Vrijspraak voor demonstranten bij kernreactor Petten tijdens Nucleaire top 2014

Nieuws, gepost door: nn op 15/06/2015 06:01:36

Wanneer: 15/06/2015 - 14:49

Recht om te betogen ten onrechte ‘onmogelijk gemaakt,’ oordeelt rechtbank.

Amsterdam, 15 juni 2015 – De rechtbank in Alkmaar heeft vandaag 12 personen vrijgesproken die tijdens de Nucleaire top in maart 2014 bij de kernreactor in Petten demonstreerden. De demonstranten, die allen vreedzaam demonstreerden tegen de kernreactor, werden op 25 maart 2014 wegens een noodbevel van de burgemeester in Petten gearresteerd. Het OM vervolgde ze wegens het niet opvolgen van een ambtelijk bevel.

Willem Jebbink advocaat van de demonstranten:

‘Dit is het zoveelste voorbeeld van “opgeruimd staat netjes” bij demonstraties. Burgemeester, officier van justitie en politie arresteren willekeurig demonstranten als hun een demonstratie even niet goed uitkomt. Dat laatste was hier evident: Nederland ontving in Petten industriëlen die deelnamen aan de Nuclear Industry Summit. Met handelsgeest geeft onze overheid graag de grondrechten van haar burgers op. Nederland op dit vlak geen haar beter dan Oost-Europese landen, waar te pas en te onpas demonstraties uiteen worden gejaagd. Opmerkelijk is dat onze overheid regelmatig met de vinger naar die Oost-Europese praktijken wijst. Poetin kan er helaas weer hartelijk om lachen.’

‘Het ging om een groepje van in totaal zo’n 30 mensen. Die stonden keurig langs de kant van de weg en veroorzaakten geen enkele hinder of wanorde. Mijn cliënten zijn die dag zo’n tien uur van hun vrijheid beroofd. Dat het om een pure opruimactie ging, blijkt uit het feit dat in die tijd niemand door de politie is verhoord. Het recht op wederhoor is kennelijk ook overboord gekieperd in dit soort zaken. Zo bont heb ik het nog niet eerder gezien.’

De rechtbank overwoog onder meer:

‘Uit de door [inspecteur van politie] gegeven beschrijving blijkt niet dat sprake was van een verstoring van de openbare orde of een dreiging daarvan, doch (slechts) van een demonstratie, waarbij, zoals niet ongebruikelijk is, spandoeken werden meegevoerd en leuzen werden geroepen. Aldus bestond er geen grond voor het inzetten van een dusdanig vergaand middel als het doen van een op een noodbevel gebaseerde vordering. Daarbij komt dat uit het proces-verbaal blijkt dat een niet onaanzienlijk aantal politiemensen ter plaatse was, waardoor de situatie voldoende adequaat tegemoet kon worden getreden zonder dat het verdachte en haar medestanders onmogelijk werd gemaakt om hun grondrecht om te betogen uit te oefenen.’

Van de 19 gedagvaarde personen werd één zaak aangehouden omdat de verdachte wegens ziekte niet kon verschijnen. In vijf andere zaken was het OM vergeten de dagvaarding uit te reiken aan de verdachten.

- lees hier de uitspraakWie: 
nn

Arrestatie demonstranten Petten was onterecht

De 28 demonstranten die vorig jaar in Petten werden opgepakt bij een protest tegen kernenergie, hadden niet gearresteerd mogen worden. Volgens de rechter in Alkmaar was er geen dreiging of een verstoring van de openbare orde en had de groep gewoon mogen demonstreren.

Op 25 maart gingen meer dan dertig demonstranten naar Petten. De politie vormde daarop een linie om de betogers tegen te houden. Op zo'n vijf meter afstand bleef de groep staan en ontrolde spandoeken.

Een inspecteur van de politie beval de demonstranten om te vertrekken naar een locatie op minimaal tien kilometer afstand. 28 demonstranten waren het daar niet mee eens en gingen op het fietspad zitten. Zij werden opgepakt.

Volgens de rechtbank blijkt uit het proces-verbaal van de politie-inspecteur dat er voldoende agenten waren om de demonstratie door te laten gaan.

http://nos.nl/artikel/2041540-arrestatie-demonstranten-petten-was-ontere...Wie: 
nn

25/03/2014
Petten: Demonstratie bij bezoek CEO's nucleaire industrie-top
https://www.indymedia.nl/node/22092Wie: 
nn

De actievoerders waren van plan een bus met industriëlen die van plan waren de reactor te bezoeken tegenhouden, dat is toch wat anders dan 'langs de weg demonstreren': https://stopdenss.nl/verslag-van-demo-petten/#more-311Wie: 
nn

Demonstranten Petten vrijgesproken

De rechtbank in Arnhem heeft maandag twaalf personen vrijgesproken die
tijdens de Nucleair Security Summit (NSS) in maart 2014 bij de
kernreactor van Petten demonstreerden.
Door: Redactie 15 juni 2015, 16:50

De discussie over demonstraties laait de afgelopen tijd opnieuw op.
Demonstranten krijgen met steeds meer beperkingen te maken. Hoe ver kun
je gaan? Vonk-verslaggever Wietse Pottjewijd besloot de grenzen van zijn
uitingsvrijheid te testen.

De twaalf werden op 25 maart 2014 gearresteerd wegens een noodbevel van
de burgemeester van Petten. Ze werden door het OM vervolgd wegens het
niet opvolgen van een ambtelijk bevel. De rechtbank oordeelt nu echter
dat er niet genoeg grond is om de demonstranten te vervolgen.

'Er was geen sprake van een verstoring van de openbare orde', aldus de
rechtbank. 'noch een dreiging daarvan, doch slechts van een demonstratie
waarbij, zoals niet ongebruikelijk is, spandoeken werden meegevoerd en
leuzen werden geroepen. Aldus bestond er geen grond voor het inzetten
van een dusdanig vergaand middel als het doen van een op een noodbevel
gebaseerde vordering.' De rechtbank vond verder dat er genoeg politie
ter plekke was, zodat de situatie voldoende tegemoet kon worden
getreden, mocht dat nodig zijn geweest.

Oost-Europa
'Het zoveelste voorbeeld van 'opgeruimd staat netjes'', aldus Wim
Jebbink, die de demonstranten bijstaat als advocaat. 'Burgemeester,
officier van justitie en politie arresteren willekeurig demonstranten
als een demonstratie even niet goed uitkomt.

'Dat laatste was hier evident: Nederland ontving in Petten industriëlen
die deelnamen aan de Nuclear Industry Summit. Met handelsgeest geeft
onze overheid graag de grondrechten van haar burgers op. Nederland is op
dit vlak geen haar beter dan Oost-Europese landen, waar te pas en te
onpas demonstraties uiteen worden gejaagd.'

http://www.volkskrant.nl/binnenland/demonstranten-petten-vrijgesproken~a...


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech