Rotterdammers hangen spandoeken op tegen Pegida

Nieuws, gepost door: Laat Ze Niet Lopen op 27/11/2015 11:10:16

Wanneer: 27/11/2015 - 23:35

Vandaag hingen Rotterdammers meerdere spandoeken op waarmee zij protesteren tegen de komst van het extreem-rechtse Pegida aanstaande zondag naar Rotterdam. Aan de Erasmusbrug werd een 40 meter lang spandoek opgehangen met de tekst '010 tegen nazi's! Stop Pegida!'.
Ook mensen van de Essalam Moskee hingen een spandoek op met de tekst '010 tegen nazi's. Daarnaast werden er bij meerdere moskeeën flyers uitgedeeld met de oproep om in actie te komen tegen de nazi's en racisten van Pegida. Ook kregen we een foto binnen van een spandoek bij het Feyenoord station met daarop de tekst 'Stand up and fight against fascism!'

Hiermee laat Rotterdam al voor de komst van Pegida zien dat Rotterdam helemaal niet zit te wachten op het racisme en de haat van Pegida.

Het rechts-radicale Duitse Pegida wil aanstaande zondag, ondanks een verbod, gaan demonstreren in Rotterdam. Pegida wilde in eerste instantie verzamelen op de Pim Fortuynplaats, om vanaf daar een demonstratie te lopen door de binnenstad van Rotterdam. Burgemeester Aboutaleb liet tijdens een gemeenteraadsvergadering echter weten dat Pegida niet mag lopen, en ook niet mag verzamelen op de Pim Fortuynplaats. De gemeente heeft het Willemsplein aangewezen als verplichte demonstratieplek. Pegida heeft inmiddels aangegeven hoe dan ook te gaan verzamelen om 12:45 op het Stationsplein bij Rotterdam CS. Vanaf daar "zien we het wel", aldus Pegida.

De burgemeester van Rotterdam heeft Pegida al laten weten dat verzamelen op het Centraal Station niet zal worden getolereerd. Pegida wil dit koste wat kost toch gaan doen. Aboutaleb krijgt het zwaar te verduren op de Facebook pagina van Pegida. Zo noemt Ben van der Kooi, bekende Rotterdamse neo-nazi en vast bezoeker van Pegida demonstraties, de burgemeester “moslim burgemeester Adolf Aboutaleb” en roept hij nogmaals op om vanaf het Centraal Station te gaan lopen. Ook de organisatie achter Pegida lijkt van toon te verharden. Bij een artikel over de walgelijke actie in Enschede, waarbij 14 varkenshoofden werden neergelegd op het terrein van een nieuw te bouwen AZC, plaatsten ze: 'Hulde voor de mensen die dit hebben neergelegd!'.

Protesten tegen Pegida gaan door
LaatZeNietLopen.nl, een initiatief tegen racisme, roept op om de ruimte voor het extreem-rechtse Pegida op zondag 29 november aanstaande zo klein mogelijk te maken en zelf actie te ondernemen tegen de komst van rechts-extremistische actievoerders. Fluit ze uit, overstem ze, blokkeer, laat zien dat ze niet welkom zijn! Negeren is geen optie, Pegida zal hoe dan ook aandacht krijgen en hun racistische gedachtegoed proberen te verspreiden. “De afgelopen twee weken hebben we veel mensen in Rotterdam geïnformeerd over wat voor club Pegida nou eigenlijk is. Wat duidelijk is, is dat er veel mensen zijn die in actie willen komen tegen Pegida. Rotterdam zit helemaal niet te wachten op een groep, voornamelijk Duitse, nazi's. Wij krijgen geluiden uit allerlei hoeken dat mensen in actie willen komen, van studenten tot voetbalfans”, aldus een woordvoerder van Laat Ze Niet Lopen.

Laat Ze Niet Lopen roept op om zowel naar het Stationsplein te gaan waar Pegida wil verzamelen, als naar hun aangewezen demonstratieplek (Willemsplein), om daar een duidelijk statement te maken dat Rotterdam niet gediend is van neo-nazi's in hun stad. Laat Ze Niet Lopen verzorgd op de dag zelf een infostructuur via Twitter en via www.laatzenietlopen.nl, zodat iedereen op de hoogte kan blijven van de plek waar Pegida zich bevind.

Pegida is een Duitse extreem-rechtse beweging die zich voordoet als nette en bezorgde burgers. Maar schijn bedriegt, op eerdere Pegida demonstraties in Utrecht brachten Pegida aanhangers de Hitlergroet en vielen ze anti-racisme activisten en omstanders aan. Ook bleek de demonstratie grotendeels te bestaan uit rechtsextremisten uit Duitsland, Vlaanderen en Polen. Het groepje Nederlandse Pegida demonstranten bestond bijna geheel uit bekende neo-nazi's. Pegida zegt geweldloos te zijn maar creëert wel de ruimte voor gewelddadige racisten en neo-nazi's om bijeen te komen en mensen aan te vallen. Pegida gebruikt aanslagen als die in Parijs om hun eigen agenda van haat door te drijven. “Na de afschuwelijke gebeurtenissen in Parijs moeten we juist samen komen en niet uiteen gedreven worden door angst en haat. Zeker in een stad als Rotterdam, die zo heeft geleden onder de nazi's, moeten we samen sterk staan en het Duitse Pegida weren uit Rotterdam.” aldus een woordvoerder van Laat Ze Niet Lopen.

Kom 29 november in actie en stop de opmars van extreem-rechts! Laat Ze Niet Lopen!

http://www.laatzenietlopen.nlWie: 
ouwesiem

De stad in greep politie door demonstratie

doorAdrianne de Koning en Leon van Weel

Overal agenten om groepen uit elkaar te houden

Rotterdam - Met de gedachten direct bij Parijs kijken bezoekers van het Rotterdamse centrum met angst naar de grote politiemacht. Tot ze ontdekken dat 'slechts' een demonstratie de agenten op de been brengt.

'Wat is er aan de hand?' Een Rotterdammer met dochtertje achter op zijn fiets kijkt met grote ogen in de rondte bij het Centraal Station. Sinds het middaguur klinkt het geluid van de politiehelikopter boven de Rotterdamse binnenstad. Bovendien staan óveral politiebusjes, zo ver het oog reikt. De eerste arrestanten zijn net door een legertje agenten tegen de muur gezet.

Wie niets weet van de demonstratie van anti-islambeweging Pegida, of van het tegenprotest, schrikt bij het zien van de grote politiemacht. De beelden na de aanslagen in Parijs en het terreuralarm in Brussel staan nog vers op het netvlies. 'Oh, is het slechts een demonstratie van anti-islambeweging Pegida?' Opgelucht haalt de jonge vader adem. Hij kan net als vele andere bezoekers gerust de stad in voor de sinterklaasinkopen.

Al staan óveral deze koopzondag agenten, in uniform en in burger. Op het Stationsplein, waar de aanhangers van Pegida tegen de zin van burgemeester Ahmed Aboutaleb zich verzamelen. Bij het Grotekerkplein, waar de tegendemonstranten van de Anti-Fascitische Actie een informatiepunt hebben bij anti-discriminatiebureau Radar. Maar ook op vele andere strategische plekken.

Duitsland

De politiemensen komen uit Rotterdam, maar ook van verder weg. Net als de demonstranten van beide partijen uit het hele land komen, of zelfs uit Duitsland. Dit is het land waar de anti-islambeweging Pegida begon en wekelijks in Dresden duizenden mensen op de been brengt tot Geert Wilders aan toe.

Het Centraal Station is de eerste plek waar alle ogen zich op richten. Terwijl toeristen en bezoekers het weer trotseren en naar de winkelstraten lopen, wordt het hier alsmaar drukker met demonstranten, politie en media. Burgemeester Ahmed Aboutaleb was duidelijk: Pegida mocht bij zijn derde demonstratie in Nederland, en de eerste in Rotterdam, níet door de stad lopen. Verzamelen bij Centraal Station was ook uit den boze.

Toch staan ze daar, de demonstranten uit rechtse hoek. Het spandoek 'AZC Nee' is uitgerold. De ordedienst heeft z'n felgekleurde hesjes aan. Dan komen de tegendemonstranten aan. In plukjes zijn ze door de binnenstad gezigzagd. Ze roepen anti-nazi-teksten, tonen hun spandoek 'Samen tegen rechts' en worden door de politie omsloten.

De rust keert pas terug als de Pegida-aanhangers in bussen zijn gestapt. Ze leggen zich neer bij de regels van de politie en houden geen protestmars. Ze willen een nette demonstratie, in de hoop voet aan de grond te krijgen in Rotterdam. Nu zien tientallen mensen naar de Erasmusbrug - de officiële demonstratieplek - gekomen. Het applaus klinkt bescheiden na uitspraken tegen het asielbeleid, voor Zwarte Piet en tegen de veronderstelde islamisering. De volgende keer moet de opkomst groter zijn.

De tegendemonstranten zijn echter niet van plan Pegida de ruimte te geven. Nu niet en een volgende keer evenmin. Ze willen de 'neo-nazi's van Pegida' ontmaskeren. Waar de hele omgeving van de Erasmusbrug is afgegrendeld, slaagt een plukje erin naar beneden te schreeuwen. ,,Landverraders,'' is het antwoord. Écht grimmig wordt het echter niet.

Ook niet als er arrestaties zijn, net als toeristen op weg zijn naar de rondvaartboot van Spido. Met succes houdt de grote politiemacht de partijen gescheiden. Een klus die hen over twee weken weer wacht. Want Pegida keert terug, maar de anti-fascisten ook. ,,Vandaag is vier keer mijn id gevraagd, drie keer ben ik gefouilleerd en tien keer opgedragen weg te gaan. Maar volgende keer ben ik er weer, om te tonen dat we geen racisme willen.''

Zaterdag 12 december staat in beide agenda's. De dag dat ook Koning Willem-Alexander in de stad is. ,,Dan gaan we daar eerst langs,'' zegt Edwin Wagensveld van Pegida.

AD/Rotterdams Dagblad . . . . 30-11-2015

VIEW ORIGINAL PAGE: pagina 4

Pegida-demonstranten scanderen leuzen en zwaaien met de Nederlandse vlag op het Willemsplein. Ze zijn met hoogstens honderd mensen naar Rotterdam gekomen.
FOTO ROBIN UTRECHTWie: 
ouwesiem

Pegida: Wij komen terug naar Rotterdam

door Leon van Heel en Adrianne de Koning

Anti-islambeweging boos op 'moslimburgemeester'

Rotterdam - Pegida wil vaker demonstreren in Rotterdam. Dat heeft anti-islambeweging gisteren aangekondigd na afloop van de eerste betoging in de Maasstad. Daarbij was veel politie op de been, vooral om tegenstanders van Pegida op afstand te houden.

,,De demonstratie is goed verlopen,'' zegt Pegida-voorman Edwin Wagensveld. Tijdens de betoging drukte hij zijn honderd medestanders voortdurend op het hart zich niet te laten provoceren door antifascistische tegendemonstranten. Enkele malen moest hij een Pegida-betoger eigenhandig terug dirigeren naar de groep.

De politie heeft gisteren 24 betogers opgepakt, veelal tegenstanders van Pegida (Patriottische Europeanen tegen de islamisering van het Avondland, red.). Het gaat om aanhangers van de actiegroep Anti Fascistische Actie (AFA). Leden van deze groep vinden Pegida een rechts-extremistische organisatie. De meeste aanhoudingen waren voor het negeren van een politiebevel, het samenscholen op een plek waar het van de agenten niet mocht en het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs. Twee arrestanten liepen rond met een mes op zak. Ook verrichtte de politie twee aanhoudingen voor het in bezit hebben van een gestolen scooter. ,,Het was een drukke dag in de stad, vanwege de sinterklaasinkopen. We zaten er bovenop, we hebben daardoor relatief rustig gehouden,'' aldus een woordvoerder van de politie.

Hoewel de demonstratie rustig is verlopen, is Wagensveld ontevreden. Het steekt hem dat de Rotterdamse 'moslimburgemeester' Ahmed Aboutaleb zijn organisatie verbood door de stad te trekken. In plaats daarvan werden demonstranten gisteren per bus van Centraal Station naar het Willemsplein, aan de voet van de Erasmusbrug, gebracht.

Wagensveld wil zaterdag 12 december opnieuw proberen door Rotterdam te trekken, omdat demonstreren een 'democratisch recht' is. ,,Dan gaan we eerst naar Koning Willem-Alexander zwaaien, die op de Coolsingel een defilé afneemt bij de viering van het 350-jarige bestaan van het Korps Mariniers in Rotterdam. Daarna gaan we naar Wilhelminaplein, waar we een normale demonstratie willen houden.''

Krijgt Wagensveld geen toestemming, dan komt Pegida elke week terug, waarschuwt hij. Net als AFA. ,,Daar waar racisme en haat worden gepredikt, daar willen wij ons tegengeluid laten horen. We willen Pegida geen ruimte geven,'' aldus AFA.

Wagensveld: ,,Dat kost de stad klauwen met geld. Zie maar hoeveel politie er nu op de been is gekomen.'' Het gemeentebestuur wijst het voorstel van Pegida niet meteen af en zegt in gesprek te gaan met de organisatie over de plannen voor 12 december. " P4

AD/Rotterdams Dagblad . . . . 30-11-2015

VIEW ORIGINAL PAGE: pagina 1

Ook Duitse Pegida-aanhangers waren in de stad.
FOTO SANNE DONDERSWie: 
nn

De op de Erasmusbrug opgehangen anti-Pegida spandoeken zouden een uur later door de smeris zijn verwijderd.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech