Racisme en seksisme bij het LUMC

Hier kun je discussieren over Racisme en seksisme bij het LUMC.
Dit artikel, waarin zij reageert op de gebeurtenissen in Keulen tijdens Oudejaarsavond, is niet alleen doorspekt van grof taalgebruik ("klootzak", "geen fuck geven om"), maar zij doet hierin ook onware, xenofobe, racistische én seksistische uitspraken.

Van alle vier enkele voorbeelden:

Onwaar:

“Maar terug naar Keulen, Hamburg en Helsinki, waar exotische mannen zich massaal vergrepen aan Westerse vrouwen (-)”

De 18 asielzoekers die naar aanleiding van de gebeurtenissen gearresteerd werden, werden verdacht van diefstal en geweld. Het Duitse OM heeft duidelijk gesteld dat deze mannen niet in verband konden worden gebracht met de aanrandingen (waar nog geen verdachten voor zijn gearresteerd). Deze mannen zijn inmiddels allemaal vrijgelaten – en een verdachte is nog geen veroordeelde.

“Binnen onze cultuur is vrouwen aanranden wangedrag”

Ja, dat is het in theorie, maar dat wil evenwel niet zeggen dat het niet voorkomt. Volgens een Europees onderzoek gepubliceerd in 2014, krijgt één op de tien Nederlandse vrouwen tijdens haar leven te maken met seksueel geweld. Daarbij maakt het merendeel van de daders deel uit van de bekende kring om de vrouwen heen: echtgenoten, familieleden, huisvrienden. Mannen met 'onze cultuur', dus.

Xenofoob/racistisch:

“het driftleven van hitsige nieuwkomers die de woestijnmores hoger hebben zitten dan onze genderneutrale IKEA-mentaliteit”;

“een persconferentie waarin wordt bekend gemaakt dat het inderdaad om daders ging met een Islamitische achtergrond die geen fuck geven om vrouwenrechten en zich simpelweg misdragen.”;

“een minderheid die lak heeft aan onze normen en waarden”.

Seksistisch:

“Van oorsprong is de man ontworpen to protect en to provide.”;

“Veel vrouwen, waaronder ikzelf, hebben behoefte aan mannen die vanuit hun ballen voelen dat overleven een machtsstrijd is: wie is de sterkste, wie was vroeger de baas op het schoolplein?”;

Seksistisch én extreem racistisch:

“Mannen die er trots op zijn dat ze man zijn, westers en blank. Die niet met zich laten sollen en het als een erezaak beschouwen om ons te beschermen.”

Nu staat het mevrouw Van Fenema in principe vrij om haar persoonlijke mening op internet te publiceren (zij het binnen de grenzen van de wet – en discriminatie, of dat nu gebaseerd is op huidskleur, religie of geslacht, is wel degelijk strafbaar), maar zij ondertekent het opiniestuk in haar hoedanigheid als psychiater werkzaam binnen het instituut waar u afdelingshoofd bent. Daarmee verbindt zij de naam van het Leids Universitair Medisch Centrum aan haar onwelvoeglijke uitspraken.

Graag zou ik u dan ook de volgende vragen willen stellen:

Onderschrijft u als afdelingshoofd de opinie van mevrouw Van Fenema? En zo ja, is deze opinie dan ook gangbaar bij de overige leden van het team van de afdeling Psychiatrie?
Indien u als afdelingshoofd de in het openbaar verkondige mening van mevrouw Van Fenema niet onderschrijft, gaat het LUMC publiekelijk afstand nemen van de mening van mevrouw Van Fenema? Zo nee, waarom niet?
Bent u van mening dat de opinie van mevrouw Van Fenema van invloed zou kunnen zijn op haar functioneren als psychiater, gezien het feit dat het aannemelijk is dat zij als pyschiater cliënten zou moeten begeleiden die slachtoffer zijn van racisme of seksisme? En zo ja, ervan uitgaande dat een eventueel tekort schieten in haar functioneren van invloed zou zijn op het functioneren van de afdeling in het algemeen, welke stappen gaat u ondernemen om het goed functioneren van de afdeling Psychiatrie van het LUMC te kunnen waarborgen?

Ik hoop spoedig van u een antwoord te mogen ontvangen.

Deze brief staat als open brief ook gepubliceerd op dhjana.nl, krapuul.nl en indymedia.nl.

Met vriendelijke groeten,

Dhjana


Mannen die er trots op zijn dat ze man zijn, westers en blank.

Het artikel is 1:1 Pegida-gedachtegoed: https://archive.is/eKsWi

Zweedse politie verzweeg aanrandingen door buitenlandse mannen

Jonge vrouwen zijn massaal aangerand door groepen jonge mannen afkomstig uit Afghanistan.
http://www.nu.nl/buitenland/4195907/zweedse-politie-verzweeg-aanrandinge...

Naar Keulen wijzen is makkelijk

Statistisch gezien heeft mijn eigen dochter meer van mij, haar vader, te vrezen dan van een Syrische vluchteling.
http://www.rijnmond.nl/nieuws/137004/Column-In-Keulen-horen-donderen

Comment was hidden

Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels.

http://politiek.tpo.nl/column

http://politiek.tpo.nl/column/de-westerse-man-moet-wakker-worden-en-ons-...

Hier nog zo'n vrouw die denkt dat emancipatie vooral betekend: Meer rechten, maar niet meer verantwoording. Helaas dames. Verwende meisje meisjes.

re:

Dat is niet nog zo'n vrouw, dat is het stuk waarop Dhjana reageert. Beetje opletten bij het lezen & reageren svp.

Dhjana, zal me benieuwen of het LUMC reageert. Laat even weten hier, maar ik ga ervanuit dat je dat ook doet.

Ausschreitungen in der Silvesternacht

*DOKU* Spiegel TV Magazin - Ausschreitungen in der Silvesternacht
https://www.youtube.com/watch?v=sWm-NzI2DCI

Het islamitische vrouwbeeld: ‘Jullie haten ons’

'Sommige erfgenamen van de Verlichting zijn blind voor de verlichting van anderen'
http://politiek.tpo.nl/2016/01/12/het-islamitische-vrouwenbeeld-jullie-h...

Comment was hidden

Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels.

reactie LUMC

Inmiddels heeft het LUMC gereageerd.
Mailtje:
"Zoals U kunt lezen op de website van ThePostOnline is de inhoud van de collumn van mevrouw van Fenema een uiting van haar persoonlijke mening. De inhoud van de collumn vertegenwoordigt op geen enkele manier de visie van het LUMC of van de afdeling Psychiatrie. Om eventuele onduidelijkheid weg te nemen is de vermelding van de arbeidsrelatie van mevrouw van Fenema met het LUMC van de website van ThePostOnline verwijderd. In het LUMC en bij de afdeling Psychiatrie doen we er alles aan om, met respect voor ieders persoonlijke levenssfeer, de beste kwaliteit voor patiënten te leveren. Dit geldt ook voor mevrouw van Fenema.

Met vriendelijke groet,
Bert van Hemert"

Op de tpo websites is de tekst onderaan idd aangepast. Het LUMC wordt niet meer vermeld en er staat bij dat dit 'haar mening' is.
De bagger staat er nog steeds (ik had er ook niet op gerekend dat ze het helemaal weg zou halen), maar ik hoop wel dat ze een niet-zo-tof gesprek met haar baas heeft gehad hierover.
Alle beetjes helpen :)

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech