700 mensen demonstreren tegen bombardementen op Koerden en tegen IS

Nieuws, gepost door: AFA Nederland op 01/08/2015 08:09:51

Wanneer: 01/08/2015 - 20:18

Vandaag demonstreerden zo'n 700 mensen in Den Haag tegen de bombardementen die de Turkse staat uitvoert op Koerdische stellingen en tegen de gruweldaden van IS. Ook de Anti-Fascistische Actie (AFA) was aanwezig om solidariteit te uiten met de Koerdische strijd.


De demonstratie liep van het Centraal Station in Den Haag naar het Spuiplein. Daar werden meerdere toespraken gehouden. Ook AFA hield een toespraak. Hier onder is de tekst van de toespraak te lezen:

1-8-2015 Toespraak: Demonstratie: Solidariteit met de Koerden. Nee tegen IS en Erdogan!

Vandaag laten wij onze stem horen tegen de bombardementen op Koerdische stellingen in Irak en Syrië en tegen de gruwelijke daden van IS. Ook wij van de Anti-Fascistische Actie ondersteunen deze demonstratie om zo zij aan zij, onze solidariteit te uiten met de Koerdische strijd en tegen de agressie politiek van de totalitaire Turkse staat onder leiding van Erdogan.

Wij waren diep geschokt toen wij vernamen dat op 20 juli 2015 300 socialistische studenten het slachtoffer werden van een zelfmoordaanslag door een IS-lid in Suruc, in Noord-Koerdistan in Turkije. Ons hart en medeleven is dan ook bij de 32 studenten die om het leven kwamen en hun nabestaanden en bij de meer dan 100 mensen die gewond raakte. De studenten waren op weg naar Kobani in Rojava om aldaar mee te werken aan de wederopbouw. Eerder die maand werd de pro-Koerdische progressieve partij HDP ook getroffen door een bomaanslag waar de IS verantwoordelijk voor was.

De Turkse staat, die al maanden de gruweldaden van IS negeert, sprak na de aanslag in Suruc ferme taal over dat zij de aanval op IS zouden open. De zelfde IS waar de Koerden al bijna een jaar heldhaftig tegen vechten. Maar de werkelijke aanvallen van de Turkse staat zijn nauwelijks tegen IS gericht. Turkije bombardeert de Koerden die een strijd voeren op leven en dood tegen IS. Turkije heeft zijn grenzen gesloten zodat de Koerden geen hulp krijgen van de buitenwereld. Aan de Syrisch-Turkse grens werden de IS-strijders doorgelaten zodat ze tegen de Koerden konden vechten. Ook werden er de afgelopen week door heel Turkije razzia's uitgevoerd om Koerden op te pakken en vast te zetten. De Turkse staat vecht niet tegen IS maar voert een vieze oorlog tegen de Koerdische vrijheidsstrijders.

De Turkse staat vroeg de Navo om politieke steun voor hun zogenaamde strijd tegen IS en die steun kregen ze vol op. Geen enkel Navo land sprak zich uit tegen de aanvallen op Koerdische stellingen. Een laffe houding die geen recht doet aan de strijd die de Koerden voeren tegen IS. Terwijl allerlei Navo landen hun mond vol hebben van de noodzaak om tegen IS te strijden, zijn de Koerden een van de weinig die de strijd tegen IS op de grond ook daadwerkelijk voeren. Erdogan is het niet te doen om de strijd tegen IS te voeren, maar wil de Koerden die al jaren vechten voor een autonome regio de mond snoeren.

AFA vindt het belangrijk dit protest actief te steunen onder het motto 'Geen racisme, geen staat, geen kalifaat!', niet alleen omdat de aanvallen van Turkije op de autonome Koerdisch regio's moeten stoppen, maar ook omdat het belangrijk is om ons te blijven uitspreken tegen het fascistische gedachtegoed en daden van IS. AFA vindt het gedachtegoed van IS verwerpelijk. De verschrikkelijke daden die IS pleegt zijn één van de ergste uitwassen van racisme en intolerantie. Het instellen van een patriarchaal systeem waar de man centraal staat en de vrouw onderdrukt wordt is gewoonweg fout. AFA is tegenstander van intolerantie, of deze nu van een groep als IS komt of van witte rechts-extremisten. Sterker nog, AFA ziet een hele hoop overeenkomsten tussen beiden. Zo zijn beiden intolerant tegenover religieuze minderheden, hebben beide een wereldbeeld waarin mannelijkheid centraal staat en seksistisch handelen gerechtvaardigd is.

Extreem-rechtse groepen en partijen als de PVV gebruiken de strijd tegen IS om hun racistische agenda door te drukken en zo iedereen die niet binnen hun wereldbeeld valt te onderdrukken en mensen op te hitsen tot racistisch geweld. Het is dan ook belangrijk om racisme en fascisme op alle fronten te bestrijden, zowel van groepen als IS, als van extreem-rechtse groepen als de PVV. De manier om de strijd tegen IS te steunen is door solidair te zijn met de mensen die geconfronteerd worden met de IS en die er actief tegen strijden, daarom zijn we vandaag hier.

Laten we samen strijden voor een gelijkwaardige wereld. Een wereld zonder racisme, fascisme, seksisme en kapitalisme! Laten we samen vechten voor een wereld zonder onderdrukking!

Stop de totalitaire agressie politiek van de Turkse staat! Solidariteit met de Koerdische strijd!

http://www.afanederland.orgWie: 
AFA Nederland

Video van de toespraak: https://www.youtube.com/watch?v=Y2dAUJxUSuc&feature=youtu.beWie: 
AFA Nederland

Foto's

Foto: 


Wie: 
AFA Nederland
Foto: 


Wie: 
nn

Zie ook demonstratie-oproep: 1-8-2015 Demonstratie: Solidariteit met de Koerden. Nee tegen IS en Erdogan!, https://www.indymedia.nl/node/28948 .Wie: 
nn

Solidair! En lang leve de DAF en iedereen daar die vecht voor echte vrijheid en onafhankelijke directe democratie.
Tegen de Islamitische Sadisten (aka IS) en all vormen van onderdrukking en ook tegen de Turkse staat die nog geen park overeind laat voor de uitverkoop.
Vooruitgang gaat nooit komen door blinde mensen die menen dat hun waarheid of 'cultuur' uit een enkel boek opgedrongen dient te worden aan wie dan ook. Moge dat een (schijn-) heilig geschrift of (schijn-) democratisch wetboek zijn, dat maakt niet uit.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech