Blokkade actie bij fossiel staatsbedrijf EBN

Nieuws, gepost door: GroenFront! op 30/11/2015 11:12:57

Wanneer: 30/11/2015 - 13:18

Op dit moment (30 november 12.00 uur ) blokkeren een team GroenFront! activisten de voordeur van staatsbedrijf EBN in het centrum van Utrecht met een rode lijn. EBN investeert namens de overheid in olie & gas projecten in Nederland en houdt daarmee de broodnodige energietransitie tegen. GroenFront! woordvoerdster Liz “ EBN is een ramp voor Groningen en het klimaat. Er moet zoveel mogelijk olie en gas onder de grond blijven. Dit staatsbedrijf doet exact het tegenovergestelde. Daarom trekken we vandaag een rode lijn. Tot hier en niet verder. “


De actie is onderdeel van de Climate Games. Het door activisten georganiseerde evenement waarin twee weken lang diverse teams wereldwijd acties zullen voeren tijdens de klimaattop in Parijs. Meer dan 170 teams hebben zich aangemeld op het Climate Games web platform. De Climate Games sluit op 12 december af met de Redlines actie, waarin blokkades zullen worden opgeworpen rond de klimaattop, in Parijs. https://www.climategames.net/en/reports/144

De activisten van GroenFront! Willen met deze actie hun solidariteit betuigen met de Groningers. EBN speelt een cruciale rol in de gaswinning in Groningen. Rond 18 december zal er een nieuw gasbesluit genomen worden waarin bepaald wordt hoeveel Gronings gas er in 2016 gewonnen mag worden.

GroenFront! gaat volgende week met een bus vol activisten naar Parijs om zich aan te sluiten bij tal van andere actiegroepen. Ondanks het verbod op demonstraties zijn duizenden klimaatactivisten nog steeds van plan zich te laten horen in de straten van Parijs.

Updates op @Groenfront @Climategames
www.groenfront.nl en onze facebookpagina.Wie: 
GroenFront!

Update 13.27, een erg verregend team Dikke Tammo. Heel veel bijval van voorbijgangers in Utrecht. Erg pissige reactie van EBN, en Gemeente en Politie zijn aan het nadenken over ingrijpen. Wij blijven nog even ;-) maar kom vooral langsWie: 
GroenFront!

5 arrestaties

Foto: 


Wie: 
GroenFront!

Ruw politieoptreden veroorzaakt enkele lichtgewonden. Arrestanten afgevoerd naar politiebureau aan de overkant van de straat. Rest van de groep ongemoeid gelaten.Wie: 
nn

Blokkade bij fossiel staatsbedrijf EBN tegen gaswinning Groningen en de klimaattop

NIEUWS 30 NOV 15:21 2015 · REDACTIE

De politie heeft vijf GroenFont! activisten aangehouden die de voordeur van staatsbedrijf Energie Beheer Nederland (EBN) aan de Daalsetunnel blokkeerden. De activisten zijn het niet eens met de investering van EBN in olie & gas projecten in Nederland omdat ze daarmee energietransitie tegenhouden. De politie heeft twaalf agenten ingezet om de klimaatactivisten aan te houden.

De activisten hadden een rode lijn getrokken voor de ingang van het gebouw en stonden met een groot rood spandoek waarop stond: ‘tot hier en niet verder’ en ‘EBN: ramp voor Groningen & klimaat’. Woordvoerster Liz van GroenFont! vindt dat EBN een ramp is voor Groningen en voor het klimaat. “Er moet zoveel mogelijk olie en gas onder de grond blijven, maar dit bedrijf houdt zich daar niet aan.”
De klimaatactivisten willen met deze actie invloed uitoefenen op de gaswinning in Groningen. Daar wordt rond 20 december een nieuw besluit genomen en zal duidelijk worden hoeveel gas er in 2016 mag worden gewonnen. EBN speelt volgens de activisten een belangrijke rol in de gaswinning in Groningen.

De partij richt zich niet alleen op de gaswinning in Groningen, maar ook op de klimaattop in Parijs. GroenFont! is namelijk één van de deelnemende actiegroepen aan de Climate Games. Een evenement waarbij ruim 170 klimaatgroepen wereldwijd actie voeren tijdens de klimaattop in Parijs. Op 12 december zal GroenFont! deze zogeheten ‘Redlines’ acties afsluiten.
http://www.duic.nl/nieuws/blokkade-bij-fossiel-staatsbedrijf-ebn-tegen-g...Wie: 
nn

Politie grijpt in bij demonstratie milieuactivisten Utrecht
Door de nieuwsredactie · geplaatst: maandag 30 november 2015, 14:32 uur | update: 15:33 uur

UTRECHT - Een groep klimaatactivisten heeft maandagmiddag geprotesteerd bij het EBN-kantoor aan de Daalsesingel in Utrecht. Met spandoeken blokkeerden ze de ingang van het gebouw. Er zijn vijf aanhoudingen verricht.

Volgens een woordvoerder van de politie hadden de activisten toestemming om te demonstreren, maar was de afspraak dat ze niet de toegang van het gebouw zouden versperren. Omdat ze dit ondanks waarschuwingen toch deden, greep de politie in. Volgens de demonstranten van GroenFront was de politie te hardhandig. De politie onderschrijft deze lezing niet.

Energie Beheer Nederland (EBN) is verantwoordelijk voor een groot deel van de inkomsten die de staat verkrijgt uit de winning van gas en olie uit de Nederlandse bodem. EBN werkt nauw samen met oliemaatschappijen.

De actievoerders demonstreerden op de dag dat de klimaattop in Parijs begint. Ze zijn tegen de winning fossiele brandstoffen en vinden dat EBN verantwoordelijk is voor de gevolgen van de gaswinning in Groningen.

http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1409560/politie-grijpt-in-bij-demonstrat...Wie: 
GroenFront!

This morning (30. November, 12:00 am) a group of GroenFront! activists
blocked the door of EBN, in the center of Utrecht, with a red line. EBN
is a 100% state-owned company which invests in oil and gas projects in
The Netherlands. This company is blocking the energy transition to
renewable sources that is so needed at the moment.
Liz, a GroenFront! speaking person declared – “EBN is a thread for
Groningen and the climate. Gas and oil must remain in the ground.
However, the state is doing the complete opposite. This is why, today,
we are drawing a red line.Until here and no further”. Four people have
been forcefully arrested around 14.00h for disobeying a police officer's
order, that wanted them to leave. They are all still in detention.
This action is part of the international Climate Games round, which just
kicked off today and will go on until the 12th of December, when thousands of activist will draw
red lines with their bodies, and have the last word at the COP21. For
two weeks, while the Climate Summit takes place at Le Bourget, hundreds
of activists will take action in Paris, as well as internationally. At
the moment, more than 170 teams have signed at the Climate Games
website: https://www.climategames.net/en/home
With this action, GroenFront! Activists express their solidarity with
the people of Groningen since EBN plays a crucial role in gas extraction
in the province. Around December 18, the regional government will make
public their decision on how much gas will be extracted from the
gasfield areas of Groningen in 2016.
Next week, GroenFront! and ASEED are traveling to Paris with a bus in
order to join a number of French and international activists. Despite
the ban on demonstrations, thousands of climate activists are still
going to the streets of Paris to reclaim their agency, and make
themselves heard.
For updates, visit: @Groenfront @Climategames
www.groenfront.nlWie: 
nn

Update 21:07

1 demonstrant is inmiddels vrijgelaten, van de anderen is nog geen nieuwe info bekend.

De politie heeft het statement gegeven dat zij moesten ingrijpen omdat de demonstratie was toegestaan namens de gemeente, maar dat de activisten zich niet aan de spelregels hielden. Dat is uiteraard weer een een staaltje creatief verdraaien van de feitjes.

Tijdens de actie heeft de politie aangegeven dat de demonstranten hun demonstratie mochten voortzetten onder de voorwaarde dat zij de toegang van het gebouw vrij zouden laten. De demonstranten, die het EBN gebouw en haar fossiele activiteiten een dagje vrij aanboden gingen daar uiteraard niet mee akkoord. Hierop volgde de arrestaties.

In solidariteit met de gearresteerde demonstranten en zij die de regen trotseerden, om ook in Nederland tijdens de start van de Klimaattop in Parijs de fossiele industrie in de schijnwerpers te zetten, proberen wij hun boodschap en solidariteit met Groningse gaswinningsgedupeerden massaal te verspreiden. Het wordt dan ook zeer gewaardeerd om deze actie via diverse kanalen te verspreiden, dank!Wie: 
GroenFront!

Van de 5 arrestanten is er 1 vrijgelaten. De rest geeft zijn / haar naam niet, en is in verzekering gesteld. Aanklacht is het negeren van een politiebevel. De arrestanten zijn overgebracht naar Houten wat waarschijnlijk betekent dat ze de nacht moeten blijven. Onze advocaat is er mee bezig.Wie: 
GroenFront!

Goed nieuws. Drie arrestanten komen bijna vrij. Slecht nieuws. De politie denkt dat nr 4 Fransman is en plaats hem daarom in vreemdelingendetentie voor onderzoek. De politie is door de rechter al meerdere keren op haar vingers getikt voor dit soort grappen. Het mag gewoon niet. We zijn er mee bezig.Wie: 
nn

Goed nieuws. Drie arrestanten zijn vrij. (17.15) Slecht nieuws. De politie denkt dat nr 4 Fransman is en plaats hem daarom in vreemdelingendetentie voor onderzoek. De politie is door de rechter al meerdere keren op haar vingers getikt voor dit soort grappen. Het mag gewoon niet. GF is er mee bezig.Wie: 
GroenFront!

We zijn nog steeds aan het wachten op de vrijlating van de laatste Tammo. Hij is heel moedig geweest, maar de politie maakt het erg moeilijk voor hem en is zijn vrijlating uit vreemdelingen detentie aan het uitstellen. De advocaat werkt heel hard om hem vrij te krijgen en we verwachten dat we hem zeer binnenkort zullen zien. Hij en de andere Tammo ’s stonden voor klimaatrechtvaardigheid. Je kunt helpen door ervoor te zorgen hun boodschap verspreid wordt op het internet. Grote dank!

We are still waiting for the release of the last Tammo. He has been very brave but the police is making it very difficult for him and is delaying his release from foreign detention. The lawyer is working very hard to get him free and we expect that we will see him very soon. He and the other Tammo's stood up for Climate Justice, and you can help out by making sure their message goes viral on the internet. Big thanks!Wie: 
GroenFront!

last arreste from the action just released, now enjoying freedom, propper food and hopes to see you all on the next action.

Laatste Tammo vrij! Hij bedankt iedereen voor de steun, en zegt; tot de volgende actie.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech