Krakers presenteren nieuwe kraakhandleiding: Wijde Heisteeg 7 gekraakt! (A'dam)

Nieuws, gepost door: nn op 09/01/2016 01:03:29

Wanneer: 09/01/2016 - 16:17

Amsterdam, 9 januari 2016

Vandaag is als presentatie van de nieuwe kraakhandleiding het pand Wijde Heisteeg 7 in Amsterdam na jarenlange leegstand en verkrotting gekraakt. De kraakhandleiding is een handig boekje voor woningzoekers en andere geïnteresseerden waarin alles wordt uitlegd over het kraken van een pand. Kraken is dan zogenaamd wel bij wet verboden maar ook deze kraak van Wijde Heisteeg 7 laat duidelijk zien: Wat niet mag... kan nog steeds!


Burgemeester Van der Laan opperde ooit in de media dat alle panden die op basis van kraakverbod ontruimd zijn niet meer leegstaan en opnieuw in gebruik zijn. Naast dat de krakers vinden dat de grootschalige inzet van anti-kraak en andere leegstandbeheerders in ontruimde panden geen duurzaam en structureel gebruik is, laten de ontruiming en herkraak van Wijde Heisteeg 7 goed zien dat de uitspraken van Van der Laan en het bijhorende ontruimingsbeleid niet kloppen.

De ME ontruimde in 2011 op basis van het kraakverbod omdat eigenaar Hagedoorn belang zou hebben bij en plannen zou hebben met het pand. Na de ontruiming heeft Hagedoorn de staat van het pand moedwillig verslechterd door de laatste huurster uit te plaatsen, het pand uit te slopen, ramen uit de kozijnen te slaan en gaten in het dak te slaan. Hagedoorn had nog meer plannen met het pand: hij wilde namelijk het rijksmonumentale pand nog verder slopen en zo onherstelbaar beschadigen om er vervolgens dure appartementen in te realiseren. Door inzet van monumentenclub 'Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad’ werd dit gelukkig voorkomen.

Nu anno 2016 staat het pand nog steeds leeg. Hierdoor is de kraak van de Wijde Heisteeg 7 een perfect voorbeeld hoe een eigenaar en gemeente, in de persoon van Burgemeester Van der Laan, de boel verkloten. Terwijl krakers juist wel een positieve draai geven aan de leegstand en verkrotting door deze te kraken en bewoonbaar te maken.

In de namiddag en de avond van de kraakactie wordt er een divers swingend programma met muziek, theater etc in en rond Wijde Heisteeg 7 georganiseerd om te vieren dat kraken doorgaat met een nieuwe kraakhandleiding en om een positief tegengeluid te geven aan een steeds maar saaier en duurder wordend Amsterdam.

De nieuwe kraakhandleiding is oa te koop bij Fort van Sjakoo
Jodenbreestraat 24 te Amsterdam



Wie: 
nn
Foto: 


Wie: 
ouwesiem

http://www.at5.nl/artikelen/151540/Pand%2520Wijde%2520Heisteeg%2520opnieuw%2520gekraakt:%2520%26apos%3BWat%2520niet%2520mag,%2520kan%2520nog%2520steeds!%26apos%3B



Wie: 
nn

kan iemand een pdf van de nieuwe handleiding online zetten?



Wie: 
kraakhandleiding

Binnenkort komt de handleiding ook online, er wordt aan gewerkt. Voor nu kun je naar het fort van Sjakoo in Amsterdam of naar de betere kraakspreekuren om de handleiding voor een prikkie te kopen. Met de opbrengsten van de handleiding worden weer andere publicaties over woonstrijd/huisvesting/kraken of op termijn een vernieuwde versie van de kraakhandleiding mogelijk gemaakt.



Wie: 
nn

https://amsterdam.sp.nl/nieuws/2016/01/hardere-sancties-tegen-leegstand-...

HARDERE SANCTIES TEGEN LEEGSTAND NODIG

12-01-2016•SP-raadslid Erik Flentge vindt dat de sancties tegen
leegstaande panden moeten worden uitgebreid. Flentge: “Het is idioot dat
er sprake is van leegstand in een stad waar de woningnood ontzettend
hoog is. Politiek Den Haag heeft heel stoer kraken verboden, maar
daarvoor in de plaats zijn er nauwelijks sancties om leegstand aan te
pakken. Vastgoedbaronnen vullen lachend hun zakken terwijl Amsterdammers
jaren op een woning moeten wachten.”
Afgelopen weekend werd een pand in de Wijde Heisteeg, één van de negen
straatjes, gekraakt. Het pand is vroeger ook al eens gekraakt, maar werd
in 2011 ontruimd. Sinds die tijd staat het pand leeg. Flentge: “Ik snap
er niets van dat het pand ontruimd is, en dat het pand vervolgens vijf
jaar leegstaat. Dat laat wat mij betreft zien dat er ergens in de kraak-
en leegstandsregels iets niet deugt. Dit soort speculatie ten koste van
de Amsterdammer moet beboet worden.”
Wat de SP betreft wordt een pand alleen ontruimd als het absoluut zeker
is dat een pand snel in gebruik wordt genomen. Leegstand moet stevig
aangepakt worden met maatregelen die eigenaren in hun portemonnee raken.
Flentge: “Ontruimen voor leegstand is slecht voor de buurt en slecht
voor de woningnood. Leegstand is het echte probleem. Den Haag moet
eindelijk de kraak- en leegstandswet verbeteren en sancties tegen
leegstand uitbreiden.”



Wie: 
de VVD

VVD: kraakhandleiding zet aan tot plegen strafbaar feit

11 januari 2016

Op zaterdag 9 januari bezette een groep gemaskerde krakers onder trommelgeroffel een pand in de Wijde Heisteeg. Al snel bleek dat de kraakactie ook bedoeld was om een pas verschenen ‘kraakhandleiding’ te promoten. VVD-woordvoerder veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius: “Een handleiding die aanzet tot kraken is hetzelfde als een handleiding die aanzet tot het plegen van elk ander strafbaar feit. Wij willen dan ook dat de burgemeester hier tegen optreedt.”

Via schriftelijke vragen wil de VVD van het college weten welke concrete acties er zullen worden ondernomen tegen de krakers en de uitgevers van de handleiding.

http://vvdamsterdam.nl/article/5547/VVD-kraakhandleiding-zet-aan-tot-ple...


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech