Gevaarlijke herhaling van de geschiedenis in Duitsland

Hier kun je discussieren over Gevaarlijke herhaling van de geschiedenis in Duitsland.
Voor de Duitse antifascistische beweging waren de rellen in Rostock een keerpunt, vele antifascisten gingen in Rostock de straat op om de rechts-extremisten te verjagen. In tegenstelling tot de rechts-extremisten werden de antifascisten wel snel opgepakt door de politie. Maar ook op vele andere plekken in Duitsland zoals Solingen en Hoyerswerda kwam het tot xenofobie gewelddaden en brandstichtingen met zelfs de dood tot gevolg. Ook in die tijd was “vluchtelingenproblematiek” een hot topic in Duitsland.

Maar terug naar nu. Neo-nazi’s laten op internet kaarten circuleren met daarop duizenden onderkomens van vluchtelingen door heel Duitsland. En dit soort semi-gemaskeerde oproepen tot geweld blijven niet onbeantwoord. Er is de laatste maanden een schrikbarende toename van extreem-rechtse agressie tegen onderkomens van vluchteling, te veel om ze allemaal te belichten. Eén van de laatste vind sinds enkele dagen lang plaats in Heidenau in de Duits deelstaat Sachsen. In Heidenau zijn de laatste dagen verschillende aanvallen door rechts-extremisten geweest op een vluchtelingenonderkomen met als doel om te voorkomen dat vluchtelingen zich in een voormalige bouwmarkt vestigen. Het kwam hierbij tot rellen met de politie 30 agenten raakten op afgelopen vrijdag 21 augustus hierbij gewond. De politie trad echter nauwelijks op tegen de neo-nazi’s, welke praktisch vrij spel hadden. Toen op zaterdag echter een grote groep antifascisten het gebouw wilde beschermen werden zij op brute wijze door de politie in elkaar geslagen.

De situatie doet wederom terugdenken aan begin jaren ’90 niet alleen vanwege de enorme agressie naar vluchtelingen maar ook vanwege het bizarre optreden van de politie waarbij mensen die op willen komen voor de rechten van vluchtelingen bruut in elkaar worden geslagen.

Maar er is meer aan de hand. Denk aan de opgeblazen auto van een linkse politicus die zich heeft ingezet voor het huisvesten van 280 vluchtelingen in een leegstaand hotel in Freital. Voorafgaand aan deze aanslag zijn er in Freital al meerdere onderkomens van vluchtelingen aangevallen en zijn er meerdere malen vluchtelingen op straat aangevallen.

Dit zijn slechts enkele druppels uit een gigantische beerput, het complete plaatje is haast niet meer te documenteren. In Nederland lopen de gemoederen tot op heden ook hoog op, maar de xenofobe reactie zou men een light variant kunnen noemen. Alertheid is voor antifascisten op dit moment van het grootste belang. Ook in Nederland is een sfeer waar de vlam in de pan kan slaan. Naast verschillende burgerinitiatieven tegen opvang van vluchtelingen waar ook bekende rechts-extremisten bij betrokken zijn doet de media vrolijk mee met het verdraaien van feiten. Zo zijn vluchtelingen “migranten” geworden en zijn de rechts-extremisten die vluchtelingen aanvallen mensen die “verzet” plegen geworden. Ook uitspraken van politici over vluchtelingen dragen bij aan een klimaat waarin geweld tegen vluchtelingen en onderkomens van vluchteling plaats kunnen vinden. Ook in Nederland is er xenofobe agressie tegen vluchtelingen. Wat de toekomst ons zal brengen in Nederland wat betreft agressie tegen vluchtelingen is niet te zeggen. De vraag voor antifascisten in Nederland op dit moment is hoe we weerstand kunnen bieden tegen de Nederlandse “light-variant” van de extreem-rechtse daden en retoriek op het gebied van vluchtelingenvraagstukken die op dit moment in landen om ons heersen.

http://www.afanederland.org


Comment was hidden

Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels. troll time.

[spam deleted]

[spam deleted]

*De vraag voor antifascisten

*De vraag voor antifascisten in Nederland op dit moment is hoe we weerstand kunnen bieden tegen de Nederlandse “light-variant” van de extreem-rechtse daden en retoriek op het gebied van vluchtelingenvraagstukken die op dit moment in landen om ons heersen.*

Juist ja! Het gaat niet om Nazi's of extreem-rechtse groeperingen. Antifa vergist zich heel vaak in de dynamiek van 'morele brandstichters' in de media maar ook in je omgeving zijn er vijandige gedachten tegenover migranten en vluchtelingen. Hoeveel mensen vergeten niet de tegenstelling niet tussen kapitaal en arbeid? Arbeidsmigranten en vluchtelingen komen niet vanzelf. De materiele levensstandaard die we gewend zijn wordt bekritiseerd door migratie en vluchtelingen op wereldschaal. Het is het wereldwijde proletariaat wat naar autonome perspectieven zoekt op alle werelddelen.

HUN STRIJD, ONZE STRIJD, INTERNATIONALE SOLIDARITEIT! SOCIALE STRIJD EN BASISRECHTEN VOOR IEDEREEN!

.

.

Het kan verkeren

"Links-radicale" slogan gaat vandaag mainstream in Duitsland: Refugees Welcome!

Honderden antifa aanwezig bij

Honderden antifa aanwezig bij vluchtelingenopvang in Heidenau nu, https://twitter.com/hashtag/hdn2908

Comment was hidden

Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech