Hoge opkomst verwacht voor Amsterdam Climate Games en Ground Control actiekamp

Nieuws, gepost door: nn op 27/06/2015 06:05:54

Wanneer: 27/06/2015 - 18:18

Vanaf aanstaande woensdag 1 juli zullen naar verwachting honderden mensen uit heel Nederland en verschillende andere landen zich in Amsterdam verzamelen voor het Ground Control landbouw en klimaat-actiekamp en de Amsterdam Climate Games 2015. Met nog vier dagen te gaan voor het kamp van start gaat, en nog een week voor de Climate Games losbarsten, hier een update over de verwachte opkomst, programma voor het kamp en de actiedag, en een overzicht van de politieke context / greep uit de actualiteit van de afgelopen tijd.
Na velen maanden van voorbereiding en propaganda, info-avonden, filmavonden, info-voku's, benefiet-feesten en netwerkbijeenkomsten door heel Nederland, tot aan Duitsland, Engeland, België, Frankrijk en Zwitserland aan toe, waarbij duizenden stickers, flyers en posters werden verspreid, lijkt het er op dat we vanaf 1 juli een interessante, inspirerende en drukke week mogen verwachten in Amsterdam, vol kampvuur en muziek, actie, verzet, verbinding, hoop, workshops, discussies, films, documentaires... en nog meer actie en verzet!

De weersverwachting (niet onbelangrijk!) is warm tot zeer warm en overwegend droog, met af en toe de mogelijkheid op een zomerse onweersbui. De temperatuur stijgt tot 31 °C overdag en 20 °C 's nachts. De wind draait geleidelijk naar het zuiden en is matig, windkracht 3. De kans op een overgang naar een koeler, maar eveneens droog weertype neemt vanaf maandag 6 juli aan wat toe.

Tot nu hebben 295 mensen via Facebook aangegeven dat ze deel zullen nemen aan de Climate Games, een groots en meeslepend actiespel dat gespeeld zal worden in het westelijk havengebied van Amsterdam (https://www.facebook.com/events/336433893212601/ ). Vorig jaar, tijdens de eerste editie van de Climate Games, namen er 130 mensen deel, verdeeld over 15 teams uit Nederland, België en Duitsland. Op het Facebook event dat toen was aangemaakt gaven 65 mensen aan dat zij zouden deelnemen (zie http://alturl.com/qjdwb ).

Het speelveld van de Climate Games bestaat uit de daar aanwezige infrastructuur van fossiele brandstoffen en industriële landbouw (steenkool, benzine, en soja overslag). Spelers verdelen zich in teams en proberen een plaats te veroveren in de Climate Games geschiedschrijving door een van de prestigieuze onderscheidingen te winnen, zoals de Effective Action Award, Trophy for Supportive Play, de Distinguished Identity Medal en de Another World Is Possible Award. Het gezamenlijke doel is de haven van Amsterdam te bevrijden van vervuilende en vernietigende industriën. Het blauwe team (politie en Nuon, Cargill en ander 'beveiligings' personeel) zal proberen het spel voor de andere teams zo uitdagend mogelijk te maken. Dertien teams hebben zich al aangemeld via de website (zie: https://www.climategames.nl/#section6 ).

Tijdens de Climate Games zal de app Ushahidi gebruikt worden om anoniem te rapporteren over de verschillende acties, en bewegingen van team blauw, :
https://www.climategames.nl/report/ Zie hier voor een videoverslag van de Amsterdam Climate Games 2014: https://youtu.be/F6X2ByKiSnA
Hier voor de trailer van de Amsterdam Climate Games 2015: https://vimeo.com/129710711

Op de Facebook event pagina van het Ground Control landbouw- en klimaatactiekamp dat tussen 1 – 8 juli 2015 gaat plaatsvinden hebben 220 personen aangegeven deel te zullen nemen (https://www.facebook.com/events/903366553069011/ ). Het programma van het kamp is beschikbaar op de website: https://www.groundcontrolcamp.net/en/programme De organisatie heeft aangegeven bericht ontvangen te hebben van deelnemers uit heel Nederland, Barcelona, Zurich, Kopenhagen, Frankrijk, Duitsland, België en Engeland. De exacte locatie van het actiekamp blijft geheim tot aan 1 juli, wanneer deze bekend gemaakt zal worden op de website van Ground Control. Vanaf die dag is het ook mogelijk informatie te ontvangen over de locatie door een sms te met het woord 'LOCATION' naar: +31616657365.

Zowel de Climate Games als het Ground Control actiekamp hebben op hun website een statement geplaatst over hun motivatie en doelstellingen:
https://www.climategames.nl/assets/img/Climate_Games_2015_statement_EN_1...
https://www.groundcontrolcamp.net/nl/over/

//

//

//

POLITIEKE CONTEXT / GREEP UIT DE ACTUALITEIT:

// 24 juni 2015 // Delta-CEO Kamerbeek: 'Sluit alle kolencentrales in Nederland'
Arnoud Kamerbeek, CEO van het Zeeuwse energiebedrijf Delta pleit ervoor alle kolencentrales in Nederland te sluiten. "We kunnen morgen alle kolencentrales sluiten zonder de elektriciteitsvoorziening in gevaar te brengen", zei Kamerbeek bij een energiecongres vandaag. De kolencentrales sluiten is volgens de topman de goedkoopste oplossing om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Hij reageert daarmee op de Urgenda-zaak van 24 juni.
https://fd.nl/ondernemen/1109126/delta-pleit-voor-afschaffen-kolencentrales

// 24 juni 2015 // Urgenda boekt historische overwinning in klimaatzaak tegen overheid
Urgenda en nog eens 900 mede-eisers hebben een historische overwinning geboekt in de strijd om meer klimaatbeleid af te dwingen bij de Nederlandse overheid. Een rechter oordeelde woensdag dat de Nederlandse overheid de Co2-uitstoot in 2020 moet hebben verlaagd met 25 procent. Het is de eerste keer dat een rechter een Staat verplicht om maatregelen te nemen tegen klimaatverandering. Internationaal betekent deze uitspraak een steun in de rug voor alle klimaatzaken in andere landen.
http://groenecourant.nl/algemeen/urgenda-boekt-historische-overwinning-i...

// 16 juni 2015 // Paus waarschuwt voor klimaatverandering in groene encycliek
Volgens de geestelijke is een “revolutie” nodig in het denken en doen rond de klimaatproblematiek en het verbruik van fossiele brandstoffen, omdat anders “de aarde, ons thuis, begint te lijkten op een enorme ophoping van vuil en afval."
http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20150618_01737147

// 11 juni 2015 // Fossielvrij Amsterdam publiceert opinieartikel in Parool: 'De Amsterdamse haven sluit ogen voor de toekomst'
De Amsterdamse haven drijft grotendeels op de handel en doorvoer van fossiele brandstoffen. Dat moet snel veranderen, schrijven Edwin Grooters en Sven Jense in een opiniestuk in Het Parool.
http://www.parool.nl/parool/nl/30700/OPINIE/article/detail/4071303/2015/...

// 10 juni 2015 // Wethouder Ollongren neemt brief fossielvrij Amsterdam in ontvangst
** De beweging tegen het gebruik en de massale overslag van kolen en benzineproducten in de Westelijke Haven van Amsterdam groeit. Op woensdag 10 juni overhandigde Amsterdam Fossielvrij een brief aan wethouder Kajsa Ollongren (economie en haven). De groep roept de gemeente op om 'fossielvrij' te worden door alle huidige investeringen in de fossiele brandstoffenindustrie binnen vijf jaar af te bouwen. Ook wordt gevraagd om een onderzoek naar het risico van een financiële ‘koolstofbubbel’, zowel voor de stad als geheel als de 'fossiele' Westhaven en het ABP pensioenfonds in het bijzonder.
http://www.amsterdamfossielvrij.nl/

// 5 juni 2015 // Noors staatspensioenfonds trekt zich terug uit kolenindustrie
** Het Noorse parlement stemt unaniem voor de terugtrekking van het bijna 800 miljard euro grote staatsfonds uit bedrijven die meer dan 30 procent van hun omzet halen uit steenkool – zowel mijnbouwbedrijven als elektriciteitsmaatschappijen. Het besluit wordt gezien als een grote overwinning voor de pleitbezorgers van desinvesteren in de fossiele industrie, een van de meest succesvolle klimaatcampagnes van de afgelopen jaren.
http://www.nrc.nl/handelsblad/van/2015/juni/08/noors-pensioenfonds-stapt...

// 25 april 2015 // Nederlandse deelname aan protest tegen bruinkoolwinning Rijnland, hardere acties aangekondigd voor augustus
Duizenden mensen hebben in het Duitse grensgebied (Rijnland) een menselijke keten van 7,5 kilometer gevormd als protest tegen de almaar uitdijende bruinkoolwinning in het gebied. Ook uit Nederland vertrok een bus met actievoerders. Daarin zaten 56 mensen, van 10 tot 67 jaar en afkomstig uit heel Nederland, van Groningen tot Amsterdam, uit Den Haag, Roermond en Hoensbroek. In augustus zullen hardere acties volgen. Naast een klimaatkamp en degrowth summer school heeft een brede coalitie van Duitse actiegroepen aangekondigd op 14-16 augustus een "mass action of civil disobedience" te organiseren, waarbij het doel is met minstens 1.000 man de bruinkoolmijnen binnen te dringen en de graafmachines te blokkeren.
https://www.indymedia.nl/node/27859

// 13 mei 2015 // ‘Coal Busters’ voeren actie tegen vervuilende steenkool in Westhaven van Amsterdam
Een groep actievoerders bezet een transportband van de Nuon kolencentrale en dropt een banner met de tekst ‘STOP COAL: www.climategames.nl". De groep, die zichzelf ’Team Coal Busters’ noemt, zegt daarmee te willen protesteren tegen het gebruik en de grootschalige invoer van steenkool in de haven van Amsterdam. Met de actie geven de Coal Busters de aftrap voor de voorronde van de Amsterdam Climate Games.
https://www.indymedia.nl/node/28092 & https://youtu.be/cHN4fdWjwDg

// 6 mei 2015 // GroenFront! organiseert ´Tegengas´ actieweek in Groningen
Een week vol workshops, activiteiten, gezelligheid en discussie rondom gaswinning en klimaatstrijd, actietraining en avonduren gevuld met de geur van kampvuurtjes en vrolijke muziek. Op 9 mei vind de actie 'Samen draaien we de gaskraan dicht' plaats bij de NAM gaslocatie aan de Waddenzee bij Bierum.
https://www.indymedia.nl/node/27336

// 18 maart 2015 // Ruim 10.000 mensen roepen pensioenfonds ABP op uit kolen, olie en gas te stappen
Een groep pensioendeelnemers overhandigt ruim 10.000 handtekeningen die onder de petitie ‘ABPfossielvrij’ staan aan het bestuur van het ABP. De petitie roept het grootste pensioenfonds van Nederland op te stoppen met het financieren van kolen, olie en gas. Het ABP investeert op dit moment ruim 30 miljard euro in fossiele energie en slechts één miljard in duurzame energie.
http://www.klimaatverbond.nl/nieuws/ruim-10.000-mensen-roepen-abp-op-uit...

// 14 februari 2015 // Honderden fietsende Amsterdammers voor Fossielvrije stad‏ tijdens Global Divestment Day
Ruim 300 fietsers komen bij elkaar in Amsterdam om de noodklok te luiden over de investeringen van de stad in fossiele brandstoffen. Deze actie was onderdeel van Global Divestment Day – een wereldwijde actiedag om de macht van de fossiele industrie te doorbreken. Met fietsen werd de Stopera (stadhuis) omsingelt. In een luide, kleurrijke parade vervolgden de massa zich naar het Museumplein om daar de letters FUTURE te vormen – onderdeel van de wereldwijde boodschap: FOSSIL FUELS = HISTORY, RENEWABLES = FUTURE. DIVEST. Deze actie lanceert de campagne van Amsterdam fossielvrij, en roept de gemeente op om hun fossiele activiteiten in het westelijk havengebied af te bouwen.
http://www.at5.nl/artikelen/140351/honderden_fietsende_amsterdammers_voo...

// 9 februari 2015 // Fossielvrij Nederland publiceert alarmerend rapport over het duurzaamheidsbeleid van de gemeente Amsterdam
Het rapport1 “Schone schijn, Vieze handen?’’ laat zien dat hoewel de gemeente pretendeert ambitieuze klimaatdoelstellingen na te streven, zij geen verantwoordelijkheid neemt voor de grote, groeiende handel in fossiele brandstoffen in het Westelijk havengebied.
http://gofossilfree.org/nl/press-release/amsterdam-neemt-grootste-bron-c...

// 26 januari 2015 // GroenFront! bezet kantoor Gasterra in Groningen
Ongeveer 30 actievoerders van GroenFront! bezetten het gebouw van Gasterra aan het stationsplein in Groningen, als protest tegen de doorgaande gaswinning in de provincie. Een deel van de groep ketent zich op de eerste etage vast. Twee klimmers hangen een spandoek op aan de gevel.
http://www.rtvnoord.nl/artikel/artikel.asp?p=144320

// 27 november 2014 // Raad Amsterdam stemt voor versnelde uitbreiding zeesluis
De Amsterdamse gemeenteraad beslist in een bijna unanieme stemming meer dan €100 miljoen te investeren om de zeesluis bij IJmuiden tien jaar eerder dan gepland op te knappen en te vergroten. Jasper Groen, raadslid van GroenLinks (die uiteindelijk voor de uitbreiding stemde) schreef op 25 november in het Parool dat de versnelde investering in een grotere sluis "vooral wordt ingegeven door de wens van de haven meer kolen en olie te verstouwen." Amsterdam is de grootste benzinehaven ter wereld, en de tweede kolenhaven van Europa. "Bijna tachtig procent van de opslag en overslag in de haven bestaat uit kolen en olieproducten. De reden dat de sluis nu versneld groter moet worden is dat met name kolen- en olieschepen steeds groter worden." Alleen de Partij voor de Dieren stemde tegen de bouw van een nieuwe zeesluis, omdat die partij met het oog op de klimaatcrisis 'niet wil investeren in een haven die drijft op kolen en olie'.
http://www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/3798146/2014/1...
http://www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/3799335/2014/1...Wie: 
Arrestantengroep Climate Games en Ground Control

Omdat Team Blauw zich ongetwijfeld ook alweer aan het voorbereiden is - en zij bekend staan om hun valsspelerij - zal er een advocaat en arrestantengroep (AG) paraat staan om eventuele arrestanten zo goed mogelijk te ondersteunen. Als je je team(leden) vast wilt aanmelden bij de AG of vragen hebt over mogelijke consequenties kan dat via ag[at]climategames.net, kan ook via PGP.Wie: 
nn

China, 's werelds grootste uitstoter van schadelijke broeikasgassen, zal de groei van zijn CO2-emissies uiterlijk in 2030 en mogelijk eerder tot staan brengen. Ook zal de tweede economie ter wereld het aandeel van fossiele brandstoffen in zijn economie voor 2030 gaan afbouwen.

http://www.volkskrant.nl/dossier-china/china-de-grootste-co2-uitstoter-i...Wie: 
nn

pgp sleutel voor ag [at] climategames.net kan niet worden gevondenWie: 
nn

Actiekamp Ground Control neergestreken in Amsterdamse Haven, https://www.indymedia.nl/node/28568 .


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech