Update: Enter de Volvo Ocean Race (18-6-2015 Den Haag)

Nieuws, gepost door: Stop veryupping op 17/06/2015 06:08:08

Wanneer: 17/06/2015 - 21:23

Het is bijna zo ver en de actie “Enter de Volvo Ocean Race” gaat beginnen. Wie bereik met zijn piratenschip de Volvo Ocean Race-boten? En wie plant zijn piratenvlag hoog in de mast? Het is inmiddels duidelijk dat de Volvo Ocean Race-boten op donderdag (18-6-2015) tussen 20:00 en 1:00 binnen komen, later zullen er nog preciezere tijden duidelijk worden. Dus hou de website en sociale media van Stop Veryupping in de gaten!


De actie
Op het moment dat de eerste zeilboten van de Volvo Ocean Race de haven van Scheveningen binnenvaren is de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen in bootjes, zwemmend, per vlot of luchtkussen de zeilboten proberen te bereiken, om deze vervolgens te enteren en de piratenvlag te hijsen. Wie dit lukt zal een mooie prijs ontvangen. Geen boot en piratenvlag, geen paniek er zijn nog enkele boten vlaggen beschikbaar! Neem voor de zekerheid droge kleren mee!

Tijd
Het precieze tijdstip van de binnenkomst van de Volvo Ocean Race ligt nog helemaal vast niet vast, die is afhankelijk van oa de wind. De zeilboten worden nu op donderdag 18 juni verwacht tussen 20:00 en 1:00. Blijf dus goed op de hoogte en volg ons op Twitter en Facebook en houd onze website goed in de gaten en zorg dat je zoals het er nu naar uitziet rond 19:00 in de buurt van de haven ben!

Startlocatie
De startlocatie om de Volvo Ocean Race te enteren kan je natuurlijk zelf kiezen, maar er zullen zich mensen verzamelen op het strandje bij de kom aan de Hellingweg. Bestudeer het kaartje, verken de omgeving en enter het elitefeest!

Website: https://stopveryupping.wordpress.com/
Facebook: https://www.facebook.com/stopveryupping/
Twitter: https://twitter.com/stopveryupping

Op 18, 19 en 20 juni a.s. zal de Volvo Ocean Race een korte tussenstop maken in de haven van Scheveningen. De gemeente heeft nu al 700.000 euro gestoken in dit elitefestival. De Volvo Ocean Race is een kroonstuk op de veryupping van Scheveningen, terwijl de arme mensen in de kou blijven staan. Dit vraag om actie, en daarom roepen wij iedereen op om bij het arriveren van de boten in de haven de boten te enteren en de piratenvlag te hijsen. De haven is van ons allemaal, niet alleen van de rijken en hun tijdverdrijf. Let the games begin!

De gemeente Den Haag heeft er honderdduizenden euro’s in gestoken om de Volvo Ocean Race voor 24 uur naar Den Haag te krijgen, om zich zo op de kaart te kunnen zetten als “Wereldstad aan Zee”. Dit droombeeld van de gemeente Den Haag beperkt zich niet alleen tot de Volvo Ocean Race, want de gehele haven is al kapot gemaakt door prestigeprojecten voor de rijke elite. Zo zijn alle scheepswerven weggepest om plaats te kunnen maken voor yuppen appartementen, zeilcentra en luxe restaurants. Huizen waar wij Scheveningers niet in kunnen wonen, restaurants waar we niet kunnen eten en zeilcentra waar we niet aan onze boot kunnen klussen, simpelweg omdat het alleen te betalen is voor de allerrijksten. Zo worden wij, die niet beschikken over stapels geld, verdrukt door de grootheidswaanzin van beleidsmakers en projectontwikkelaars. Niet de mensen in Scheveningen worden beter van een zeilrace als de Volvo Ocean Race, en van de zogenaamde ontwikkeling van de haven. Het zijn de grote bedrijven en projectontwikkelaars die met bakken geld weglopen, en de wethouders die alleen handelen in hun eigen belang en naar de grootte van hun ego.Wie: 
nn

Beveiliging en politie bestempelen stand aan Hellingweg als verboden gebied.

Het strandje aan de Hellingweg waar veel Scheveneningers en hondeneigenaren graag komen word op dit moment totaal afgesloten met hekken. Hekken staan er normaal wel maar er komt een soort 2e verdedigingslinie. De politie verklaarden net tegen buurtbewoners dat het verboden gebied is en nu tot het festivalterrein behoord.

Zo ziet men maar weer Het elitefestival verdrukt al voor het begonnen is de Scheveningers.

Wij laten ons echter niet tegen houden. Morgen verzamelen voor "Enter de Volvo Ocean Race, gewoon op het strand, hek of geen hek, enteren gaat door!' (Of kies zelf een strategische plek rond de haven )Zie voor meer info over "Enter de Volvo Ocean Race op de link hier onder: https://www.facebook.com/events/709312499197248/Wie: 
nn

Zeiltop verdringt kraakbolwerk

van onze verslaggever Bart Dirks

Reportage -- Bouwen in Scheveningen

'Afspraak is afspraak', dus al was de Haagse wethouder ooit zelf kraker, het Topzeilcentrum komt er. Of bepaalt de rechter nog dat de piratenvlag in de haven mag blijven wapperen?

De zeven teams van de Volvo Ocean Race, die vanaf vanavond een tussenstop van 48 uur maken in Scheveningen, zullen vanaf hun ligplaats een kolossaal spandoek zien: 'No rich man's games on poor man's land'. De wereldzeilers kijken uit op De Vloek, in dertien jaar uitgegroeid tot een van de grootste vrijplaatsen in Nederland. De krakers zijn gesommeerd per 1 juli te vertrekken omdat op hun locatie een Topzeilcentrum is gepland.

Een belachelijk plan, vinden ze bij De Vloek, waar wordt gedreigd met meer acties tijdens de Volvo Ocean Race. 'De haven is toch al in hoog tempo aan het veryuppen', zegt activist Kwinten Keesmaat op het terras, dat uitkijkt op de havenmond. 'Er is al een nautisch centrum dat grotendeels leegstaat. Het draait in Den Haag alleen maar om het prestige van de vastgoedbobo's. Onze strijd gaat niet om De Vloek alleen. Het laat de verdrukking zien van mensen aan de onderkant van de samenleving.'

De Vloek huisvest alternatieve bedrijfjes en kunstenaars, er is een door de brandweer goedgekeurde concertzaal en een oefenruimte voor bands. Buiten wappert een piratenvlag, binnen hangen affiches van antifascistische manifestaties. Dwars door een afbeelding van de Haagse burgemeester is een rood kruis geschilderd: 'Weg met Jozias van Aartsen!' Het veganistische eetcafé Water & Brood serveert pompoensoep, zwartebonenburgers en karamelvla met bananenmoes. 'Eten voor leden van De Vloek', vermeldt het krijtbord. 'Lid worden? 1 cent per dag.'

Sinds het Topzeilcentrum een jaar geleden werd aangekondigd, is het onrustig. De Vloek moet vertrekken, zodat er kan worden gesloopt, maar deadline na deadline is verstreken. Op 9 juli dient een kort geding van de gemeente Den Haag tegen het krakersbolwerk. Een ontruiming dreigt.

Jean-Paul Malherbe senior laat niets van zijn ongeduld blijken als hij zijn plannen toelicht. 'Daar ben je projectontwikkelaar voor', zegt hij. In zijn Topzeilcentrum wordt het Koninklijk Nederlands Watersport Verbond de grootste huurder. 'Ze vestigen er de trainingslocatie van de kernploeg en de Olympische zeilploeg. De ligging is ideaal: pal naast de Kom, een zandstrandje met een hellingbaan waar kleine bootjes zo het water in kunnen. Het is sneu voor De Vloek, maar ze hebben de mazzel gehad dat ze dertien jaar gratis en voor niets op een van de mooiste plekjes van Scheveningen konden zitten.'

De Vloek geeft zich niet zonder slag of stoot over. Er klinkt protest op raadsvergaderingen, er zijn spandoeken opgehangen op de afgesloten Pier. Raadsleden van meerdere partijein hebben kritische vragen gesteld aan het college, dat onderling ook verdeeld was. De man die moet regelen dat de krakers toch vertrekken, was ooit een van hen. Wethouder Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij (HSP) timmerde de bar van eetcafé Water & Brood. Hij is zelf oud-kraker en was als raadslid groot voorvechter van broed- en vrijplaatsen in de stad. 'Nog steeds', zegt hij, 'maar afspraak is afspraak.'

De Vloek is voortgekomen uit de leegstand in de haven, legt Wijsmuller uit. 'Er is destijds een bruikleenovereenkomst gesloten. De Vloek zou worden gedoogd tot er een nieuwe bestemming kwam.' De ironie wil dat projectontwikkelaar Malherbe precies in mei 2014 zijn plan aankondigde. De Haagse Stadspartij, na de raadsverkiezingen gegroeid van 1 naar 5 zetels, onderhandelde voor het eerst mee over een nieuw college. Wijsmuller: 'Andere partijen zeiden toen: dit is misschien wel een dingetje voor jullie.'

De Blauwe Aanslag

Toch paste het nieuwe college de plannen niet aan. Wijsmuller weet hoe gevoelig het ligt, hij is het trauma van De Blauwe Aanslag nog niet vergeten. Het leegstaande rijksbelastingkantoor werd in 1980 gekraakt. Negen jaar duurde de strijd voor behoud, tot het in 2003 werd ontruimd door 450 agenten. Er waren negentig arrestaties. De Blauwe Aanslag werd direct gesloopt, maar de plek lag tot begin dit jaar braak.

'Dat is uiterst pijnlijk', zegt Wijsmuller, die zelf twaalf jaar in de Blauwe Aanslag heeft gewoond. 'Daarom heb ik van projectontwikkelaar Malherbe van het Topzeilcentrum extra zekerheden geëist dat er meteen wat gebeurt als De Vloek leeg is. Dat is vrij uniek.' De wethouder heeft De Vloek een alternatieve locatie aangeboden, een oud schoolgebouw in Moerwijk. 'De bottleneck is nu: wij willen graag de sleutels van die school overhandigen. Maar dan willen wij ook de sleutels van De Vloek ontvangen.'

Kwinten Keesmaat voelt zich gechanteerd. 'Ze willen met die alternatieve locatie de angel eruit halen voor de gemeenteraad. De PvdA en de Haagse Stadspartij zijn daardoor om. Dat pand in Moerwijk is een pressiemiddel om ons vrijwillig weg te krijgen.' De krakers hopen dat ze het kort geding op 9 juli winnen. Dan kan een bodemprocedure volgen tegen de gemeente. Of harde acties, als ontruiming dreigt? Keesmaat houdt zich op de vlakte. 'Daar lopen we niet op vooruit.'

De projectontwikkelaar denkt dat het snel gaat. Malherbe: 'Na het kort geding heeft de gemeente drie maanden om het terrein leeg op te leveren. Ik ben ervan overtuigd dat wij dit najaar gaan bouwen.' Verwijzend naar de Haagse Stadspartij: 'Jammer voor De Vloek, maar hun eigen maten hebben het opgegeven.'

Het is sneu voor De Vloek, maar dertien jaar hebben ze daar gratis en voor niets gezeten (Jean-Paul Malherbe sr. Projectontwikkelaar)

Volkskrant . . . . . . . 18-06-2015

VIEW ORIGINAL PAGE: pagina 3

Eetcafé Water & Brood in het Scheveningse kraakpand De Vloek dat na dertien jaar moet wijken.
Foto Julius Schrank
Deelnemers aan de Volvo Ocean Race op weg naar Scheveningen.
Foto GettyWie: 
nn

Team blauw maakt zich al klaar om de piraten te proberen te onderscheppen. Op het moment al meerdere bussen Mobiele Eenheid en zelfs de brand en traangaseenheid is aanwezig. Let the games begin, Enter de Volvo Ocean Race!
Kom rond 20:00 naar de haven, als je watervrees hebt en je bent meer een landrot, iedereen is natuurlijk welkom als publiek om de piraten aan te moedigen!

Foto: 


Wie: 
nn

Er is nog meer Mobiele Eenheid bij gekomen en ook politiepaarden.

Een kleine correctie: ZORG DAT JE ROND 19:00 IN DE HAVEN BENT!

Foto: 


Wie: 
nn

Laatste update:

De Volvo Ocean Race-boten worden tussen 22:00 en 1:00 verwacht. Zorg dus dat je rond 21:00 of al eerder in de haven ben.

Team blauw speelt een beetje vals want die hebben al boten te water gelaten en is met heel veel ME bussen aanwezig op de Hellingweg. Volgens de politie het dat gebied "de enter zone".

Laat je niet afschrikken door de team blauw! Weesch slim en kies je plek om te enteren goed uit of verzamelen op het strandje bij de kom (let wel dat is nu tot verboden gebied verklaart maar weesch daar in de buurt! Tot straks piraten, weesch dapper!

Arrrgggggg Let the games begin! Enter de Volvo Ocean Race!Wie: 
nn

De Volvo Ocean Race-boten worden nu tussen 00:00/2:00 verwacht. Let the games begin! Wees op tijd! De Vloek nodigt iedereen die mee doet uit om eerder een bakkie koffie te doen (Hellingweg 127)Wie: 
nelus

duurt lang :P


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech