1000 mensen demonstreren in solidariteit met vluchtelingen in Den Haag

Hier kun je discussieren over 1000 mensen demonstreren in solidariteit met vluchtelingen in Den Haag.
Vanaf 15:00 verzamelden honderden mensen zich voor het Centraal Station in Den Haag. De demonstratie begon met een sterke toespraak van Maryama van vluchtelingenactiegroep We Are Here uit Amsterdam: 'Waarom willen sommige mensen in Nederland niet hun geluk delen met mensen die gevlucht zijn voor oorlog? We kunnen samen dansen, we kunnen samen leven.' Daarna spraken Rahma van interculturele Stichting Salaam, die in Nederland en Griekenland vluchtelingen ondersteunt, en een spreker van de Anti-Fascistische Actie (AFA): 'Het negeren van racisme heeft in de geschiedenis en ook nu niet gewerkt. Naast humanitaire hulp moeten we een sterke antiracisme beweging opbouwen om een tegenwicht te kunnen bieden aan haat en uitsluiting.' Koerden die in het kader van de internationale dag van Kobani ook aan het demonstreren waren sloten zich aan bij de demonstratie. De demonstratie groeide al snel. De NOS meldde dat er 1000 demonstranten aanwezig waren.

Tijden de route werden er toespraken gehouden op het Kerkplein, over gezinslocaties en gevangenissen waar vluchtelingen worden opgesloten. In Soesterberg wordt momenteel een gezinsgevangenis gebouwd om vluchtelingengezinnen op te sluiten voorafgaande aan hun deportatie. Dat terwijl er een jaar geleden nog werd beweerd dat er geen kinderen in de cel zouden belanden.

Op de Grote Markt sprak Tim van vluchtelingen-initiatief Mulawan uit Nijmegen. 'Voordat we vluchtelingen echt kunnen welkom heten moeten we de rechtse hetze een halt toe roepen.'

Op het eindpunt sprak Fatima Faid: 'De manier waarop vluchtelingen door rechtse politici en media worden gedemoniseerd is slechts een variatie op het gif van racisme dat zich al veel langer door onze samenleving verspreidt.'

'Met deze demonstratie wilden we solidariteit tonen met vluchtelingen en een sterk geluid laten horen tegen de rechtse hetze tegen vluchtelingen. Maar dit is niet het einde, we moeten samen een sterke anti-racisme beweging opbouwen' aldus een woordvoerder van AFA.

Migratie is van alle tijden. Ook nu zijn er mensen op de vlucht voor oorlog, armoede en politieke onderdrukking. Deze omstandigheden worden voor een groot deel veroorzaakt door de buitenlandse politiek van Westerse landen. Maar in plaats van dat vluchtelingen in Nederland welkom worden geheten, word er een rechtse hetze tegen hen gevoerd. Aangewakkerd door rechtse politieke partijen worden er onder andere asielzoekerscentra en toekomstige opvangplekken voor vluchtelingen beklad met racistische teksten en symbolen. Er zijn de afgelopen tijd veel demonstraties geweest gericht tegen vluchtelingen. En daar bleef het niet bij. Op 9 oktober j.l. vielen 20 gemaskerde mannen een vluchtelingenopvang aan in Woerden met vuurwerkbommen.

De hetze tegen vluchtelingen die in de politiek heerst wakkert haatgevoelens aan en creëert ruimte voor racisme en geweld. Hier is niet alleen de PVV voor verantwoordelijk want partijen als de VVD en CDA doen ook vol op mee aan het creëren van een angstbeeld jegens vluchtelingen.

Wij vinden dat we solidair moeten zijn met vluchtelingen en dat er een einde moet komen aan de rechtse hetze die gebaseerd is op angst en leugens. Zo word er o.a. gesteld dat vluchtelingen sociale woningen innemen terwijl het juist de rechtse politici zijn die ervoor zorgen dat er geen sociale woning meer worden gebouwd. Ook redenen als dat de vluchtelingenstroom uit IS-strijders zou bestaan is totaal uit de lucht gegrepen. De meeste vluchtelingen uit Irak en Syrië zijn juist gevlucht voor de gruweldaden van IS en verdienen onze steun. In tijden van toenemend racisme is het belangrijk om een sterk signaal af te geven van solidariteit en tegen onverdraagzaamheid.

http://www.afanederland.org


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech