'Amsterdam Climate Games' activist in vreemdelingendetentie geplaatst

Hier kun je discussieren over 'Amsterdam Climate Games' activist in vreemdelingendetentie geplaatst.
De Duitse activist werd aangehouden tijdens een actie bij de steenkolenhaven van Amsterdam, na Rotterdam de tweede grootste van Europa, en koos er vervolgens voor om anoniem te blijven. “Dit is de zoveelste keer dat de politie een activist overdraagt aan de vreemdelingenpolitie, omdat deze persoon anoniem wil blijven, wat een recht is Nederland”, aldus woordvoerder Renate Graan. Eerder in mei oordeelde de rechtbank in Den Haag dat het opsluiten in vreemdelingendetentie van de zes studenten die anoniem bleven na arrestatie tijdens de ontruiming van het Maagdenhuis onrechtmatig was.

De Raad van State heeft in de zogenoemde 'Schijnheilig-zaak' (pdf) in 2012 ook gezegd dat vreemdelingendetentie een ongeoorloofd drukmiddel is om iemand zijn of haar identiteit te laten prijsgeven. Renate Graan: “De politie gebruikt dus opnieuw het middel van vreemdelingendetentie als drukmiddel en ter intimidatie van vreedzame activisten die gebruik willen maken van hun recht op anonimiteit. Daar is het vreemdelingenrecht niet voor bedoeld. Dat is bedoeld om bij mensen die 'illegaal' in NL verblijven hun identiteit vast te stellen en uit zetten naar buiten de Europese Unie.”

GroenFront!, de organisatie achter de Climate Games, eist haar onmiddelijke vrijlating.


Re: 'Amsterdam Climate Games' activist in vreemdelingendetentie

Kan Groen Front ook iets zeggen over het opsluiten van mensen zonder papieren? Of is dat een algemeen geaccepteerd feit nu, dat dat in de eerste plaats gebeurt? Kom op! Neem daar dan ook heel duidelijk stelling tegen!

[bericht inmiddels op verzoek aangepast]

[bericht inmiddels op verzoek aangepast]

Als ik dit bericht goed lees

Als ik dit bericht goed lees vindt de organisatie van de Climate Games het gebruik van vreemdelingendetentie hier enkel fout omdat om een vreedzame activist van binnen de EU gaat. Want vreemdelingenrecht "is bedoeld om bij mensen die 'illegaal' in NL verblijven hun identiteit vast te stellen en uit zetten naar buiten de Europese Unie."
Je kunt natuurlijk best erop wijzen dat het systeem zijn eigen regels niet eens volgt, maar als je vervolgens geen enkele kritische noot bij die regels zelf laat horen dan zeg je in feite dat vreemdelingendetentie wel best is als het om niet-EU-mensen gaat (en/of om niet 'vreedzame' activisten).

Ik ga er toch maar vanuit dat het niet zo bedoeld is, maar, kom op, denk na voordat je berichten de wereld in slingert en kijk naar een breder perspectief.

Ok in de haast niet

Ok in de haast niet zorgvuldig genoeg geformuleerd inderdaad. Uiteraard wilden we niet de suggestie wekken in principe het opsluiten en uitzetten van vluchtelingen en migranten een prima praktijk te vinden. Goed dat jullie hier op wijzen, heb de Engelse versie van het persbericht aangepast en zal de NLse ook nog wijzigen.

Vreemdelingendetentie

Nee, misschien was het niet duidelijk genoeg. Haast en stress, maar het woord 'illegaal' staat niet voor niets tussen aanhalingstekens.
Velen van ons zijn ook betrokken bij migratiestrijd. We zijn tegen het opsluiten van mensen, en we zijn tegen het veroorzaken van een klimaatcrisis die nu al velen weg van huis drijft. Open die grenzen, want dat dwingt tot het scheppen van de randvoorwaarden die migratie tot een keuze maakt, en niet een vlucht uit wanhoop.

Goed opgepikt en aangevuld in

Goed opgepikt en aangevuld in de Engelse versie van het bericht, dank!

goed opgepikt

Ha Groenfront

Het was me duidelijk door de aanhalingstekens rond 'illegaal'. Echter, het was volstrekt niet voldoende. Jullie hebben het nu reuzegoed aangepast, want je kunt als het hierover gaat niet onomwonden en stellig genoeg zijn! Fijn, het is goed om duidelijk te zijn. thnx. Het is ook belangrijk altijd te blijven beseffen dat hoe vervelend het ook is voor aktivisten: wij hebben wel het privilege om onze papieren te laten brengen en dan vrijgelaten te worden. Wij hoeven er niet tot anderhalf jaar te blijven zitten. die keuze hebben migranten niet.

en vice versa?

prima dat er na een eerste bericht het verzoek komt om een duidelijke stellingname tegen vreemdelingendetentie - waarmee milieuactivisten kunnen laten zien de strijd van asielactivisten te begrijpen en te ondersteunen. ik wil nog wel ff zeggen dat andersom ook wel fijn was geweest: vanuit diegenen die die oproep plaatsten waren enige woorden van solidariteit met de opgepakte - en inmiddels gelukkig ook weer vrijgelaten - activiste ook wel passend geweest.

weer een kromme interpretatie

weer een kromme interpretatie van de wet;

ja het is een recht om anoniem te blijven, maar daar kunnen dan wel consequenties aan verbonden zijn, zoals je gemerkt hebt.

beetje hetzelfde als het recht op een dak boven je hoofd, water, en eten; als ik morgen oproer ga kraaien bij het gemeentehuis (wat ik al gedaan heb, FYI), krijg je dat ook niet, daarvoor moet je ook een proces en consequenties doorlopen (bijvoorbeeld, tussen een stel verslaafden slapen)

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech