Newroz zonder Assad

Opinie, gepost door: Salman Hussein op 19/03/2012 03:10:04

Het is al 2624 jaar vieren de Koerden Newroz, het Koerdisch nieuwjaarsfeest. Bij het vieren van deze traditie hoort vuur, muziek en het gevoel van de komst van een nieuwe dag en vrijheid .Newroz is het oudste vrijheidsfeest van de volkeren van Mesopotamië.


Het feest bestaat vanaf 612 voor Christus. Ondanks het feit dat het feest zo oud is en wij alleen de legende kennen, hebben de volkeren van Mesopotamië en het Midden Oosten Newroz altijd als een voorbeeld en een bron van inspiratie genomen. Vooral voor het Koerdische volk is dit een bijzonder feest. De Newroz legende vertelt ons van de wrede koning Dehak. Die destijds ziek was en volgens zijn medicijnman moest hij zich voeden met de hersenen van kleine jongens. Om aan dit lot te ontsnappen trokken veel Koerdische jongeren de bergen in. Op de avond van de 20ste maart ontstak de smid Kawa het eerste vuur als teken van de opstand tegen de zieke koning Dehak, die uiteindelijk door Kawa werd gedood. Op alle bergen werd het signaal ontvangen en werden er nieuwe vuren ontstoken. De volgende dag was de strijd gewonnen en werd het feest gevierd dat wij nu kennen als Newroz..

De strijd van het Koerdische volk van de laatste eeuw heeft Newroz enorme kracht gegeven. Het is een dag van verzet geworden tegen ontkenning en onderdrukking. Voor de nieuwe generatie Koerden is Newroz geen legende meer, maar een dag van verzet en hoop op vrede, een politieke oplossing van de Koerdische kwestie en het bereiken van de basisvrijheden van de mensheid.
De actuele situatie,de opstand tegen de Syrische regiem, maakt dat de eis voor een vrij Koerdistan steeds sterker naar voren komt. Newroz 2012 staat daarom in het teken van vrijheid voor het gehele Syrische volk .
Newroz geeft deze eis extra kracht.De Syrische regiem heeft het Newroz van jaar 2004 voor het Koerdische volk in Syrië tot een catastrofaal jaar gemakt. Vastberaden heeft de Syrische staat, net zoals in het verleden, met het aanvallen van de nationale leiding en tracht hierbij met behulp van fysieke en psychische marteling resultaat te behalen. Waarbij ruim 40 mensen gedood, honderden gewond geraakt en duizenden tot gevangenis genomen. Daarmee worden eigen en internationale verdragen met voeten getreden in de hoop het Koerdische volk te overwinnen. Maar door het verzet van ons volk dit wordt uitgesloten. Ik roep iedereen op solidair te zijn met het Syrische volk en zijn verzet. Ik roep mijn volk op niet in te gaan op provocaties die de rechtvaardige en legitieme strijd van het Koerdische volk kan beschadigen.
Koerden hebben het allang door ,dat de regime van Assad door de massale demonstraties die een jaar geleden uitbraakten in de nauw zit, en dat hij slim besloten heeft om Koerden van de revolutie te neutraliseren,en de Koerdische gebieden niet aan te vallen en het leger buiten de Koerdische steden te houden .Maar de jonge Koerdische activisten hebben hun traditionele partijleiders getrotseerd en achtergelaten , echter duizenden Koerdische demonstranten eisen elke week en de omverwerping en het vertrekt van president Assad in het algemeen de Koerdische deelname aan demonstraties is de laatste tijd sterk toegenomen en vooral na de moord op de Koerdische oppositieleider Meshaal Tamo.
Maar het gewapend verzet en de buitenlandse interventie zijn nog steeds controversiële onderwerpen binnen de Syrische Koerdische gemeenschappen .Na een jaar van frustrerende protest en de overheid geweld nog lang niet duidelijk waar de situatie naar toe lijdt. Sommigen hebben het gevoel dat het regime van Assad kan niet worden verwijderd zonder gewapende acties zowel van binnen als buiten het land." Anderen vinden ,dat onder de huidige omstandigheden een buitenlandse militaire interventie is zorgelijk en niet gunstig en dat zou leiden tot vele doden.

De democratische publieke opinie in de Westerse wereld mag niet blijven zwijgen over deze feiten van president Assad tegen eigen volk. De overwinning en de gerechtigheid in Syrië is de sleutel voor vooruitgang en democratie in het middenoosten. Het zal een einde maken aan de onderdrukking en geweld waarmee het Syrische volk al sinds 15 maart 2011 wordt geconfronteerd. Vandaag moeten progressieve krachten in het Westen zich verenigen om de ondersteuning voor mensenrechten, democratie in Syrië te vergroten en Newroz van 2012 een nieuwe Syrische dag zonder Assad te maken ………..
Salman Hussein
20-03-2012


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech