Arubaanse man doodgeslagen door Haagse politie

Nieuws, gepost door: AFA Den Haag op 28/06/2015 06:10:51

Wanneer: 28/06/2015 - 23:13

Haagse agenten hebben gisteren (zaterdag 27 juni 2015) na het 'Night at the Park' festival in het Zuiderpark de 42 jarige Arubaan Mitch Henriquez doodgeslagen. In een verklaring stelt het Openbaar Ministerie (OM) dat Henriquez onderweg naar het politiebureau onwel werd, echter blijkt uit camerabeelden dat hij al buiten bewustzijn of in coma was voordat hij de politiebus in werd gesleurd zonder medische hulp te krijgen.


Getuigen zeggen dat Henriquez na het festival grapjes aan het maken was met vrienden, toen een groep agenten bovenop hen dook. Henriquez belandde in een coma, en overleed vandaag in het ziekenhuis. Volgens omstanders en zijn familie hebben agenten veel geweld gebruikt bij zijn arrestatie.

Volgens het 'officiële' bericht van het OM zou Henriquez geroepen hebben dat hij een wapen had, en zou hij zich hebben verzet tegen zijn aanhouding, waarop er geweld tegen hem werd gebruikt. Pas onderweg naar het politiebureau zou Henriquez onwel zijn geworden. Ooggetuigen en een zojuist verschenen filmpje vertellen echter een heel ander verhaal. Henriquez zou grapjes aan het maken zijn met vrienden, waarop hij werd gewaarschuwd door de politie en doorliep. Ook zijn zus Lila zegt dat hij misschien wat luidruchtig was maar het niet tegen de politie had maar tegen zijn vrienden.

Vlak daarna werden hij en zijn vrienden belaagd door de politie, waarbij er 4 agenten op zijn nek sprongen. Op filmpjes is duidelijk te zien dat Mitch Henriquez schijnbaar levenloos en geboeid in het gras ligt terwijl er agenten op hem zitten. Dit strookt duidelijk niet met het verhaal van het OM, die stellen dat Henriquez pas in het politiebusje onwel is geworden.

De doktoren op de intensive care hebben tegen de familie gezegd dat de dood van Henriquez duidelijk geen natuurlijke oorzaak had. Zijn zus Lila zegt in een interview: “zijn hoofd was helemaal opgezwollen, de meeste klappen heeft hij op zijn hoofd gehad. Hoe kan het dat iemand in de boeien geslagen wordt, in de de auto wordt gegooid en vervolgens bont en blauw en zonder te ademen aankomt?” vraagt de zus van Henriquez zich af.

De Haagse politie eenheid is al jaren in opspraak vanwege (racistisch) politiegeweld. Zo werd op 24 november 2012 de 17 jarige Rishi Chandrikasing doodgeschoten op station Hollands Spoor terwijl hij wegrende voor de politie. Ook is racistisch politiegeweld een dagelijkse realiteit in de Haagse wijken Schilderswijk en Transvaal. In deze wijken kent iedereen wel iemand die slachtoffer is geweest van politiegeweld of is zelf slachtoffer geweest. Slachtoffers verklaarden eerder in de lokale media: “Ik word vaak om mijn legitimatie gevraagd, gewoon uit het niets. Als ik vraag waarom word ik meegenomen en word ik in de politieauto in elkaar geslagen en mishandeld. Op het bureau gaat het verder. Ze stopten mij in de cel en met de handboeien nog om hebben zij me in mijn ribben geslagen. Daarna hebben ze mij met de brandslang nat gespoten en mij heel de nacht in de cel laten zitten terwijl ik helemaal doorweekt was.” Ook ex-agenten spreken van een cultuur van geweld en racisme binnen de politie-eenheid. Het zijn slecht enkele voorbeelden van de racistische en gewelddadige cultuur die er heerst bij de politie in Den Haag, die tot zo ver altijd is gedekt door koprsleiding en burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen.

Zie voor een opgemaakte versie en de filmpjes: https://afadenhaag.wordpress.com/2015/06/28/arubaanse-man-doodgeslagen-d...Wie: 
nn

Wij liepen langs de man met fam voordat hij de poortjes door liep , de man was onder invloed en had geen kwade zin, de man herhaalde meerdere malen lachende dat hij een wapen had. Iedere leek kon zien dat hij de weg kwijt was en er veel lol om had, zo ook de politie die tegen een hek aan stonden te hangen . Pure machtsmisbruik om de man aan te gaan houden en dat met grof geweld, ik heb hier geen woorden voor ....Die gasten hadden wel zin in een relletje want ze verveelden zich al uren ......R.I.P en sterkte voor de nabestaanden van de man

http://www.omroepwest.nl/nieuws/28-06-2015/man-die-werd-opgepakt-bij-nig...

Wie: 
nn

Ooggetuigen die hetzelfde verhaal vertellen en laten zien dat de politie keihard liegt: https://www.facebook.com/1575265806092594/photos/a.1588180728134435.1073...

Oproep voor meer getuigen: https://www.facebook.com/mary.jacopucciwilson/posts/10152835990067352?hc...Wie: 
nn

Zie ook 'RIP Mitch Henriquez. Haagse smeris tekent voor moord en mensenjacht', https://www.indymedia.nl/node/28527 .Wie: 
nn

#MitchHenriquez trendingWie: 
nn

Henriquez heeft nooit iets geroepen over een wapen: http://verdwenengelijkheid.nl/2015/06/zinloos-geweld-mitch-henriquez/Wie: 
nn

ACAB FTP ACAB FTP ACAB ACAB FTP ACAB FTP ACAB FTP

https://secure.avaaz.org/en/petition/PM_Mark_Rutte_We_demand_justice_for...Wie: 
nn

Broeders en Zusters,
Zoals jullie gisteren hebben vernomen is onze broeder Mitch Henriquez tijdens zijn vakantie hier in Nederland door hardhandig optreden van het Haagse politiekorps om het leven gekomen.
De ongewapende Mitch werd volgens ooggetuigen na een kleine woordenwisseling door meerdere agenten van achteren besprongen en onder andere met een knuppel geslagen.
De media en het OM zijn inmiddels al begonnen met een heuse doofpot campagne door te stellen dat Mitch onderweg naar het ziekenhuis onwel is geworden, terwijl het film materiaal duidelijk een ander verhaal laat zien.
Het buitensporig politiegeweld tegen vooral allochtonen neemt verontrustende vormen aan en het is aan ons de burgers om te laten weten dat we dit niet langer pikken.
Daarom verzamelen wij vandaag 29-6-2015 om half 20.30 u bij politiebureau Heemstraat in Den Haag.
Tot hier en niet verder!

https://www.facebook.com/events/863094380406688/Wie: 
nn

OM trekt verklaring over dode arrestant in, http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/4090744/2015/06/29/... .Wie: 
nn

1Vandaag plaatst de oproep voor de demo vanavond bij politiebureau Heemstraat in Den Haag http://www.eenvandaag.nl/binnenland/trending-vandaag/60495/trendingvanda...

ACABWie: 
nn

Vanmiddag zijn meerdere reclameposters van de politie in Den Haag beklad met de leus R.I.P Mitch.
https://twitter.com/afadenhaag/status/615524859624464384

Foto: 

>Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels en is verplaatst naar het forum.


Wie: 
nn

Artikel: 'De dood van Mitch Henriquez, dat is moord' http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/32874_de_dood_van_mitch_henriq...Wie: 
nn

Wat ging er mis in het Zuiderpark?

Een gekleurde man die achteraf ongewapend bleek, is in een Haags ziekenhuis overleden nadat de politie hem hardhandig had overmeesterd. Een incident, of is er meer aan de hand?

de Volkskrant 29 juni 2015, 21:40

De politie in Den Haag is onder grote druk komen te staan na de dood van een arrestant, zaterdag in het Zuiderpark. Op beelden van omstanders is te zien hoe de 42-jarige Mitch Henriquez uit Aruba bewusteloos raakt nadat hij op een popfestival met geweld overmeesterd is door agenten. Hij overleed zondagavond in het ziekenhuis.

http://pastebin.com/sVqcmvvU

bron: http://www.volkskrant.nl/binnenland/wat-ging-er-mis-in-het-zuiderpark~a4...Wie: 
nn

Update Demonstratie Den Haag: Justice for Mitch Henriquez, https://www.indymedia.nl/node/28543 .Wie: 
nn

In Nijmegen zijn gisteren poster geplakt en zijn er kaarsjes aangestoken bij het politiebureau (zie foto). Niet vergeten, niet vergeven! ACAB

Foto: 
AttachmentSize
mitch.pdf13.46 MB


Wie: 
nn

Dit is hem dan.
De "held" die het nodig vond om Mitch Henriquez zolang te wurgen tot hij niet meer bewoog.
Om vervolgens samen met zijn leugenachtige en racistische politiemaatjes te beweren dat hij pas in het busje onwel werd.

Foto: 


Wie: 
nn

Amnesty International: onderzoek naar dood Henriquez onvoldoende
Omroep West 30-06-2015 | 19:01
http://www.omroepwest.nl/nieuws/30-06-2015/amnesty-international-onderzo...Wie: 
nn

Andere foto

Foto: 


Wie: 
nn

Ooggetuigenverslag demonstratie voor Mitch Henriquez, https://www.indymedia.nl/node/28586
(wo. 1 juli) Vanavond demonstratie 21 uur: Stop politiegeweld. Justice for Mitch Henriquez!, https://www.indymedia.nl/node/28596
(wo. 1 juli) Weer demo in Den Haag, https://www.indymedia.nl/node/28598
Mitch Henriquez,zoveelste politiedode/No Justice, no Peace, https://www.indymedia.nl/node/28594 .Wie: 
nn

poster

Foto: 


Wie: 
nn

Justice for Mitch Henriquez: Black Lives Matter goes Dutch: http://roarmag.org/2015/06/mitch-henriquez-hague-police-murder/Wie: 
nn

Reuters | 02/07/2015 9:03 am http://www.huffingtonpost.com/2015/07/02/netherlands-riots-police-mitch-...

A C A BWie: 
nn

In Aken was een solidariteitsactie van zo'n 20 mensen, waarbij een spandoek aan het stadhuis werd gehangen, politie trad hard op met pepperspray en arrestaties, en heeft iemand dusdanig van de trappen van het stadhuis geslagen dat deze bewusteloos raakte:
https://linksunten.indymedia.org/de/node/147204Wie: 
nn

Posted on 6 juli 2015

MISHANDELD DOOR AGENTEN HEEMSTRAAT OP 30 juni!

Ik heb dus zelf mogen meemaken hoe onze helden mijn broertje wouden aanhouden die naar huis liep. Hij klopte op het raam en mijn moeder deed open. Nog voordat de deur helemaal open was sprongen er 4 agenten op mijn broertje waarbij zij de deur met een enorme klap open gooiden en de deur tegen de hand van mijn moeder aan sloeg. Daarbij vonden ze het nog even nodig om MIJN MOEDER, jaa dames en heren, MIJN MOEDER een stoot te geven in het gezicht. Dit zonder enige reden. Op het moment dat ik het enorme lawaai hoorde sprong ik op en rende naar het portiek. Toen ik naar buiten kwam rennen en net op tijd voor mijn moeder sprong vond een politie agent het even nodig om mij even een trap te geven in mijn buik. Vervolgens sprong onze held in een ME busje en reden ze met zijn allen weg.

Zoals jullie begrijpen werd het op dat moment zwart voor mijn ogen en ben ik vol woede en angst naar het bureau aan de de heemstraat gerend wat op 5 min loopafstand is van mijn huis. Daar aangekomen niet eens 5 min later dus stond mijn broertje alweer buiten. “Het was een misverstand”. Daar neem ik dus geen genoegen mee nadat ze mijn moeder een stoot in het gezicht hebben gegeven en mij een trap in mijn buik. Wij zijn dus verhaal gaan halen bij de Politie en op zoek gegaan naar hulp want zoals jullie weten “politie staat voor veiligheid”.

Er stonden daar misschien 30 agenten. Maar ik zag onze held meneer de wijkagent Ron die ik ging aanspreken aangezien hij altijd mijn hulp komt vragen om zoveel mogelijk rust te creëren op het plein tijdens feestdagen voetbalwedstrijden etc. Maar nu ik hulp kom vragen kon meneer Ron geen woord uitspreken. Vervolgens ziet mijn broertje een cameraman en mijn broertje liep op hem af omdat hij daar niet van gediend was. En binnen no time renden er ongeveer 10 agenten op hem af en duwden ze hem hardhandig tegen de muur. Ze sloegen zijn hoofd tegen de muur. Ik schreeuwend roepen dat ze hem moesten loslaten en rustig moeten doen maar dat vonden de overige agenten niet zo leuk dus kwamen ze op mij afrennen.

Omdat schreeuwen blijkbaar tegenwoordig een strafbaar feit is kwamen 6 agenten aan mij trekken, slaan en schoppen.

http://jouwrechtvanspreken.nl/2015/07/06/ik-ben-mishandeld-door-agenten-...Wie: 
nn

Zie ook 'Tijd voor een onderzoek naar politieoptreden in Den Haag', https://www.indymedia.nl/node/28858 .Wie: 
nn

http://www.parool.nl/parool/nl/7/MISDAAD/article/detail/4108595/2015/07/...

Volgens de verklaring zou de agent hebben gezegd Udenhout te hebben 'gechoket' met een nekklem. Bovendien zou de agent door gebruik van anabole steroïden al langer agressief zijn geweest. Gerald Roethof, advocaat van Udenhouts nabestaanden, bevestigt dat naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.Wie: 
nn

Activist Frank van der Linde eist in een kort geding tegen het ministerie van Veiligheid en Justitie dat de politie onmiddellijk moet stoppen met de nekklem-techniek: http://nos.nl/artikel/2049707-kort-geding-voor-verbod-op-nekklem.htmlWie: 
nn

Advocaat familie Henriquez wil vervolging agenten, http://www.volkskrant.nl/binnenland/advocaat-familie-henriquez-wil-vervo...Wie: 
nn

Nekklem

Moet de nekklem worden verboden?

Een kort geding in Den Haag moet vandaag een einde maken aan het gebruik van de nekklem bij arrestaties. Aanleiding is de dood van de Arubaan Mitch Henriquez in juni, die het gevolg zou zijn van zuurstoftekort door een nekklem. Activist Frank van der Linde, die de nekklem meermaals aan den lijve ondervond, eist dat de greep verboden wordt tot het onderzoek van de inspectie Veiligheid en Justitie in 2016 is afgerond. Hoe haalbaar en wenselijk is zo'n verbod?

DOOR LOES SINGELING FOTO'S HARRY COCK

VOOR EEN VERBOD

'De regels voor de nekklem zijn te vaag'

Een nekklem is effectief en veilig, mits goed uitgevoerd

DE nekklem werd in 2010 bijna 3.000 keer gebruikt tijdens arrestaties. De greep maakte daarmee ongeveer een kwart uit van de fysieke geweldaanwendingen Bij aanhouding, bijna de helft minder dan in 2005. Dit blijkt uit onderzoek van politiegewelddeskundige Jaap Timmer. 'Als de nekklem bij Henriquez tot de dood heeft geleid, is dat nadat hij tienduizenden keren zonder ernstige gevolgen is aangewend', zegt Timmer.

Er zijn verschillende technieken om het hoofd te controleren. Volgens gevechtsdeskundige Jan Bloem, die adviseert bij politietrainingen, is de nekklem effectief en veilig, mits zij goed wordt uitgevoerd. Dat betekent druk uitoefenen op de wervelkolom, wat vooral pijnlijk is.

Er zijn alternatieven, die meer getraind kunnen worden

Volgens Bloem moet hoofdmanipulatie meer getraind worden om verwurging te voorkomen. Hij noemt het mikken op het hoofd een primaire reactie die je niet kunt voorkomen. 'Maar voor je het weet wordt het een wurggreep. Het is niet aan te raden, maar bij onvoldoende alternatieven grijpen agenten er toch naar.'

Bloem traint de zogenoemde 'veiligheidsgordel': daarmee wordt met de ene arm het hoofd van de arrestant gecontroleerd en wordt de andere arm onder de oksel van de arrestant gevouwen waardoor de halsstreek niet beklemd raakt.

Politievakbond ANPV is tegen een verbod, maar wil ook meer training en alternatieven. Volgens een woordvoerder krijgen agenten hooguit veertig minuten training per week, inclusief toetsen en theorie. 'Met de beperkte mogelijkheden die collega's nu krijgen, zijn incidenten die achteraf als onrechtmatig en fout beoordeeld worden, niet altijd te voorkomen'.

De nekklem wordt niet aangeleerd

Deskundige Timmer noemt een verbod onwaarschijnlijk en zinloos, omdat het nu al niet de bedoeling is dat de nekklem wordt toegepast. De politieacademie wacht het onderzoek van het ministerie af om te kijken of de uitkomst consequenties heeft voor de trainingen.

Een verbod is een slecht idee, vindt gevechtsdeskundige Bloem. 'Zo'n verbod is een extra obstakel om bij stil te staan, waardoor het langer duurt voordat de agent adequaat reageert.'

In het New Yorkse politiekorps wordt de nekklem ondanks een verbod nog steeds toegepast en zijn er geen sancties aan verbonden.

TEGEN EEN VERBOD

'De nekklem gaat bijna altijd goed'

De nekklem is te risicovol

De nekklem kan bewustzijnsverlies en zelfs de dood tot gevolg hebben. Dat concludeerde de Nationale Ombudsman in een rapport over verantwoord politiegeweld in 2013. De nekklem wordt beschreven als het dichtknijpen van de keel met de kom van de elleboog.

Niet iedereen is het eens met deze definitie. Volgens gevechtsdeskundige Jan Bloem, die adviseert bij politietrainingen, heet dit verwurging. De luchtpijp wordt afgesloten en de verdachte kan ademnood krijgen. Bij bloedverwurging wordt de halsslagader kort afgeklemd om de verdachte te versuffen. Als bloedverwurging te lang duurt, kan het tot ernstig letsel leiden. Bij Henriquez was volgens Bloem zeer waarschijnlijk sprake van verwurging.

Uit onderzoek van politiegewelddeskundige Jaap Timmer, verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam, blijkt dat het gebruik van de nekklem per voormalige politieregio verschilt. In één regio werd bloedverwurging regelmatig gerapporteerd, een andere regio vermeldde nadrukkelijk dat het om een ander soort nekklem ging.
De status van de nekklem is te vaag

De nekklem wordt niet aangeleerd op de politieacademie, maar er wordt wel op de risico's gewezen. Vanwege haar effectiviteit is de nekklem wel toegestaan. Wel vindt de politieacademie dat een vaardigheid getraind zou moeten zijn voordat een agent haar toepast.

Volgens Willem Jebbink, Van der Linde's advocaat, zijn de regels te vaag om de nekklem nog toe te staan. 'Voor het gebruik van pepperspray en handboeien zijn expliciete regels, maar de nekklem is een straatmethode die erin geslopen is.'

Advocaat Jebbink eist een krachtige, duidelijke afwijzing van de techniek door de politietop of het Openbaar Ministerie. 'Elke klacht erover moet gegrond verklaard worden en als basis kunnen dienen van aangifte van poging tot zware mishandeling of doodslag.'

Deskundige Timmer vindt ook dat de politie de 'ongeschreven morele verplichting' heeft om stevig te stellen dat de greep ongewenst is.
Elke dode is er een te veel

In 2012 overleed een diefstalverdachte aan zuurstofgebrek, nadat hij in PI Vught in psychotische toestand door een arrestatieteam werd overgeplaatst. Volgens zijn zus, Sharon Vredeman, is toegegeven dat daarbij een nekklem werd gebruikt. De nekklem als doodsoorzaak werd niet bewezen, en het arrestatieteam is niet vervolgd. De familie overweegt een civiele procedure.

In 2013 werd de Surinaamse Wensley Udenhout in een psychose opgepakt en zou daarbij in een nekklem zijn gelegd. Udenhout kwam te overlijden. De officier van justitie besloot de agenten niet te vervolgen omdat ze volgens de richtlijnen zouden hebben gehandeld. Advocaat Gerald Roethof heeft zich namens Udenhouts familie via een artikel-12-procedure beklaagd over de beslissing en wacht nu op de uitspraak.

Richard Korver, de advocaat van Henriquez, zegt vergelijkbare zaken te kennen. Korver, Vredeman en Roethof hopen op een verbod, want iedere dode is er een te veel. 'Als de minister de nekklem heftig genoeg vindt om er onderzoek naar te doen, kan het ook verboden worden tot de uitkomst bekend wordt', zegt Korver.

de volkskrant 9 september 2015


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech