Open brief: Vlees op de Pinksterlanddagen

Opinie, gepost door: Puk op 05/05/2015 05:12:00

Beste PL-organisatie,

Ik stuur jullie deze open brief omdat ik mij de laatste jaren soms enorm heb geërgerd aan het gedrag van sommige mensen tijdens de Pinksterlanddagen.
Het gaat er om dat er sinds een aantal jaar een groep mensen is die structureel tijdens de PL, op het terrein gaan zitten barbecueën.

De Pinksterlanddagen zijn een evenement die voor mij symbool staan voor het links/anarchistisch gedachtengoed, een plek waar we onze idealen gezamenlijk in de praktijk brengen. We verbinden verschillende deel-strijden aan elkaar. Het kampeerterrein Tot Vrijheidsbezinning is antimiliteristisch, alcohol en drugsvrij en dit heeft goede redenen. Niet alleen in historische tijden waren alcohol en drugs een probleem in onze beweging, ook vandaag de dag maken deze dingen nog veel stuk. Actievoeren en alcohol/drugs gaan gewoon niet samen. Dat het terrein antimilitaristisch is, is een logisch gevolg van de strijd tegen de dienstplicht, een handelen in de geest van de totaalweigeraars en de activisten van Onkruid. Ook al is de dienstplicht afgeschaft, bestaan de veenkoloniën niet meer, nog altijd houden wij de geest van de anarchistische beweging in Nederland in leven. De Pinksterlanddagen staan aan de kern van onze beweging.

Maar onze beweging is verbreed sinds die eerste officiële Pinksterlanddagen in 1933, de strijd gaat niet langer alleen om sociale rechtvaardigheid, antimilitairisme, enzovoort. We strijden niet alleen tegen kerk, kazerne, kroeg, kroon en kapitaal. Vooral sinds de jaren 60-70 is de strijd voor natuur, milieu en dieren(rechten) een steeds groter geworden. Het kapitalistisch systeem buit dieren en de planeet net zo uit zoals het mensen uitbuit. En de laatste jaren is er meer en meer besef gekomen bij activisten van allerlei verschillende deel-strijden, dat al onze deelstrijden verbonden zijn. Dat we 1 totaalstrijd moeten voeren, connecting the dots, samen vechten voor een betere wereld voor mens, dier en de planeet.

Al zo lang ik op de Pinksterlanddagen kom, word er veganistisch gekookt. Het veganistisch eten is een symbool en praktijk voor eerlijk eten, zonder onderdrukking van mens, dier of de planeet. En bovendien maakt het veganistische voedselaanbod het mogelijk voor iedereen om mee te eten. Rampenplan verzorgt dit al jaren ontzettend goed, met hulp van een ieder die een handje mee wil helpen.

Maar sinds een aantal jaar is er iets vreemds aan de hand. Als de rij voor het eten zich vormt, en de mensen langs de kraampjes staan te kletsen en wachten op een (h)eerlijk bord eten, hangt er een lucht van verschroeid vlees. Er is namelijk een groep mensen die, naast die rij hongerige wereldverbeteraars, zit te barbecueën. En dát is mij een doorn in het oog.

Ik snap niet hoe een plek die vrijheid predikt, kan toestaan dat er mensen zijn die de kadavers van onze mede-aardbewoners staan te verschroeien. De bio-industrie in het algemeen, en de vlees-industrie in het bijzonder, symboliseren voor mij exact het tegenovergestelde van de Pinksterlanddagen. Waar de Pinksterlanddagen voor vrijheid, gelijkheid, solidariteit en strijd staan, staat de dierenindustrie voor slavernij, onderdrukking van mens en dier, moord, gevangenschap, natuur en milieuvernietiging, enzovoort. En ik snap niet dat een plek en evenement dat alcohol en drugs verbied, (h)eerlijke veganistisch voedsel aanbied en streeft naar vrijheid en gelijkheid, wel toe kan staan dat er dode dieren worden gebraden.
Niet alleen vind ik het onbegrijpelijk dat dit word toegestaan (een simpele regel als geen vlees op de PL, doe dat maar lekker buiten het terrein, zou het probleem oplossen). Ook de manier waarop het gebeurt snap ik niet. Deze mensen zitten midden op het kampeerterrein, daar waar iedereen langs loopt, te barbecueën. Dit is een ontzettend provocerend statement, een grote middelvinger naar een ieder die voor natuur en dieren(rechten) strijd. Een middelvinger naar de mensen van Rampenplan, die zich inspannen om voor iedereen op de Pinksterlanddagen veganistisch eten te voorzien.

Ik wil jullie als organisatie van de Pinksterlanddagen dan ook vragen om dit jaar een nieuwe regel in te stellen. Een regel die stelt dat vlees niet welkom is tijdens de Pinksterlanddagen. Prima als mensen dit buiten het terrein doen, net zoals alcohol en drugs, maar niet op het kampeerterrein.

Ik kijk uit naar jullie reactie.

Strijdbare groet,
Puk


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech