Fotoverslag Pegida-manifestatie Hogelandsepark 8-11-2015

Nieuws, gepost door: Anti-Fascistische Fotografie Actie (AFFA) op 28/11/2015 11:01:55

Wanneer: 28/11/2015 - 01:02

De tweede manifestatie van de anti-islam-beweging Patriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland (PEGIDA) Nederland, op zondagmiddag 8 november 2015, ging - net als de eerste op het Vredenburg - gepaard met tegenprotest, ongeregeldheden, racistisch geschreeuw en arrestaties. Van de aangekondigde 1.000 demonstranten (1) kwamen er nog geen honderd - waaronder tientallen rechtsextremisten - naar het Hogelandsepark in Utrecht.

Edwin Wagensveld, Pegida Nederland, Ed aus Holland, Ed aus Utrecht, Ed der Ho
Raffie Chohan, Pegida Nederland, Dutch Defense League, Pro Patria, Identitair Ve
Seth van Passel, Pawel Stanislaw, Florens van der Kooi, actieleider van Voorpost

De Pegida-manifestatie “tegen asiel, Islam en onvrede van het volk” begon voor de leiding van Pegida en haar vertrouwelingen op een terras op de Neude. Edwin Wagensveld (foto 1), oprichter en woordvoerder van Pegida Nederland, had opgeroepen om vanaf 12.00 uur een “kopje koffie te komen drinken” op dit plein. Deze oproep was een doelbewuste provocatie aan het adres van burgemeester Jan van Zanen (VVD), die eerder in de week de door Pegida Nederland gewenste demonstratie in het centrum van Utrecht had verboden (2).

Vanaf 13.20 uur deden groepjes Pegida-activisten theatrale pogingen om lopend vanaf de Neude naar het Hogelandsepark te vertrekken. Het was een tweede provocatie aan het adres van de burgemeester van Utrecht. Van Zanen had eerder in de week ook een verbod uitgevaardigd op het houden van protestmars(en) (3). De door de politie tegengehouden anti-islam-activisten werden vervolgens vanaf de Neude in een gereedstaande stadsbus - onder politiebegeleiding - naar het Hogelandsepark vervoerd.

Op de door de burgemeester aangewezen manifestatie locatie - het Hogelandsepark - hield Pegida Nederland van 14.00 uur tot 15.15 uur haar tweede manifestatie. Zes anti-islam-activisten hielden in totaal zeven speeches. Vuurwapenhandelaar Edwin Wagensveld aka Ed der Holländer (4) nam zowel de openingsspeech als de eindspeech voor zijn rekening. De openingsspeech werd gevolgd door (zeer) slechte speeches van Marcel Vink (foto 4), de in Duitsland wonende Pool Pawel Stanislaw van de Polish Defence League, die in gebrekkig Engels zijn racistische verhaal deed (foto’s 3 & 10) en Andre van Delft (foto 5).

Vervolgen was het de beurt aan de Rotterdamse Raffie Chohan (foto 2). De zioniste - het OM heeft een onderzoek ingesteld naar haar racistische uitspraken op de eerste manifestatie van Pegida Nederland (5) - besteeg onder luid applaus het podium. Met haar kenmerkende deftige stem verklaarde Chohan dat het sluiten van de grenzen en het ”de-islamitiseren” van de Europese samenleving de oplossing zou zijn. De daaropvolgende speech van Astrid (Ansje) Bello (foto 7) was niet meer dan een oproep om op zondag 15 november 2015 naar de door haar georganiseerde manifestatie “Tegen de komst van economische vluchtelingen” manifestatie in Den Haag te komen.

In zijn eindspeech was Ed aus Utrecht al net zo genuanceerd en politiek correct als in zijn openingsspeech. Uit zijn mond kwamen de woorden van Geert Wilders “volksverraders in het nepparlement in Den Haag”. Ook gaf Wagensveld het voedingsadvies om geen kebap meer te eten en gaf als reistip om niet meer naar Turkije (op vakantie) te gaan. Ook is Edwin is klaarblijkelijk fan van zelfscannen in de supermarkt. Want Ed der Holländer deed de oproep om in een andere rij te gaan staan, als er 'bepaalde mensen' achter de kassa zitten (6).

Tijdens de slechte, racistische, populistische en moeilijk te volgen speeches was het onrustig in en nabij het Hogelandsepark. De massaal aanwezige politie kwam verschillende keren in actie en arresteerde 32 (tegen)demonstranten. De extreemrechtse beroepsactivist Ben van der Kooi was er één van. Hij werd voor het oog van de camera’s van Nieuwsuur het park uitgesleept (7). Zijn jongere broer Florens van der Kooi, actieleider van het ultranationalistische Voorpost, probeerde een fotograaf omver te duwen en Vlaamse neonazi’s van de Autonome Nationalisten Vlaanderen (ANV) scholden de aanwezige politie uit voor “Gestapo”. En John Morren, oud gemeenteraadslid voor de Centrum Democraten Utrecht, wilde - ondanks zijn bijna pensioengerechtigde leeftijd - in het tumult de fysieke confrontatie met de politie nog wel aan. Alsof dat allemaal nog niet absurd genoeg was werden verschillende vreedzame tegendemonstraten in het Hogelandsepark door Pegida-extremisten fysiek aangevallen. De rechtsextremist Michael Jansen gebruikte zijn krukken als slagwapen om een tegendemonstrant te mishandelen. Hiervoor werd Jansen gearresteerd (foto 4).

Om 15.15 uur eindigde de tweede manifestatie van Pegida Nederland zoals deze begon met een geïrriteerde en met de politie in verhitte discussie verwikkelde Edwin Wagensveld, die samen met de overige Pegida-demonstranten (naar eigen zeggen “als vee”) in een stadsbus naar Utrecht CS werd afgevoerd.

Foto 1. Medeoprichter en woordvoerder van Pegida Nederland Edwin Wagensveld (8) - aka Ed aus Holland aka Ed aus Utrecht aka Ed der Holländer - voor aanvang van de tweede Pegida-manifestatie op de Neude. De politiecommandant heeft Wagensveld zojuist verteld wat de laatste al (dagen) wist, namelijk dat Pegida aanhangers niet van de Neude naar het Hogelandsepark mogen lopen en dat zij de gereedstaande stadsbus dienen te nemen.

Foto 2. Met rood geverfde haren de Joodse Raffie Chohan. De man met het protestbord met daarop de woorden “Koran is vergif” is Daniel Gerritsen een pro-Israël en anti Islam activist. Daniel Gerritsen staat ook afgebeeld op foto 7.

De Rotterdamse Raffie Chohan, leidster van de extreemrechtse anti-islamorganisatie Dutch Defense League (DDL), is samen met de in Duitsland woonachtige Nederlander Edwin Wagensveld de oprichtster van de anti-islam-beweging Pegida Nederland (8). Chohan manifesteert zich al enkele jaren als anti-islamactivist en als fan van de extreemrechtse Partij Voor de Vrijheid. Ook is Raffie Chohan een spil in de Nederlandse anti-islambeweging; ze onderhoudt intensief contacten met rechtsextremisten van Voorpost, Identitair Verzet en bezoekt in binnen- en buitenland
anti-islamdemonstraties en -manifestaties.

Raffie Chohan kwam begin november 2015 landelijk in het nieuws nadat het Openbaar Ministerie had aangekondigd een strafrechtelijk onderzoek te zullen starten naar haar anti-islamspeech op de eerste Pegida Nederland manifestatie. Raffie Chohan riep op zondag 11 oktober 2015 op het Vredenburg dat moslims 'een gevaar voor de maatschappij' zijn en 'niet geschikt voor de arbeidsmarkt'. Ook deed ze de volgende uitlating: 'De massieve inteelt in de islamitische cultuur brengt vrijwel onomkeerbare schade aan de moslims, en 'Een andere reden om moslims te verachten en te haten om hun krankzinnige ideologie, want het is nooit een religie van vrede'. Stuk voor stuk discriminerende uitspraken - die beloond werden met applaus van rechtsextremisten van Pegida - waarvoor Chohan veroordeeld gaat worden.

Foto 3. V.l.n.r. in grijs vest en rood wit t-shirt de Pool Pawel Stanislaw van de Polish Defence League (PDL) de derde spreker van deze manifestatie, daarnaast met zijn handen op elkaar klappend en in zwarte jas de Vlaming Seth van Passel, die ook deelnaam aan de manifestatie van de Nederlandse Volks-Unie op zaterdag 20 september 2014 in Den Haag (9), op de achtergrond met open mond de op krukken lopende Michael Jansen die later gearresteerd zou worden, vóór hem in zwarte jas en met zwarte haren een Vlaamse rechtsextremist die als deelnemer aanwezig was bij de PVV-manifestatie op de Koekamp in Den Haag (10), daarnaast in donker blauwe parka met witte kraag Florens van der Kooi, actieleider van Voorpost Nederland, met snor en sik de Vlaamse Voorposter Bart van Gucht en geheel rechts Andre van Delft.

(1). Pegida Nederland zoekt de confrontatie
De Telegraaf zaterdag 7 november 2015

(2). Pegida-betoging mag niet in centrum Utrecht
www.dichtbij.nl/utrecht-en-leidsche-rijn/regionaal-nieuws/artikel/418844...

(3). Pegida-betoging definitief niet in Utrechtse binnenstad
nos.nl/artikel/2067156-pegida-betoging-definitief-niet-in-utrechtse-binnenstad.html

(4). PEGIDA Edwin Wagensveld ist ein Waffenhändler
https://mopo24.de/nachrichten/pegida-ed-ist-ein-waffenhaendler-27178

(5). OM vervolgt Pegida-spreker: 'Grens is overschreden'
www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/om-vervolgt-pegida-spreker-grens-over...

(6). Fotoreportage: Tientallen arrestaties tijdens demonstratie Pegida
www.duic.nl/nieuws/fotoreportage-tientallen-arrestaties-tijdens-demonstr...

(7). AU. NieuwsUur herkent nazi Ben van der Kooi niet
www.geenstijl.nl/mt/archieven/2015/11/au_nieuwsuur_herkent_nazi_ben.html

(8). Eerste demonstratie van Pegida in Nederland.
www.radio1.nl/item/305346-Woe-5-aug:-Eerste-demonstratie-van-Pegida-in-N...

(9). De Vlaming Seth van Passel nam ook deel aan de manifestatie van de Nederlandse Volks-Unie op zaterdag 20 september 2014 in Den Haag. In het fotoverslag van deze neonazistische manifestatie staat Seth van Passel samen met de neonazi Christian Berteryan afgebeeld op foto 14. www.indymedia.nl/node/24748

(10). Op de Indymedia posting met de titel “Wilders maakt nieuwe vrienden” staat deze Vlaamse rechtsextremist op de eerste foto. www.indymedia.nl/node/19236

Tags: Edwin Wagensveld Pegida Nederland Raffie Chohan


Wie: 
Anti-Fascistische Fotografie Actie (AFFA)

De overeenkomst tussen de speeches op de eerste en de tweede manifestatie van Pegida Nederland was enkel de stapel pallets - voorzien van twee Nederlandse vlaggen – waarop de sprekers gingen staan. Ging het deelnemersaantal al achteruit van 250 naar 90, de achteruitgang van de sprekers en de speeches was nog vele malen groter.

Pegida Nederland verraste, op haar eerste manifestatie, vriend en vijand met het feit dat ze leidende figuren uit de Europese anti-islam-beweging- Stephen Yaxley-Lennon oprichter van de English Defence League (EDL) en Lutz Bachmann medeoprichter van Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes (PEGIDA) - als sprekers hadden weten te strikken. Des te teleurstellende waren; voor de racisten Pegida de sprekers tijdens de twééde manifestatie van Pegida Nederland.

Naast de oprichters van Pegida Nederland, Raffie Chohan en Edwin Wagensveld, waren dat drie onbekenden uit de anti Islam beweging, Marcel Vink, de Pool Pawel Stanislaw van de PDL en Andre van Delft. De enige spreker met enige bekendheid in de Nederlandse anti-islam-beweging is, de voornamelijk in Zuid-Holland actieve, Ansje Bello (foto 7).

Foto 4. De tweede spreker op de tweede manifestatie van Pegida Nederland Marcel Vink.
De speech van Marcel Vink was een monotone pennevrucht die op inspiratieloze wijze werd voorgedragen. Zijn toespraak was slecht te volgen en onsamenhangend. Marcel Vink a.u.b. nooit meer speechen!

Foto 5. Andre van Delft was na Marcel Vink en de Pool Pawel Stanislaw de derde slechte spreker op rij. Van Delft begon zijn speech met de zinnen ‘Mijn verhaal is anders dan jullie zullen verwachten. Ik hoop dat jullie toch willen luisteren.’ Hij sloot - na eindeloos lijkende minuten - zijn speech af met de woorden ‘Ik wens ieder de vrede van Christus toe.’ Daarvoor had Van Delft het nog over de Paus, hoofddoekjes, kinderen van God, Romeinen en reclamezuilen gehad. Die Andre toch.

Foto 6. De anti-islamactivist Michael Jansen - die afgebeeld staat op dé Gelderse Nieuwsfoto van 2014 (11) - wilde op krukken van de Neude naar het Hogelandsepark - ruim 2 km - lopen. Door toedoen van de politie werd het een rit met de stadsbus. En door toedoen van diezelfde politie werd Michael Jansen zonder krukken maar wel geboeid van het Hogelandsepark afgevoerd. Dit omdat hij tijdens de Pegida-manifestatie een vreedzame anti-Pegida-activist met één van zijn krukken te lijf ging.

(11). Op zoek naar dé Gelderse Nieuwsfoto van 2015
www.gelderlander.nl/regio/achterhoek/aalten/op-zoek-naar-d%C3%A9-gelders...

Foto: 


Wie: 
Anti-Fascistische Fotografie Actie (AFFA)

In de dagen voor de tweede manifestatie van Pegida Nederland claimde Edwin Wagensveld in een interview met Telegraaf journalist Bart Olmer 1.000 man op de been te kunnen krijgen. De extreemrechtse website Rechts Actueel was gematigder in zijn voorspelling en hoopte op 500 deelnemers. Voorspellingen die respectievelijk twee en één keer zo groot waren als de daadwerkelijke opkomst bij de eerste manifestatie op het Vredenburg.

Op de dag van de manifestatie kwam het totale aantal aanwezige personen - inclusief de massaal aanwezige politie - in het Hogelandsepark niet in de buurt van de 500. Het deelnemersaantal werd door journalisten veelal op 150 geschat, tegendemonstranten van de Internationale Socialisten en Laat Ze Niet Lopen kwamen niet verder als 100. En wanneer je de groep aanwezigen in het Hogelandsepark analyseert en de massaal aanwezige media, politie en alle in burger geklede ambtenaren elimineert dan kom je tot een deelnemersaantal van nog geen honderd.

Een teleurstellend opkomstcijfer voor de organisatie en de anti-islam-activisten die wel kwamen, temeer omdat deze tweede Pegida-manifestatie behoorlijk wat media-aandacht heeft gekregen in de dagen ervoor. De verwachte deelnemersaantallen waren de uitkomst van wensdenken en een gebrek aan realiteitsbesef. En ook bij deze (extreem-rechtse) manifestatie zat er weer een flinke discrepantie tussen het - relatief - hoge aantal aantal “likes” en “aanmeldingen” op sociale media voor het “event” en de daadwerkelijke opkomst.

Onder de 90 deelnemers zaten ongeveer 30 bekende rechtsextremisten, waaronder leden van het ultranationalistische Voorpost, de anti-islam-beweging Dutch Defense League, het extreem-rechtse Identitair Verzet en neonazi’s van het neonazistische Autonoom Nationaal Sociaal Nederland, de Autonome Nationalisten Vlaanderen en de neonazistische politieke partij de Nederlandse Volks-Unie. Ook liepen er voormalig (gemeenteraads) leden mee van de extreemrechtse politieke partij de Centrum Democraten, die op 18 april 2002 bij notariële akte ontbonden is.

Foto 7. In zwarte trui en met korte blonde haren is de anti-islam en anti-asielzoekerscentrum-activiste Astrid (Ansje) Bello. De man achter haar met het protestbord met daarop de woorden “Allah is een leugen” is Daniel Gerritsen.

Astrid Bello organiseerde een week later haar manifestatie “Tegen de komst van economische vluchtelingen” op het Malieveld in Den Haag. Een manifestatie die bijna geen media-aandacht kreeg maar twee keer zoveel deelnemers trok als de tweede Pegida-manifestatie (12). Zes dagen later had Bello minder succes met de door haar georganiseerde manifestatie “tegen het asielbeleid” bij het voormalige gerechtsgebouw in Tiel. Ondanks dat de manifestatie op een zaterdag werd gehouden kwamen er slechts 30 “bezorgde burgers” manifesteren (13).

Foto 8. De Utrechtse neonazi John Morren - al decennia lang een berucht figuur in de Nederlandse extreemrechtse scene - bezocht ook de tweede manifestatie van Pegida. Al sinds eind jaren zeventig is Morrren lid van of gelieerd aan allerhande extreemrechtse politieke partijen en neonazistische groepen (14).

Eind 1994 zit Morren kortstondig in de Utrechtse gemeenteraad voor de extreemrechtse politieke partij de Centrum Democraten (CD). Op 1 november 1994 stappen John Morren en Hennie van Eijck uit de CD fractie en voegden zich bij het Nederlands Blok van Wim Vreeswijk (15). In het zelfde jaar word Morren veroordeeld wegens huisvredebreuk. John Morren had de deur van de buren met een honkbalknuppel ingeramd.

John Morren was niet het enige voormalig Centrum Democraten-lid dat op deze Pegida-manifestatie afkwam. Ook is voormalig partij-ideoloog van de CD Drs. Alfred Vierling - met Voorposter Sjors Remmerswaais - in de directe nabijheid van het Hogelandsepark gesignaleerd. Net als John Morren stapte ook Vierling van de Centrum Democraten naar het extreemrechtse Nederlands Blok over (16).

Foto 9. Met bril, zuurstokroze winterjas en oranje veiligheidshesje de rechtsextremiste van Indentitair Verzet Femke den Hoed. Net zoals bij de eerste manifestatie van Pegida Nederland maakte Femke den Hoed onderdeel uit van de Pegida-organisatie.

(12). Demonstratie tegen komst vluchtelingen op Malieveld Den Haag
www.omroepwest.nl/nieuws/2988026/Demonstratie-tegen-komst-vluchtelingen-...

(13). Rustige anti-asieldemonstratie in Tiel
www.gelderlander.nl/regio/rivierenland/tiel/rustige-anti-asieldemonstrat...

(14). Verkiezingen en extreemrechts in Utrecht door de jaren heen
http://afa.home.xs4all.nl/alert/artikel/utrecht.html

(15). Absent of dronken in de raadszaal
www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/article/detail/2620944/1998/02/17/Absent...

(16). Van Centrum Democraten naar Nederlands Blok en soms terug
www.volkskrant.nl/archief/van-cd-naar-nederlands-blok-en-soms-terug~a382...

Foto: 


Wie: 
Anti-Fascistische Fotografie Actie (AFFA)

Foto 10. V.l.n.r. Met zijn ogend dicht - in grijs vest met capuchon en rood wit t-shirt - de Pool Pawel Stanislaw van de PDL, vervolgens twee (nog) onbekende rechtsextremisten en dan in zwarte jas de Vlaamse neonazi Seth van Passel, met zwarte pet van Autonoom Nationaal Sociaal Nederland en meet de zonnebril de neonazi Barry Kluft. Geheel rechts de Voorpost-rechtsextremist Florens van der Kooi.

De neonazi Barry Kluft was leider van de inmiddels ter ziele gegane neonazistische organisatie Autonoom Nationaal Sociaal Nederland. ANS Nederland enige wapenfeit - van zaterdag 2 maart 2013 - is een manifestatie te hebben gehouden voor strengere handhaving van de kraakwetgeving op het plein voor de Tweede Kamer in Den Haag. Barry’s inspanningen brachten destijds 12 personen op de been (17). Vakwerk!

Tijdens de Pro Patria-demonstratie op zondag 10 augustus 2014 in Den Haag ging Barry Kluft voormalig Haags gemeenteraadslid voor de Partij Voor de Vrijheid (PVV) Paul ter Linden te lijf. Kluft probeerde - met enkele andere neonazi’s - de Israëlische vlag die Ter Linden bij zich had met geweld van hem af te nemen. Barry Kluft werd hiervoor, door een arrestatieteam in burger, gearresteerd (18).

Barry Kluft was ook op de eerste manifestatie van Pegida Nederland aanwezig, waar hij onderdeel uitmaakte van een groep neonazi’s en FC Utrecht-hooligans die vreedzame tegendemonstranten te lijf gingen. De Utrechtse politie verzuimde echter om Kluft hiervoor te arresteren. In een krantenartikel over deze manifestatie van Pegida, in de Trouw van 12 oktober 2015, staat Kluft op typerende wijze afgebeeld - agressief en door de politie tegengehouden (19).

Barry Kluft de hyperagressieve neonazi die zelfs met de meest dierbare mensen in zijn leven op de vuist gaat. De leider van ANS Nederland die in het dagelijkse leven het werkloze maatschappelijke stuk uitschot is. Barry Kluft bij wie de politie kind aan woonwagen is en voor wie het leven een onmogelijk zware opgave lijkt te zijn. Barry Kluft het probleemkind van de Nederlandse neonazistische scene!

Voor Florens van der Kooi was het ook zijn tweede Nederlandse Pegida-manifestatie. Hij is actieleider van de Nederlandse tak van het ultranationalistische Voorpost, die al minstens 15 jaar actief is in de extreemrechtse scene. Om deze twee redenen werd Florens van der Kooi - begin februari 2015 - geïnterviewd door NRC-Next-journalist Freek Schravesande (20). De journalist wilde antwoord krijgen op de vraag hoe het nu toch kon dat traditionele extreemrechtse groepen en politieke partijen het huidige islamofobe sentiment niet weten te verzilveren. Van der Kooi had hiervoor drie redenen; tijdgebrek en of geldgebrek bij (potentiele) extreemrechtse activisten en de activiteiten van inlichtingendiensten (AIVD en MIVD). Externe oorzaken dus, volgens Florens.

Een meer voor de hand liggende verklaring, en één die door Florens van der Kooi niet werd genoemd, is het beroerde leiderschap van extreemrechtse organisaties. Lieden zoals: Paul Peters van Identitair Verzet, Constant Kusters van de Nederlandse Volks-Unie, Raffie Chohan van de Dutch Defense League, Martin van de Grind van Blood and Honour en last but not least Florens van der Kooi van Voorpost zelf natuurlijk. Stuk voor stuk rechtsextremisten met een besmet verleden, gebrek aan intelligentie en veel politiek venijn. Alleen al het feit dat je als “leider” van een extreemrechtse organisatie je tijd vrijmaakt om aan een journalist uit te leggen waarom er in racistische hoogtijdagen geen hond in jouw extreemrechtse organisatie geïnteresseerd is, verklaart alles.

Foto 11. De vier blanke - in prachtige trainingspakken gestoken - dreumesen op de voorgrond zijn leden van de Polish Defence League. In het midden met zwarte jas, zonnebril en pet een ANS-neonazi die bij de eerste manifestatie van Pegida Nederland tegendemonstranten aanviel.

Foto 12. Een aantal anti-islam-activisten van Pegida Nederland waaronder Peggy Nooteboom in zwart t-shirt met opdruk van de Nederlandse leeuw.

(17). Fotoverslag neonazistische manifestatie Autonoom Nationaal Sociaal Nederland
Den Haag 2 maart 2013 www.indymedia.nl/node/13460

(18). Fotoverslag Pro Patria-demonstratie Den Haag 10 augustus 2014
www.indymedia.nl/node/24274

(19). Pegidabetoging mondt uit in rellen
Trouw maandag 12 oktober 2015

(20). Zijn we met tien man aan het flyeren, staat er een half peloton ME om ons heen
www.nrc.nl/next/2015/02/13/zijn-we-met-tien-man-aan-het-flyeren-staat-er...

Foto: 


Wie: 
Anti-Fascistische Fotografie Actie (AFFA)

Op woensdag 5 augustus 2015 - twee dagen nadat Pro Patria werd opgeheven - kondigden Raffie Chohan en Edwin Wagensveld, in een radio1 interview met voormalig PvdA Tweede Kamerlid Rob Outkerk, de oprichting van de Pegida Nederland aan (21).

Pegida Nederland is een anti-islamitische straatbeweging, als aanvulling op de politieke anti-islambeweging de Partij Voor de Vrijheid, die minstens één keer in de maand de straat op wil gaan en dat lang vol wil houden. Dat was de boodschap. Wie het wat minder lang vol wilde houden was Edwin Wagensveld zelf, die bij de oprichtingsaankondiging expliciet melde Pegida Nederland slechts 2 tot 3 demonstraties te willen ondersteunen.

In het bewuste radio1 interview kondigt Edwin Utrecht ook de eerste Pegida Nederland demonstratie aan: zondagmiddag 11 oktober 2015 in de Utrechtse binnenstad (22). Door toedoen van linkse actiegroepen, die opriepen om de demonstratie van Pegida Nederland te blokkeren en te verstoren, gaat dit niet door. De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen ziet zich genoodzaakt om de Pegida demonstratie in de Utrechtse binnenstad te verbieden. Het gevaar op confrontaties met tegendemonstranten is te groot volgens de burgervader (23). Als alternatieve manifestatieplek wordt het Vredenburg aangewezen, een ander plein in het centrum Utrecht.

De eerste Pegida-manifestatie trekt niet meer dan 250 deelnemers en verloopt onrustig; er zijn vechtpartijen tussen Pegida-racisten ondersteund door
FC Utrecht-hooligans en tegendemonstranten, er worden rookbommen afgestoken en de politie arresteert meerdere onruststokers (24). De eerste mislukte straatactie is het begin van weken van tegenspoed voor Pegida Nederland.

In de dagen na de eerste manifestatie verschijnt er een achtergrondartikel, van het antifascistisch onderzoekscollectief Kafka, over de racisten die schuil gaan achter Pegida Nederland en tientallen extreemrechtse manifestatie deelnemers (25). Daarna doet het Openbaar Ministerie (OM) de aankondiging de anti-islamtoespraak van Raffie Chohan op de eerste manifestatie van Pegida Nederland te onderzoeken (26).

Edwin Wagensveld die al tijdens de eerste Pegida-manifestatie aangaf - binnen drie weken - terug te willen keren naar Utrecht voor een eerste demonstratie, in één van de multiculturele wijken Lombok en Kanaleneiland (27 & 28), ziet zijn plannen hiervoor wederom gedwarsboomd door de burgemeester van Utrecht (29). Pegida Nederland krijgt van Van Zanen enkel toestemming om op zondagmiddag 8 november 2015 te manifesteren in het Hogelandsepark in Utrecht (30). Ook de door Pegida Nederland gewenste tegenmanifestatie bij de manifestatie van 'Utrecht bekent kleur' op zaterdag 7 november 2015 wordt door burgemeester Jan van Zanen verboden (31). Dit ondanks het strijdlustige thema "Utrecht krijgt ons niet klein" dat Pegida de tegenmanifestatie had gegeven.

Na de tweede mislukte Pegida-manifestatie - in het Hogelandsepark - voltrekt zicht een identieke situatie. Pegida Nederland kondigt haar eerste demonstratie in Den Haag aan voor zondag 15 november 2015. Ook deze aankondiging blijft bij woorden alleen. Pegida Nederland kondigt vervolgens aan dat ze op zondag 29 november 2015 wil demonstreren in Rotterdam (32). Net als de gemeente Utrecht eerder deed verbied echter de gemeente Rotterdam de demonstratie, maar staat wel een manifestatie toe (33).

En net zoals in Utrecht roepen tegenstanders op om tegen deze Rotterdamse Pegida-manifestatie in verzet te komen. Ditmaal om het laatste marginale groepje Pegida Nederland activisten dat nog over is het laatste spreekwoordelijke zetje te geven (34). Kom ook!

Foto 13. De extreemrechtse beroepsactivist Dennis de Vries ondersteunde Pegida Nederland ook de tweede keer. Bij de eerste, uit de hand gelopen,
Pegida-manifestatie op het Vredenburg bevond De Vries zich tussen een groep FC Utrecht-hooligans en extreemrechts tuig dat de confrontatie zocht met geweldloze tegendemonstraten. Dennis de Vries duikt de laatste jaren steevast op bij extreemrechtse / anti-islamdemonstraties en -manifestaties. Een militante actie waar De Vries aan mee deed is de verstoring - samen met de Blood & Honour neonazi’s Tom van den Hoek en Willem van Dijk, en samen met Florens van der Kooi en de Joodse begraafplaats vernieler Paul Peters - van de onthullingsceremonie van het standbeeld van Nelson Mandela, op dinsdag 25 september 2012, in de Haagse wijk Zorgvliet (35).

Foto 14. Op de achtergrond de speechende Edwin Wagensveld. Op de voorgrond de Vlaamse rechtsextremist die als deelnemer aanwezig was bij de PVV manifestatie “tegen Rutte II” op de Koekamp (36) en als toeschouwer bij NVU “Baas in eigenland - 100% anti ISIS” manifestatie in Den Haag was (37).

Foto 15. Pegida Nederland lid in zwarte capuchon voorzien van het logo van de extreemrechtse actiegroep Identitair Verzet.

(21). Aankondiging oprichting Pegida Nederland op radio 1.
www.radio1.nl/item/305346-Woe-5-aug:-Eerste-demonstratie-van-Pegida-in-N...

(22). Neude toneel voor demonstratie Pegida
www.ad.nl/ad/nl/1039/Utrecht/article/detail/4145112/2015/09/19/Neude-ton...

(23). Pegida-mars door Utrecht verboden: te gevaarlijk
www.ad.nl/ad/nl/1039/Utrecht/article/detail/4158314/2015/10/07/Burgemees...

(24). Opstootjes bij Pegida-demonstratie in Utrecht.
nos.nl/artikel/2062481-opstootjes-bij-pegida-demonstratie-in-utrecht.html

(25). Pegida Nederland - een eerste test
kafka.nl/pegida-nederland-een-eerste-test/

(26). Openbaar Ministerie gaat anti-islamtoespraak Pegida onderzoeken
www.nu.nl/binnenland/4143538/gaat-anti-islamtoespraak-pegida-onderzoeken...

(27). Pegida: We komen binnen drie weken terug naar Utrecht
www.rtvutrecht.nl/nieuws/1395109/pegida-we-komen-binnen-drie-weken-terug...

(28). Pegida wil demonstratie in Lombok of Kanaleneiland
www.ad.nl/ad/nl/1039/Utrecht/article/detail/4163773/2015/10/15/Pegida-wi...

(29). Demonstraties Pegida en Internationale Socialisten aankomend weekend niet in binnenstad maar op Hogelandsepark
www.duic.nl/nieuws/demonstraties-pegida-en-socialisten-aankomend-weekend...

(30). Pegida definitief niet naar Utrechtse binnenstad
www.rtvutrecht.nl/nieuws/1399711/pegida-en-utrecht-bekent-kleur-definiti...

(31). Verbod op tegendemonstratie Pegida in Hogelandsepark op zaterdag 7 november 2015
www.utrecht.nl/nieuws/artikel/verbod-op-tegendemonstratie-pegida-in-hoge...

(32). Pegida wil demonstreren in Rotterdam tegen islam
www.rijnmond.nl/nieuws/16-11-2015/pegida-wil-demonstreren-rotterdam-tege...

(33). Gemeente: geen Pegida-mars door Rotterdam
www.rijnmond.nl/nieuws/17-11-2015/gemeente-geen-pegida-mars-door-rotterdam

(34). Oproep tot verzet tegen demonstratie van Pegida
www.ad.nl/ad/nl/1038/Rotterdam/article/detail/4189332/2015/11/18/Oproep-...

(35). Arrestaties bij onthulling standbeeld Nelson Mandela
www.nu.nl/binnenland/2918666/arrestaties-bij-onthulling-standbeeld-mande...

(36). Op de Indymedia posting met de titel “Wilders maakt nieuwe vrienden” staat deze Vlaamse rechtsextremist op de eerste geuploade foto. www.indymedia.nl/node/19236

(37). Deze extreemrechtse Vlaming was toeschouwer bij de Nederlandse Volks-Unie manifestatie op zaterdag 20 september 2014 in Den Haag. In het fotoverslag van deze neonazistische manifestatie staat hij samen met een extreemrechtse bekende afgebeeld op foto 15. www.indymedia.nl/node/24748

Foto: 


Wie: 
Anti-Fascistische Fotografie Actie (AFFA)

Na twee chaotische Pegida Nederland manifestaties en een derde op het punt van stuklopen is de conclusie dat Pegida Nederland een - strategische - mislukking is. De in Duitsland wonende Nederlander Edwin Wagensveld en de Rotterdamse Raffie Chohan die in Nederland, met een in hoge mate geïndividualiseerde samenleving, een straatbeweging wilden opzetten, rondom de racistische anti-islampolitiek die al jaren door Geert Wilders en zijn PVV wordt bedreven. Raffie en Edwin de racisten met beperkte capaciteiten, weinig middelen en medestanders maar gezegend zijn met gebrek aan maatschappelijk- en politiekinzicht. Hun lelijke kindje genaamd Pegida Nederland is uiteindelijk een slechte één april grap gebleken.

Foto 16. De extreemrechtse beroepsactiviste Simone Magretti die ditmaal zonder de NVU neonazi Peter Bieleveld ten tonele verscheen.

Foto 17. De bijzondere anti-islam-activiste die eerder onder andere aanwezig was bij Pegida Vlaanderen en Nederlandse Volks-Unie manifestaties (38).

Foto 18. V.l.n.r. De eikel met half lange haar is een vertrouweling van Edwin Wagensveld. De man met grijze jas en rugzak is Andre van Delft.

(38). Pegida: "GAS-boetes zijn onwettig"
www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/2238701/2015/03/03/Pegid...

@GregorWalz, @N1EUWS, @CanonNederland, @Krapuul, @YelleTieleman, @GemeenteUtrecht, @Laatzenietlopen, @adrianne010, @rtvutrecht, @BartOlmer, @indymediaNLnews, @SLdeLange, @AFF_Verzet, @leonvanheel, @PolderDawahTeam, @CharlotHuisman, @IreenOostveen, @teunlagas, @Metro, @Spitstwit, @RTV_Rijnmond, @Doorbraakeu, @sanneteijn, @NPORadio1, @WilfredTakken, @KwintenKeesmaat, @geenstijl, @nieuws030, @HollandaTurkFed, @telegraaf, @PEGIDAwatch, @baspaternotte, @NOS, @teunlagas, @mediatvnl

#internationalesocialisten, #Hogelandsepark, #nieuws, #Utrecht, #nopegida, #voorpost, #autonomenationalistenvlaanderen, #NVU, #PegidaNL, #LZNL, #boomshakalaka, #nazisraus, #PegidaUtrecht, #identitairen, #bestebinnenstad, #vice, #Neude, #IDverzet, #borntoshare, #extreemrechts, #propatria, #dominverzet, #Centrumdemocraten, #AlertaAlerta, #centrumpartij, #kebap, #vegan, #PVV, #OM, #Islam, #PegidaUtrecht, #whitetrash, #RefugeesWelcome, #solidariteit, #ZwartePiet, #KickOutZwartePiet, #Polishdefenceleague, #NoPasaran, #Rotterdam, #NSB, #Zembla, #AIVD, #Vredenburg, #Antifa, #overenuit

Alle 18 foto’s zijn vrij van auteursrechten – all 18 pictures are copyright-free – keines der 18 Bilder ist urheberrechtlich geschützt.

Foto: 


Wie: 
nn

.Wie: 
nn

Foto 1. De vier blanke - in prachtige trainingspakken gestoken - dreumesen op de voorgrond zijn leden van de Polish Defence League. In het midden met zwarte jas, zonnebril en pet een ANS-neonazi die bij de eerste manifestatie van Pegida Nederland tegendemonstranten aanviel.

Foto 2.Anty imigrants demonstration Bydgoszcz , Poland, 2015

Foto 3. The Anchor ([kɔtfit͡sa]; Polish for "Anchor") was a World War II emblem of the Polish Underground State and Home Army (Home Army, or AK). It was created in 1942 by members of the AK Wawer Minor sabotage unit, as an easily usable
At first, the Polish scouts from sabotage groups painted the whole phrase upon walls. However, it was soon abbreviated to the letters PW Which over time came that symbolize the phrase Fighting Poland ("Fighting Poland").

Currently, the this anti-fascist symbol is used by a group of right-wing militants.

Foto: 


Wie: 
nn

Kamagra Livraison Rapide Achat propranolol online pharmacy Non Prescription Pharmacy


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech