Actiekamp Ground Control neergestreken in Amsterdamse Haven

Nieuws, gepost door: Ground Control op 30/06/2015 06:03:57

Waar: Ground Control, Eind van de Hornweg, Amsterdam, Netherlands
Wanneer: 30/06/2015 - 16:19

*** update: Burgemeester van der Laan van Amsterdam ziet het kamp niet zo zitten. Er is dus een serieuze ontruimingsdreiging. Hoe meer mensen er vanavond in het kamp zijn hoe beter! Als je kunt, ga er dan heen! ***

Een groep van rond de zestig mensen is vandaag (30 juni) om 16.00 uur begonnen met de opbouw van het landbouw- en klimaatactiekamp Ground Control.Dit gebeurt op een groot leeg veld aan het eind van de Hornweg in de Amsterdamse haven. De komende week zullen hier vele presentaties, workshops, discussies en trainingen plaats gaan vinden. De komende dagen worden enige honderden mensen verwacht; ervaren activisten, milieuvriendelijke studenten en tuiniers en alles daar tussenin.

Tot nu toe verloopt de opbouw van het kamp soepel. De eerste grote tenten worden neergezet, de toiletten worden gebouwd en de watertanks aangesloten. De organisatoren van het actiekamp willen het terrein en de omgeving netjes houden. En in het gebied zal niemand overlast hebben van de activiteiten in het kamp. Woordvoerster Petra in 't Veld: "Jaar in, jaar uit vinden er vervuilende, lawaaiige, stinkende activiteiten plaats in de Amsterdamse haven. Deze ene week besteden we in plaats ervan op dit lege veld aandacht aan duurzame landbouw en klimaatverandering."

Een duurzame landbouw is cruciaal, wereldwijd en in Nederland. Mensen moeten op een gezonde wijze worden gevoed, nu en in de toekomst. Dat gaat niet samen met industriële landbouw met zijn monoculturen, wereldwijd gesleep met voedsel en hoge gebruik van fossiele brandstoffen, kunstmest en pesticide. Tijdens Ground Control wordt besproken hoe we overgaan op duurzame agro-ecologische alternatieven.

Het andere hoofdthema van het kamp is klimaatverandering, waarbij er flink wat overlap is met landbouw. Klimaatactiviste Sonja de Vries: "Het klimaat is al aan het veranderen, maar we moeten kosten wat kost de temperatuurstijging onder de 2 graden houden. Daarvoor zijn nu radicale maatregelen nodig, zoals het sluiten van de kolencentrales, radicaal verminderen van het gebruik van andere fossiele brandstoffen en het decimeren van de luchtvaart en de vleesproductie." De aanwezige activisten bespreken campagnes om dit voor elkaar te krijgen. Maar tijdens het kamp zal er ook aandacht worden gegeven aan slimme oplossingen zoals duurzaam bouwen en het zelf opwekken van duurzame energie. Een uitgebreid workshopprogramma is te vinden op de website https://groundcontrolcamp.net

De Amsterdamse haven speelt een belangrijke rol bij zowel de industriële landbouw als klimaatverstorende activiteiten. Amsterdam is de tweede grootste kolenhaven van Europa en de grootste benzinehaven ter wereld. Daarnaast staat er in de haven een kolencentrale broeikasgassen uit te stoten en landbouwgigant Cargill haalt er zijn beruchte genetisch gemodificeerde soja Europa binnen om te verwerken tot veevoer voor de intensieve vleesindustrie. En als je even op de plattegrond van de haven kijkt zie je wel meer vervuilende bedrijven en activiteiten.

Het actiekamp sluit aan bij de Climate Games die op zaterdag 4 juli worden georganiseerd in de Amsterdamse haven. Net als vorig jaar zullen diverse teams op het vooraf vastgestelde speelveld in de haven acties uitvoeren tegen de aanwezige vervuilende bedrijven en voor een schone, duurzame wereld. Hierbij zijn prijzen te winnen in de categorieën effectiviteit, innovatie, creatieve uitwerking, hulpvaardigheid en sportiviteit en het promoten van alternatieven. Vorig jaar deden er 130 mensen mee aan de Climate Games, en dit jaar worden honderden meer verwacht uit heel Nederland, maar ook uit Duitsland, Engeland, België en andere Europese landen.

***************

Als er ontwikkelingen zijn met politie, gemeente of havenbedrijf zullen we dit melden op de website https://groundcontrolcamp.net. Op deze website zullen ook updates over het programma en de andere activiteiten verschijnen.

Meer over de Climate Games is te vinden op https://climategames.nl

Iedereen wordt uitgenodigd om langs te komen en een kijkje nemen op het kamp, of een steentje bij te dragen met het opbouwen van de infrastructuur.

Tags: Action Camp amsterdam Ground Control


Wie: 
Ground Control

De Burgemeester van der Laan wil de het kamp vertrekt. Daarom zou het goed zijn als er vanavond snel wat meer mensen komen!Wie: 
arrestantengroep

Mocht je nog info bij de ag willen achterlaten voor je afreist; stuur een bericht naar ag[at]groundcontrol.net (pgp mogelijk). Ag-nummer is 06-85500797, advocaat is Willem Jebbink.Wie: 
nn

Zie ook eerder 'Hoge opkomst verwacht voor Amsterdam Climate Games en Ground Control actiekamp', https://www.indymedia.nl/node/28518 .Wie: 
Ground Control

In het actiekamp maakt iedereen het goed en er wordt nog steeds gebouwd aan de infrastructuur. Ook zijn de eerste workshops begonnen. Er druppelen ook steeds meer deelnemers binnen.
Er is weinig verandering in de relatie met de autoriteiten. Ze zeggen nog steeds dat ze ons weg willen hebben en de politie is een paar keer langs geweest om te praten. Maar ondertussen gebeurt er niet veel en zitten we er nog. Geen grote paniek, maar waakzaamheid blijft echter geboden.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech