Cop21: Er is een klimaatakkoord. Nu klimaatverandering nog tegengaan

Hier kun je discussieren over Cop21: Er is een klimaatakkoord. Nu klimaatverandering nog tegengaan.
De onderhandelaars hebben met hun eindeloze geklets en uitgestelde vergaderingen in elk geval voorkomen dat de activisten met de D12-acties het laatste woord konden hebben, zoals wel hun bedoeling was. In de ochtend was er een actie van het Friends of the Earth netwerk. Via doorgegeven gps-posities konden mensen naar een aangegeven locatie lopen en zo werden de woorden "Climate Justice Peace" gevormd. Om 12 uur begon de red-line actie om aan te geven dat de regeringen en bedrijven rode lijnen overschrijden en te weinig doen tegen ecologische en sociale problemen. De Avenue de la Grande Armée zou worden geblokkeerd om te laten zien dat COP21 niet het einde is van het klimaatdebat en dat de acties tegen emissies en vervuilers door zullen gaan. Onder druk van de aangekondigde acties had de politie deze drukke verkeersader zelf al afgesloten en zo werd een het een grote gemoedelijke manifestatie. Om 2 uur verzamelden duizenden klimaatactivisten zich bij de Eiffeltoren. In totaal zouden, ondanks de intimiderende noodtoestand zo'n 15 duizend mensen aan de verschillende activiteiten hebben meegedaan.

De verdragstekst waarover door de delegaties overeenstemming is bereikt is bedroevend. Er staan wat goede voornemens in maar geen bindende maatregelen waar regeringen zich aan zullen moeten houden. Niets over het in de grond houden van fossiele brandstof of het tegengaan stoppen van de vervuilende industriële landbouw met haar kunstmestgebruik en enorme, inefficiënte veehouderij. De internationale luchtvaart en de scheepvaart vallen nog steeds buiten het verdrag. Hoewel door veel media wordt geschreven dat dit verdrag in elk geval een stap vooruit is, wat maar aangeeft van hoever de meeste landen en onderhandelaars moeten komen, is er veel kritiek. Milieudefensie verwoordt het alsvolgt: "Een gifpil in de tekst is de afspraak dat de verantwoordelijkheid en compensatie voor de kosten van klimaatrampen zijn uitgesloten van de afspraken. Dat betekent dat arme landen zelf de kosten van aan klimaatverandering gerelateerde rampen zoals overstromingen, verwoestijning, en droogtes moeten dragen."

In een reactie meldt Greenpeace dat "de ambities van alle landen samen bij lange na niet ver genoeg gaan om de opwarming van de aarde onder de 1,5 graad te houden. Er wordt ook niet genoeg gedaan voor de landen aan de frontlinie van klimaatverandering." ... "De landen die dit probleem hebben veroorzaakt, leggen te weinig op tafel om de mensen te helpen die nu al de gevolgen van de klimaatcrisis voelen", aldus Oulahsen.

Ook de voormalige wetenschapper van de NASA, James Hansen, bekritiseert de conferentie en de uitkomst: "Het is werkelijk misleidend, het is nep. Het onzinnig om te zeggen: "Laten we maximaal 2 graden als doelstelling nemen en dan proberen het elke 5 jaar iets beter te gaan doen." Het zijn slechte waardeloze woorden. Geen actie, enkel beloftes. Zo land fossiele brandstoffen de goedkoopste brandstof zijn, zal men ze blijven gebruiken ”

Op dit VN-proces en de maatregelen de regeringen kunnen we niet wachten. Het zou mooi zijn als het extra momentum dat de door de mobilisatie voor Parijs is opgebouwd te gebruiken voor eigen alternatieven en actiecampagnes. Om inspiratie te krijgen kun je een kijkje nemen op de website van de Climate Games. Hier staat een verzameling van acties die de afgelopen weken hebben plaatsgevonden in Parijs en elders. Zondagavond is er in Parijs een Award Ceremony waarbij voor een aantal categorieën een prijs zal worden uitgereikt.

Meer foto's op: http://aseed.net/er-is-een-klimaatakkoord-nu-klimaatverandering-nog-tege... (en op honderden andere websites)

Link naar de verdragstekst: http://unfccc.int/resource/docs/2015/cop21/eng/l09r01.pdf

De quotes van Greenpeace en Milieudefensie zijn overgenomen van een artikel op nu.nl: http://www.nu.nl/klimaat/4181612/reacties-klimaatakkoord-parijs-stap-in-...

Analyse op de website van de Guardian met de quote van James Hansen:
http://www.theguardian.com/environment/2015/dec/12/james-hansen-climate-...


Euforie

http://www.telegraaf.nl/binnenland/24870673/__Dijksma__helder_en_ambitie...
Dijksma: verdrag met helder en ambitieus doel
PARIJS - Staatssecretaris Sharon Dijksma van Milieu noemt het zaterdag in Parijs gesloten VN-klimaatverdrag
"evenwichtig, met een helder en ambitieus doel''. Ze benadrukt dat er ,,geschiedenis is geschreven''
met een verdrag dat juridisch bindend is voor alle landen.
"We hebben onze kinderen en kleinkinderen een grote dienst bewezen.''

Mooi dat in het Indymedia artikel het eerlijke verhaal wordt verteld.
Ik ben blij dat critici zich niet laten misleiden door Sharon Dijksma,
PvdA staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu in het kabinet-Rutte II.
Zij praat slechts de wereldleiders na en haar gevoel voor euforie
zal wel komen omdat ze op de meeting mocht zijn.

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech