Anti-autoritair en anti-kapitalistisch actiekamp in Bure Frankrijk

Nieuws, gepost door: Ron Vrij op 15/08/2015 08:12:38

Wanneer: 15/08/2015 - 13:28

Een kort verslag van het actie-kamp


Anti-autoritair en anti-kapitalistisch actiekamp in Bure Frankrijk

De eerste zinnen in de oproep voor mobilisatie van het anti-autoritaire en anti kapitalistische kamp in Bure (Frankrijk) klonken veel belovend. “Wij komen voort uit de bewegingen die protesteren tegen de kapitalistische Summits, die Climate Action kampen opzetten, No Border dorpen bouwen; strijd in Notre-Dame-des-Landes, de Susa-vallei of in de Sivens steunen, anti-nucleaire strijd zoals in Valognes, Montabot of Bure direct ondersteunen en sociale, feministische en anti-autoritaire strijd willen voeren. Sluit bijna aan het aloude sympathieke idee van Connecting the Dots ofwel diverse thema`s waar strijd hoogst noodzakelijk is aan elkaar koppelen.

In de omgeving van Bure werd in de eerste dagen van augustus 2015 een actie kamp opgezet. Bure is een gemeente in het Franse departement Meuse (regio Lotharingen) en telt 94 inwoners. Op het grondgebied van de gemeente ligt het Meuse/Haute Marne Underground Research Laboratory voor ondergrondse opslag van radioactief afval. Deze enorme ondergrondse opslag voor al het radioactieve afval is tevens een internationaal onderzoekscentrum voor radioactief afval. Opmerkelijk is eveneens dat de opslag ruimte vele malen groter is dan de te verwachten hoeveelheid radio actief afval. Daaruit kan geconcludeerd worden dat Frankrijk zeker niet van plan is de inmiddels 70 kerncentrales af te sluiten.

Tijdens de week waren er uiteraard veel workshops en lezingen gericht op de onzinnige plannen van de Franse overheid om al het radioactief afval op een dunbevolkte plek in Frankrijk onder de grond te stoppen. Er werden (actie)discussies gehouden, voorbeelden uit Wendland aangedragen en er werd intensief contact gezocht met bewoners uit de buurt. Dit om de strijd die kritische bewoners voeren zoveel mogelijk te ondersteunen. Met als belangrijk doel het in de toekomst blijven organiseren van acties en actiekampen tegen de opslag van radioactief afval.

Belangrijk tijdens het kamp was de anti kapitalistische opvatting. Kapitalisme heeft een enorm invloed op ons klimaat , op onze omgeving, op werk en consumptie. Vandaar dat het VMC kamp erop was gericht op meerdere strijdgebieden tijdens workshops en discussies terug te laten komen.

Zo kregen de activisten van het No-Border netwerk ruimschoots de gelegenheid om aan te geven waar voor hen de prioriteiten lagen in het strijd tegen het uitsluitende migratie beleid. Tijdens de discussie in een grote circus tent hing aan de buitenzijde een indrukkend spandoek met daarop de namen van de migranten die de afgelopen periode tijdens hun wanhopige pogingen zijn omgekomen.

Veel aandacht was er ook voor de komende Klimaat Top in Parijs. Vanaf 30 november 2015 zijn er in Parijs vele acties te verwachten om te protesteren tegen de wereldwijde klimaattop waaruit toch geen veranderingen komen. Slechts radicale verandering zal het milieu/klimaat redden. Stoppen met fossiele brandstof, veel meer zonne-energie, windmolens en natuurlijk het allerbelangrijkste een verandering van het kapitalistische systeem in een anarchistische. De eerste actie zal zijn in het weekend van 28-29 november en na vele autonome acties en andere initiatieven zal er een “Mass action against the root causes of the climate crisis” zijn op 12 december.

Op het kamp waren er ongeveer 800 mensen die allen verantwoordelijk waren voor de opbouw van het kamp (bouwen van WC, douches, info tent en discussie tenten), voor de discussies, de acties die buiten het kamp plaats vonden. Over het algemeen waren er uiteraard voornamelijk Fransen. Uit het Duitse Wendland waren veel activisten gekomen om hun ervaringen te delen. Vanuit Nederland waren er een handjevol mensen die merendeel ook nog betrokken waren bij de mobiele actie keuken Le Sabot. Indien het Franse actiekamp in de komende jaren nogmaals wordt georganiseerd is het handig om ook in Nederland daarvoor te mobiliseren. Bure is vanuit Nederland zeer goed bereikbaar.

Volgens de orga-crew is het zeker de bedoeling dat er de komende jaren wederom actiekampen in deze streek worden georganiseerd. Het antiautoritaire kamp 2015 was zeker een inspirerende start van misschien wel een lange reeks actie kampen.

Ron Vrij (Le Sabot)



Wie: 
nn

Zie ook oproep:

International anti-capitalist camp near Bure (France), https://www.indymedia.nl/node/28906 .


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech