De leidende rol van Vrouwe Justitia in de Democratie.

Hier kun je discussieren over De leidende rol van Vrouwe Justitia in de Democratie..
Hoewel het in de democratie draait om het behartigen van het algemeen belang, dus het welzijn van ons allemaal, behoeft het geen betoog dat die doelstelling nog niet is gerealiseerd. Vraag is waar dat aan te wijten is.

Belangenafweging.
Voor de beantwoording daarvan zullen we niet te rade moeten gaan bij onze geschiedenis. De oorlogen en andere gruwelijkheden die daarin zijn gepleegd in naam van het zogenaamde 'algemeen belang', hebben met het oprecht behartigen daarvan veelal niets van doen. Daarvoor zullen wij ons moeten richten op de geblinddoekte Vrouwe Justitia, als personificatie van het recht dat een ieder raakt. In de belangenafweging die haar weegschaal symboliseert, draait het immers om de juiste behartiging van het ongrijpbare algemeen belang! Met andere woorden, om rechtvaardigheid of gerechtigheid. Begrippen die aan plaats noch aan tijd gebonden zijn en daardoor boven de partijen staan.

Tekortschietend bestel.
En daarin wringt de schoen wat hun maatschappelijke vertaling betreft, omdat ons partijpolitieke bestel daar ten enen male ongeschikt voor is. Dit schiet fundamenteel tekort in het adequaat behartigen van het algemeen belang, omdat politieke partijen primair gericht zijn op de behartiging van partijbelangen in plaats van het algemeen belang: “De rechtvaardige samenleving”.
Van dit onverteerbare fundamentele tekortschieten van ons bestel, getuigt de partijpolitieke praktijk van alledag, de strijd om de macht. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Om deze uitzichtloze mondiale realiteit te doorbreken zal begrijpelijkerwijs allereerst het partijpolitieke bestel rigoureus op de schop genomen moeten worden. In de zin dat de 'verdeelheid-zaaiende-partijpolitieke-leest' daarvan, met vereende krachten vervangen moet worden tot een zuiver democratische 'eenheid-in-verscheidendenheid-leest'. De enige democratische leest die maatschoeisel levert voor iedereen, omdat het consensusbeleid dat daarbij hoort niemand te kort doet of buitensluit. Integendeel, juist iedereen uitdaagt zijn steentje bij te dragen aan het geheel, waardoor iedereen recht wordt gedaan en het respect krijgt dat hem toekomt.
De leidende rol van Vrouw Justitia in de Democratie. (vervolg)
Transformatieknuppel.
Kortom, in het breed maatschappelijk ter discussie stellen van het partijpolitieke bestel vanuit het oogpunt van rechtvaardigheid, ligt de sleutel besloten tot de broodnodige transformatie daarvan tot een democratisch bestel in de ware zin van het woord. Een rechtvaardig bestel waarin de macht niet langer bij de sterkste partij of een coalitie van partijen ligt, maar bij ons: “We The People”. Dankzij onze jarenlange scholing moeten wij zo langzamerhand met elkaar in staat zijn tot die geweldloze machtsovername en het in goede banen leiden daarvan.
Uiteraard niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Wel zou ons land in die broodnodige democratische doorbraak het voortouw kunnen nemen. Daarmee de slogan bevestigend 'waarin een klein landje, als politiek gidsland, groot kan zijn'. Vraag is alleen welke partij op Het Binnenhof de moed heeft om die transformatieknuppel in ons partijpolitieke hoenderhok te gooien, gezien de verstrekkende (zowel materiële als immateriële) gevolgen van die grensoverschrijdende ideële actie. GroenLinks misschien onder de bezielende leiding van hun nieuwe voorman Jesse Klaver?

Herziening VN-Handvest.
Mocht Jesse daarvoor voelen en daarin de steun krijgen van zijn fractiegenoten, dan is te voorzien dat de positieve uitwerking van die transformatieknuppel op termijn ook voel- en zichtbaar zal worden op het internationale en mondiale beleidsvlak. Met als uiteindelijk resultaat, de creatie van een mondiaal democratisch beleid onder de (mensenrechten-)vlag van de VN. Daarvoor zal onze volkerenorganisatie wel eerst omgebouwd moeten worden (gelijk ons partijpolitiek bestel) van een organisatie van regeringen die primair het landsbelang voorstaan, tot een mondiaal beleidsorgaan met bovennationale bevoegdheden dat primair staat voor de behartiging van het algemeen of mondiaal belang. Een gezaghebbend wereldforum, dat op basis van de alom onderschreven mensenrechten en onze fenomenale know how op elke gebied, een wereldbeleid van de grond weet te tillen waarmee de wereldproblemen en het daarmee gepaard gaande onrecht op vruchtbare wijze aangepakt kunnen worden. Geen onmogelijke opgave, omdat de mogelijkheid tot hervorming van de VN (het doorbreken van de mondiale machtsverhoudingen) besloten ligt in artikel 109 van het Handvest, dat spreekt van een algemene conferentie van VN-lidstaten, met als doel de herziening van het Handvest. Gezien de chaotische toestand van de wereld, is de tijd daar meer dan rijp voor.


"Een rechtvaardig bestel

"Een rechtvaardig bestel waarin de macht niet langer bij de sterkste partij of een coalitie van partijen ligt, maar bij ons: “We The People”. Dankzij onze jarenlange scholing moeten wij zo langzamerhand met elkaar in staat zijn tot die geweldloze machtsovername en het in goede banen leiden daarvan."

Dat klopt maar Nederland gaat daarbij absoluut niet een voorname rol spelen.
De Nederlandse bevolking weigert tot op heden de juiste politieke moed te tonen.
Dus kan die bevolking ook geen leidende rol spelen.
Het doet me denken aan die knaap die tegen de werkgever zei:
"Ik wil wel een opleiding gaan volgen voor het bedrijf maar eerst de loonsverhoging."

Leidinggevende zullen de landen zijn, die nu ook heel belangrijk zijn.
Zoals Amerika (de USA) en Duitsland.
Zij hebben een geschiedenis met mannen en vrouwen, die er echt toe doen.

Schokkend

Het is schokkend om te zien hoe Nederland omgaat met zijn eigen geschiedenis.
Zo heeft Ab Menist heel veel betekend voor de Nederlandse arbeidersklasse
en in Rotterdam streed hij 10 jaar lang voor rechtvaardigheid 1929 - 1939.

Spreekbuis van proletarisch Rotterdam
Rob schrijft:
Zonder twijfel was Ab Menist (1896-1942) tot zijn gewelddadige dood
één van de meest succesvolle revolutionaire socialisten in Nederland.
Vooral in de periode na de Crisis van 1929 genoot hij een grote populariteit
in Rotterdamse arbeiderskringen. Ab Menist was in die tijd aanvoerder
van de plaatselijke werklozenbeweging en gemeenteraadslid
voor de Revolutionair Socialistische Arbeiders Partij (RSAP).

Solidariteit: http://www.solidariteit.nl/extra/2010/spreekbuis_van_proletarisch_rotter...

In Ab Menist, revolutionair-socialistisch vakbondsleider, politicus en verzetsstrijder
schetst Dick de Winter een gedetailleerd beeld van de revolutionair-socialistische stroming
in de arbeidersbeweging tussen de twee wereldoorlogen.

Hij gaf zijn leven voor ons en dan is het onvoorstelbaar triest dat bijna
geen Nederlander meer weet wie Ab Menist was.

Geen Lood Maar Brood

Als eerbetoon aan Ab Menist zouden we die leus
weer opnieuw moeten gebruiken: GEEN LOOD MAAR BROOD.

Dat zou ook een eerbetoon zijn aan zijn medestrijders Henk Sneevliet en Wim Dolleman.
Henk die wist: Je kunt mij de kogel geven en doodschieten maar het is
volstrekt onmogelijk om met de loop van een wapen de idealen
van het socialisme door middel van militair geweld voor altijd uit te schakelen.
Henk Sneevliet stierf met de gedachte dat de arbeidersklasse zal zegevieren.

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech