kunstproject J/J SPACES FACADE bij Slangenpand Amsterdam verwijderd

Nieuws, gepost door: Jeroen Huisman / Jalal Pleasant op 01/05/2015 05:03:56

Waar: Jeroen Huisman, Spuistraat 199, Amsterdam, Netherlands
Wanneer: 30/04/2015 - 16:41

Gistermorgen 30 april 2015 hebben de kunstenaars Jalal Pleasant (usa) en Jeroen Huisman (nl) om 5 uur in de ochtend een geïmproviseerde kunst installatie gerealiseerd aan de hekken die voor het voormalige Slangenpand in de Spuistraat in Amsterdam staan, dat recent werd ontruimd na 32 jaar gekraakt te zijn geweest. Dit gezamenlijk geproduceerde openbare kunstwerk is een eerste in een serie die beide kunstenaars gaan maken onder de naam J/J SPACES, en zal onder andere ook steden als Londen en New York aandoen.

J/J SPACES FACADE panorama Slangenpand Amsterdam
Do It Yourself prize poster Slangenpand
Pleasant Art

De installatie die werd voorbereid in de ateliers van de kunstenaars in Arnhem en Aalten bestond gedeeltelijk uit pigment inkt fotomateriaal uit het mobiele fotoarchief ''Orphanage Of Lost Impressions'' van Jeroen Huisman en grafisch materiaal van Jalal Pleasant uit zijn filmproject ''The Unknown'' verwerkt in digitale collages. Het beeldmateriaal was gedeeltelijk verwerkt op vochtwerend geprepareerd plaatmateriaal en aan de hekken bevestigd met tie ribs. De uit 15 panelen bestaande installatie met de naam ''J/J SPACES FACADE'' heeft helaas slechts enkele uren bestaan. Om 10 uur in de ochtend van 30 april zijn de kunstwerken door onbekenden verwijderd. De kunstenaars zijn verrast over een dergelijke resolute verwijder actie, omdat het werk op de openbare weg was geïnstalleerd, weliswaar aan een hek, maar toch duidelijk niet op een vorm van vandalisme te oormerken manier. Daarnaast stond op vrijwel ieder werk het web adres van de kunstenaars en was het dus heel makkelijk om contact op te nemen voor eventueel overleg. Zoals op de meegestuurde foto's te zien is stonden de kunstwerken de huidige sloop werkzaamheden aan het Slangenpand niet in de weg. Rond 7 uur hebben bouwarbeiders nog zonder problemen met de hekken gemanoeuvreerd. De kunstenaars vragen zich af of wellicht de eigenaar van het pand aan de Spuistraat, woonstichting de Key, achter de weghaal actie zit. De kunstenaars zouden dat een onsportieve daad vinden.

De installatie stond in het teken van een tentoonstelling met de naam ''J/J SPACES'' die in de Slang Galerie aan de Spuistraat 199 stond gepland voor het weekend van 24 april. Door de recente ontruiming van het pand kon deze tentoonstelling geen doorgang vinden. De voorbereiding van dit evenement, dat zou duren t/m 26 april en oorspronkelijk zou bestaan uit een grote interactieve installatie en performance van Jeroen Huisman genaamd ''Orphanage Of Lost Impressions'' en de film-performance ''The Unknown'' van Jalal Pleasant, heeft de kunstenaars veel tijd en energie gekost. Om de teleurstelling om te buigen is besloten om toch nog iets concreets te maken voor de buitenkant van het voormalige Slangenpand. Het zou ''J/J SPACES FACADE'' gaan heten, een verweesde gevelversie dus van de oorspronkelijke installatie, als aandenken aan het wezen van het gebouw en zijn bewoners van de afgelopen 32 jaar. Die tijd stond synoniem voor de zogenaamde ''Do It Yourself'' cultuur van de Punk beweging van de jaren tachtig van waaruit allerlei alternatieve muziekstromingen en veelzijdige cultuuruitingen werden ontwikkeld. Het Slangenpand heeft daarin een belangrijke rol gespeeld en om die reden heeft Jeroen Huisman als huldebetuiging aan de energie van de jaren 80 en aan het Slangenpand als icoon daarvan een poster ontworpen die moet worden gezien als prijs voor zoveel jaar bewezen dienst, de Do It Yourself (D.I.Y) Prize (freedom of expression series - de slang 1983- 2015). De poster was onderdeel van de ''J/J SPACES FACADE'' installatie en is ook verwijderd.

Uitgaande van het feit dat het Slangenpand nu een bouwplaats is en er geen mensen wonen hadden Huisman en Pleasant geen problemen verwacht met hun ''hek-installatie''. De tijdelijkheid van iets buiten ophangen is vanzelfsprekend natuurlijk, en daarom hadden de kunstenaars gehoopt op een duur van een paar dagen, maar dat het er maar vier uur heeft gehangen vinden ze toch opvallend. De kunstenaars vragen zich dan ook af wat er over is van vrijheid van menings- en cultuuruiting als onverwachte en verrassende zaken op straat direct worden gladgestreken en verdonkeremaand door mensen die vinden dat iets ''niet hoort''. Tijdens een eerdere tentoonstelling van Jeroen Huisman tijdens de Biënnale Gelderland in 2010 werden vele tientallen foto's tijdens de tentoonstelling ''Perrongeluk'' ook al gestolen. Huisman en Pleasant denken dat mensen te netjes en braaf zijn geworden en de straat zijn gaan zien als een plek waar alleen betaalde mededelingen en reclame uitingen worden toegelaten. Het wordt hoog tijd dat de straat wordt teruggepakt als gemeenschappelijk domein waarin pluriforme creativiteit mag en kan ontstaan, ook als dat niet direct de smaak vertegenwoordigd van de goegemeente.

Jeroen Huisman / Jalal Pleasant / 1 mei 2015

Tags: J/J SPACES Jalal Pleasant Jeroen Huisman


Wie: 
Jeroen Huisman

Websites;

www.pleasantart.com

www.jeroenhuisman.com

facebook J/J SPACES:

https://www.facebook.com/JJSPACESevent


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech