richten.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech