Vervreemding of revolutie

Opinie, gepost door: DKS op 30/10/2015 10:09:37

Hoe een steeds verder gaande globaliserende technocratie kan leiden tot vervreemding. De rol van wetenschap als nieuwe dictatuur in nauwe samenwerking met banken,multinationals en regeringen. Maar ook het gespreide bedje van Geert Wilders en co. Vreemdelingen- en vluchtelingenhaat is in hoofdzaak te danken aan onze eigen parlementariërs die weigeren het fundament van de technocratie aan te pakken in naam van de groei-economie.


Vervreemding of revolutie,

Vele maatschappelijke en politieke discussies zijn verworden tot technocratische discussies waarin wetenschap de nieuwe godsdienst is. De Global-warming, de duurzaamheid- , biodiversiteit- maar ook maatschappelijke discussies verworden tot vertogen waar wetenschappers het voor het zeggen hebben en Jan-met-de -pet het nakijken heeft. In hun enkelvoudige visie, wetenschap is 'waarheid', zijn de wetenschappers de moderne goden van nu, de huidige parlementariërs hun priesters en de multinationals de nieuwe verdeelkeizers.
Wetenschap, technologie, politiek, banken en multinationals zijn al meer dan 200 jaar met elkaar vergroeid. Met als gevolg een steeds technocratisch wordende samenleving en beklemmende leefomgeving. Maar ook vervreemding. Vervreemding in een samenleving beheerst door economische groei, grootschaligheid, reclame en export. Een technocratische samenleving waar geen ruimte meer is voor het onbewuste en het onderbewuste: verbeelding, eigenheid, (sociaal)geweten, autonome kunst, poëzie en cultuur.

Technocratie
Een zorgvuldig gedirigeerde samenleving waar westerse voornamelijk (bèta) wetenschap, met name ook in progressieve en humanistische kringen, het nieuwe geloof is. Met zijn eigen Unilever- Monsanto en Syngenta priesters en goden vaak gestationeerd in besturen van universiteiten is wetenschap een synoniem geworden van 'de waarheid'. Alles wat niet wetenschappelijk kan worden bewezen bestaat in principe niet of moet belachelijk gemaakt worden. Wat vanuit een eeuwenoude joods-christelijke traditie,maar ook vanuit het humanisme en de wetenschap is opgebouwd en steeds verfijnder in stand wordt gehouden, de technocratie, heeft niet alleen als resultaat dat vele oorspronkelijke bewoners met hun cultuur en kennis zijn 'verdwenen' maar ook dat de 'onbeheersbare natuur' in ons aan banden wordt gelegd. Een vervreemding die steeds moeilijker is te achterhalen maar nog zichtbaar is gemaakt in bijvoorbeeld de film Charlie's Country.

Verfijning
Je ziet die verfijning van het proces, het geleidelijk verder aantasten van de democratie, autonomie en eigenheid, terug in bijvoorbeeld TTIP en CETA. In het kapen van duurzaamheid, biodiversiteit en in het nieuwe toverwoord biobased. Maar ook in de plannen van banken om cash geld te verbieden. Net als bijvoorbeeld in de bankencrisis, de ecologische crisis, TTIP, CETA en landrechtenproblematiek loopt de regering mijlen achter op de zorgvuldig bekokstoofde plannen van het IMF, de Wereldbank, onze eigen banken, de multinationals en wetenschappers. Om vervolgens de vermeende onschuld te spelen en in de media doen alsof ze het ook niet hadden gewild. Je ziet de vervreemding terug in de vluchtelingenproblematiek waar we niet meer in menselijke maat en kwetsbaarheid kunnen denken maar in angst en haat. En in de groei economie ook; kan onze economie dit nog wel hebben? Gevolg zal zijn nog meer nieuwe regels, nog meer beperkingen en nog meer alleen voor specialisten nog te begrijpen ingewikkeldheden.

Uitvluchten
Het zijn allemaal uitvluchten van de technocratie om de macht te verstevigen en te behouden. Machtspolitiek waarin protest of in de kiem wordt gesmoord of ongezien wordt geabsorbeerd en geneutraliseerd. Het fundament van de technocratie hier in haar uitingsvorm als kapitalisme en neoliberalisme elders als een soort volkskapitalisme blijft ongemoeid. Sterker nog, het zal het probleem van autonomie en eigenheid van de natuur binnen en buiten ons nog verder aantasten. Nieuwe ecologische en technische wetenschappers, in dienst van wie eigenlijk(?), zullen hun leiderschap opeisen en DWDD programma's bevolken.
En zo kan het gebeuren dat bijvoorbeeld verfijnde fascistoïde invloeden als die van Wilders en co gemakkelijk hun weg vinden in een niet meer te begrijpen maatschappij De mens uit de straat, dom gehouden en geprogrammeerd op nutteloze consumptie zal het allemaal wel goed gaan vinden. Zij zullen het allemaal niet meer snappen en het wel aan 'de geleerden' overlaten. Of toch niet? 90 procent is onbewust en heeft ook veel, niet wetenschappelijk bewezen(gelukkig), waarheid in zich.

Opwarmen van binnenuit
Zo blijft er altijd een anarchistische noodzaak alsmede een animistische noodzaak om de weg voor te bereiden naar de wereld van het vrijdenken.
Is er ergens een einde aan Niemandsland( Theodore Roszak, Het einde van Niemandsland). Ik denk van wel. Traditionele wijsheid en vrijheid ligt nog steeds in ieder van ons verborgen. Natuur, geluk, maar ook revolutie; het ligt gewoon binnen in ons om wakker te worden. Vervreemding of revolutie! Laten we ons zelf in alle rust van binnenuit opwarmen.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech