DNA afstaan

Nieuws, gepost door: nn op 21/09/2015 09:02:40

Wanneer: 21/09/2015 - 14:50

Het lijkt alsof het OM de laatste tijd actiever word met het verzamlen van DNA.
Verschillende mensen veroordeeld voor kraken en acties zijn benaderd door het OM om DNA af te staan

Ik heb de laatste tijd van meerdere personen vernomen dat ze zijn benaderd door het OM met de eis om DNA te komen afstaan.
Voor zover ik weet mag het OM DNA eisen als iemand is veroordeeld voor een misdrijf.
Hoevaak dit ook daadwerelijk gebeurt, wat de legale mogelijkheden zijn voor bezwaar of weigeren van het afstaan is voor mij onduidelijk.

Buro Jansen & Janssen onderzoekt hoe politie en inlichtendiensten zich gedragen en waar ze zich mee bezighouden en publiceert deze informatie vervolgens. Wellicht kunnen zei meer inzicht geven in deze zaak.

Bij deze wil ik hier een een oproep plaatsen voor mensen die ook te maken hebben gehad met dit bericht van het OM.
Als iemand bericht heeft gekregen van het OM om DNA af te staan, stuur dan je verhaal naar info@burojansen.nl

Zie de website van Buro Jansen & Janssen voor eerdere publicaties
www.burojansen.nlWie: 
nn

Weigeren niet mogelijk als verdachte. Maar je gaat natuurlijk niet iets afstaan.
Dat betekend dat als je word gestopt bijv. wegens rijden met de fiets door rood licht
dan word je meegenomen om als nog dna af te staan. Het kan ook jaren lang goed gaan als je niks af staat tot dat je geen verdachte meer bent. Het is ook mogelijk dat ze je thuis komen ophalen maar die kans is niet erg groot.
Achter af als geen verdachte meer na sepot of vrijspraak verwijdering vragen kan maar weet jiij veel of dat goed gaat ?Wie: 
nn

Om in te gaan op het bovenstaande, de kans dat oom agent je bijvoorbeeld thuis op komt halen voor het 'vrijwillig' afstaan van je dna is juist WEL groot.
Namelijk, als je je dna af moet staan word je opgeroepen om je vrijwillig op een genoemde datum en tijdstip te melden op het politie buro. Als je die afspraak mist word je met een beetje geluk eerst gebeld door oom agent (als ze je telefoon nummer hebben) met de vraag op je de oproep toevallig gemist hebt (als je hierop ja antwoord kan je meestal een nieuwe afspraak maken). Als je dan weer niet op komt dagen of ze weten je niet te berijken kom je op de signalering te staan en kan je inderdaat ieder moment bij staande houding van straat geplukt worden. Wat je je voor kan stellen van 'gesignaleerd staan' is dat ze dan je foto + waarvoor je gezocht word op een prikbord in bijvoorbeeld de politie kantine ophangen. In het minst ergste geval herkend een iets te fanatieke agent je bijv. op straat, maar als oom agent net iets te veel van z'n werk houd is de kans dat ze even bij je huis aankloppen vrij groot.

Zelf ben ik, in een grote stadt waar de politie het al druk genoeg zou moeten hebben, door 2 wouten en 6 (!) stillen voor me voordeur van straat geplukt (waarbij ze claimde dat ze daar toevallig waren en me 'herkende'), en ik ken ook verhalen van mede aktivisten die door arrestatie eenheden bij hun huis opgehaald zijn en van 1 persoon (die nergens meer ingeschreven stond) de smeris met vier man bij de ouders van deze persoon voor de deur stonden.

Als je gezocht word voor je dna kan oom agent daar fanatiek achteraan gaan en als het om krakers/aktivisten gaat worden ze in mijn ervaring des te fanatieker.Wie: 
nn

O.k. die nuancering wbt activisten lijkt me op z'n plaats. Overleg met je advocaat hij weet het beste wat je kan verwachten immers ik kan niet oordelen over jou problemen.
Het is dom om niet je advocaat te volgen dat weet ik wel. Het lijkt me sterk dat die advocaat zal gaan zeggen je MOET je dna inleveren hij j zal je adviseren hoe te handelen en wat de gevolgen zijn als je niet mee werkt aan inleveren.
Als je geen vertrouwen hebt in je advocaat dus niet een "gevoel " zoek voor al een andere. Geen advocaat is met name als je voor de rechter moet vragen om schade.Wie: 
nn

O ja wbt. een andere advocaat zoeken dat is zeker tegenwoordig een geld kwestie ook als je een Toevoeging hebt dus gesubsidieerde advocaat. Die tweede advocaat zal de Toevoeging moeten delen met de eerste - als ik me niet vergis - en dat vinden advocaten niet fijn. Maar als er weer een nieuwe zitting komt dan vraagt zo 'n advocaat een nieuwe toevoeging aan ... of zo. Dus goed overleggen met die nieuwe advocaat die zal ook willen weten waarom je wil wisselen en die advocaten besteden graag niet meer tijd aan een zaak dan absoluut nodig tijd is geld en hebben geen zin in gedoe. Die bezuinigingen op de rechtshulp die zal je merken. Je weet vaak gewoon niet wie je voor je hebt als je een advocaat zoekt ondanks kennismaking. Bepaalde kantoren zijn wel o.k. ik ga geen reclame maken want dat kan veranderen dat ze o.k. zijn. Als bepaalde advocaat van een kantoor zich in de media gaat profileren en je dat niet o.k. vind bijv.
En er kan gewoon geen klik zijn je kan een advocaat hebben die je onterecht grote bekken geeft als je grote bekken terug geeft wat je goed recht is dan is het al snel voor bij. Lastig allemaal en het kan tot een ramp worden als je een slechte verdediging hebt. BELANGRIJK : zoek VOOR AL een ervaren specialist.
Het is een appart slag advocaten maar je kan niet zonder helaas dat is ook al eens aangekaart door Joke Kaviaar als ik me niet vergis die aan de orde stelde dat het toch vreemd is dat je je zelf niet kan verdedigen dat je daar een specialist voor nodig hebt. Daar is niks tegen in te brengen vind ik. Als ik me niet vergis gaan er wat sociale kantoortjes sluiten omdat ze niet genoeg verdienen door bezuinigingen op de rechtshulp rampzalig.Wie: 
nn

Als je dan al dna moet afstaan schijt dan in een enveloppe en stuur hun dat. Dit zou iedereen vrijwillig moeten doen.

Bij deze een oproep:

Schijt in een enveloppe en stuur dit naar je plaatselijk smeris bureau. De identiteit kunnen ze dan zelf erbij zoeken!!!!Wie: 
nn

Is er praktische informatie beschikbaar voor mensen die zich hier tegen willen verzetten of die bezwaar willen aantekenen tegen het opnemen van DNA materiaal in een database? Een advocaat die dit voor een grote groep wil aanvechten? Ik kan me voorstellen dat een rechter ook niet gecharmeerd is van een dergelijke grote sleepnet tactiek van onze blauwe vrienden. Desnoods een voorbeeldbrief?Wie: 
nn

Veel opmerkingen in de reacties hierboven kloppen wel: ze gaan je echt niet vergeten. Ze komen regelmatig langs je huis, langs andere adressen, pakken je bij een paspoortcontrole op luchthaven of in een trein, halen je auto van de weg, zoeken naar bijeenkomsten waar je mogelijk heen gaat om je daar op te wachten. Dit spelletje kan een paar jaar duren, maar als je in het land blijft is er toch een grote kans dat je een keer tegen de lamp loopt. En het kan ook een prestigestrijd worden van wat verveelde agenten op een bureau.
Nadat ze je hebben gepakt (of eventueel nadat je zelf naar het bureau bent gegaan, dat is je eigen keuze) en je DNA is afgenomen kun je in beroep tegen de opslag. En de afgelopen jaren heeft dit in een aantal gevallen succes gehad. Hierbij zijn door de rechter in verschillende gevallen ook verschillende argumenten gebruikt. Zinvolle precedenten dus. Het OM kan weer in beroep, maar volgens mij is dat niet vaak gebeurd. Als je om technische redenen wint heb je wel een goede kans dat je gewoon een nieuwe oproep ontvangt en het hele circus weer opnieuw begint, maar dat hoeft niet.
Geen idee of alle advocaten hier evenveel vanaf weten. Niemand is expert in alles, lijkt mij. Maar ik zal zelf even contact opnemen met Buro Jansen & Janssen om wat ervaringen en kennis van andere zaken met ze te delen.Wie: 
nn

Je gezonde verstand gebruiken lijkt me ook goed als je toch al je twijfels hebt over de aanpak van je advoaat of zijn invaller dan moet je je eigen beslissing nemen.
Vaak heb je nog even tijd bijv. om toch nog in hoger beroep te gaan.
Wbt. dna als ze dat hebben dan is binnen is binnen achter af gaan klagen nou ja ga je gang. Als ze echt je dna willen nou geen haartje meer laten vallen je eigen glazen mee nemen naar de horeca geen papieren zakdoek met inhoud achter laten enzv.
Maar dan hebben we het wel over de zeer speciale gevallen. Niet over een simpel strafzaakje.Wie: 
JK

Heb DNA moeten afstaan vanwege veroordeling wegens opruiing. Aanmaken van het DNA profiel aangevochten en verloren. Dus ook een zaak als deze, die de vrijheid van meningsuiting aantast, kost je je DNA.

Voor wie dit niet weet: het gaat om de wet DNA afname bij veroordeelden. Je moet DNA afstaan als je bent veroordeeld voor een zgn. VH misdrijf (waar voorlopige hechtenis is toegestaan) tot een taakstraf en/of gevangenisstraf. Het maakt niet uit of die straf voorwaardelijk is. Ze kunnen het DNA bevel al doen na de veroordeling in eerste aanleg, óók als je nog in hoger beroep bent en de veroordeling dus nog niet onherroepelijk is.

aanvullend: als je in de bak zit op het moment dat het DNA bevel komt, gebeurt het volgende: als je weigert, kom je in de isoleer/strafcel tot je meewerkt. SIC(K)!Wie: 
JK

De Wet DNA afname:

http://www.st-ab.nl/wetten/0461_Wet_DNA-onderzoek_bij_veroordeelden.htm

advocaat heeft zijn best gedaan, zie afbeelding.. maar nope...

Foto: 

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech