Route demonstratie Pegida Apeldoorn bekend

Nieuws, gepost door: Laat Ze Niet Lopen! op 12/01/2016 01:08:42

Wanneer: 12/01/2016 - 21:52

De route van de demonstratie van Pegida van aanstaande zondag in Apeldoorn is bekend. Pegida mag van de gemeente een route lopen dwars door een woonwijk nabij het stadscentrum. Pegida verzamelt om 12:45 in het Beekpark. Na enkele toespraken zullen ze rond 14:00 een route van krap 2 kilometer lopen om vervolgens weer te eindigen in het Beekpark. De route:


Beekpark – Vosselmanstraat – Loolaan – Soerenseweg – Koning Lodewijklaan – Sprengenweg – Badhuisweg – Sprengemanstraat – Vosselmanstraat – Beekpark (zie kaartje)

Vandaag heeft de gemeente Apeldoorn omwonenden middels een brief op de hoogte gesteld van de aankomende demonstratie door hun straten. Er wordt in deze brief echter met geen woord gerept over het racistische karakter van Pegida. Laat Ze Niet Lopen zal de aankomende dagen de buurt informeren over wat voor organisatie Pegida precies is.

Buiten dat het voor Pegida makkelijker is om haar racistische propaganda te verspreiden met een lopende demonstratie, daarom is het juist nu belangrijk om in Apeldoorn de ruimte voor Pegida zo klein mogelijk te houden. Gelukkig biedt een lopende demonstratie ook voor antifascisten meer mogelijkheden tot actie. Kom aanstaande zondag in actie op of langs de route van Pegida. Hang een spandoek langs de route of een poster achter je raam, overstem of blokkeer de racistische demonstratie. Wees creatief en kom in actie!

Protest!
Bij de eerdere demonstratie van Pegida kwamen honderden mensen de straat op om hun woede over de racistische optocht door hun straten te uiten. Soms wordt extreem-rechts als marginaal weggezet. Extreem-rechts blijft alleen marginaal door hen te overstemmen, een weerwoord te geven en een massaal tegengeluid te laten horen. Negeren is geen optie.

Deze week komen wij nog met een update met de laatste informatie, kaartjes van de omgeving en infostructuur. Het is dan ook verstandig om de komende dagen www.laatzenietlopen.nl in de gaten te houden. Ook kan je 'Laat Ze Niet Lopen' volgen op Twitter en Facebook.

Kom 17 januari in actie tegen Pegida en stop de opmars van extreem-rechts! Laat Ze Niet Lopen!

http://www.laatzenietlopen.nl



Wie: 
nn

Reactie AFA op Pegida in Apeldoorn: blokkeer de racistische demonstratie
http://www.destentor.nl/regio/apeldoorn/reactie-afa-op-pegida-in-apeldoo...



Wie: 
nn

Dat staat De Stentor goed, dat ze uitgebreid de oproep van AFA citeren. Uit diezelfde link: 'Modehuis Beerhuis maakt 500 posters met vreedzaam tegengeluid Pegida', http://www.destentor.nl/regio/apeldoorn/modehuis-beerhuis-maakt-500-post... .



Wie: 
ouwesiem

Pegida in de voortuin? Liever niet

door Matthijs Oppenhuizen : M.OPPENHUIZEN@DESTENTOR.NL

Veel Apeldoorners in wijk De Sprengen en omgeving hebben nog nooit van Pegida gehoord. Zorgen over zondag maken ze zich niet echt.

APELDOORN - Pegida? Ik weet eigenlijk niet zo goed wat dat is...' Tijdens een rondgang door de wijk in Apeldoorn waar de anti-islambeweging zondag demonstreert, is dat van opvallend veel mensen de eerste reactie als hen wordt gevraagd wat zij ervan vinden.

"Ik ken het niet", zegt Hans Kool die een appartement bewoond pal aan het Beekpark. Daar verzamelen zich zondag waarschijnlijk een paar honderd Pegida-aanhangers en mogelijk ook anti-fascisten. "Ik ben dat weekeinde toch niet thuis", zegt Kool schouderophalend. Hij denkt dat zijn woning op de derde etage weinig risico loopt. Zorgen dat het uit de hand loopt, heeft hij niet vanwege vertrouwen in de politie. En wat Pegida verkondigt, daar wordt hij ook niet warm van. Al wil hij hen het recht van demonstreren zeker niet ontzeggen. Maar: "Dáár moet je de mensen helpen, in Syrië." Dat zij zo ver moeten vluchten voor geweld, raakt hem wel. "De stakkers."

Naar gevoel

Zijn buurman Theo Donker kent Pegida ook niet en wist niet dat de organisatie naar Apeldoorn kwam. Want net als bij Kool lag er bij hem geen brief van de gemeente in de bus, zoals wel bij andere omwonenden. "Ik houd er niet van, actiegroepen. Je mag jouw mening uiten, maar je moet geen geweld gebruiken."

Adèle Reiss woont aan de andere kant van het park en kent Pegida zeker. "Het geeft mij een naar gevoel. Zij sluiten mensen uit, dat vind ik niet de manier waarop we met elkaar om moeten gaan. Dat is niet de weg die ons iets brengt. Ik was al heel boos dat ze naar Apeldoorn komen en dan ook nog hier voor de deur... Misschien is het wel het beste als ik zondagmiddag gewoon weg ga." Zorgen dat het escaleert zondag, heeft ze niet. "Ik ga er vanuit dat de gemeente het in de hand heeft." En ze moet het erkennen: "Het is hun democratisch recht."

Een jonge bewoonster van hetzelfde appartementengebouw kent Pegida niet, wist niet van de demonstratie en gaat zich er nu maar in verdiepen. John van den Bosch die iets verderop woont, kent Pegida dan wel weer goed. "Ik heb liever Greenpeace of zoiets voor de deur. Voor deze groep heb ik geen sympathie, ik sta niet achter hun boodschap."

Maar ook hij wil Pegida het recht op demonstreren niet ontnemen. Wel vraagt hij zich af of het Beekpark een handige plek is. "Maar ja, het moet ergens gebeuren. Waarom zou het wel bij een ander kunnen, maar niet bij ons?"

Vrees dat het uit de hand loopt zondag, heeft hij niet. Al heeft hij niet de illusie dat alle betogers zich houden aan de voorwaarden dat discrimineren en gezichtsbedekkende kleding niet mogen. "Dat gaat geheid gebeuren, toch?"

Een bewoonster van de Soerenseweg die niet met naam in de krant wil, schrok van de brief die zij gisteren kreeg. "Dit is wel heftig. Wij zijn niet tegen asielzoekers. Als je hulp nodig hebt, moet je dat krijgen. Ik heb wel gehoord van Pegida, maar wil nu nog beter kijken wat het is." Wel heeft zij de indruk dat de problemen die Pegida benoemt beter worden opgelost door met elkaar in gesprek te gaan. Verder hoopt ze dat het zondag geweldloos blijft. "Ik vind het erg als het uit de hand loopt."

Verkrachters

Aan de Koning Lodewijklaan hopen twee bewoners die anoniem willen blijven ('ik wil de ruiten graag heel houden') ook dat harde confrontaties uitblijven. Dat Pegida door de straat trekt, zit ze niet lekker. Wel hebben zij ook zorgen over de toestroom van islamitische vluchtelingen. De gebeurtenissen in Keulen tijdens de jaarwisseling wakkeren die zorgen aan. "In de islam wordt de vrouw vaak achtergesteld. Hoe gaan de mensen om met de Europese waarden?", zegt een moeder van twee jonge meiden oprecht bezorgd. Zij denkt dat het erg moeilijk is voor islamitische mannen om het beeld van vrouwen dat hen van jongs af aan is geleerd bij te stellen. "Je mag niet iedereen over één kam scheren. En afgelopen weekeinde hadden we op een verjaardag nog een discussie vanwege 'Keulen', want er zijn ook Nederlandse verkrachters. Maar hun normen en waarden zijn toch anders, dat vind ik zorgwekkend. Wat staat ons te wachten?"

'Zorgelijke ontwik-keling rond Pegida en dat in mijn stad!' (Yasemin Cegerek Kamerlid PvdA)

Een beeld van de Koning Lodewijklaan in Apeldoorn. De laan ligt op de route van de Pegida-demonstratie die zondag wordt gehouden.
foto Cees Baars

de Stentor . . . . 13-01-2016



Wie: 
ouwesiem

Protestmars ultrarechts Pegida mag door centrum van de stad

door Gep Leeflang

Apeldoorn - De protestmars van Pegida begint in het Beekpark. Ultrarechts heeft recht op een fatsoenlijke plek om te demonstreren.

Niet weggedrukt op een bedrijventerrein, maar netjes in het centrum, op een steenworp afstand van het Caterplein... De demonstratie van anti-islambeweging Pegida begint zondag in het Beekpark. De gemeente Apeldoorn moet Pegida's grondrecht van demonstreren respecteren.

Burgemeester John Berends heeft bewoners van het Beekpark en naburige straten gisteren gëïnformeerd over de marsroute van de ultrarechtste betogers. Via de Soerenseweg, Koning Lodewijklaan en Sprengenweg lopen de betogers terug naar het Beekpark. Daar zijn zowel aan het begin (13.15 uur) als na afloop (15.00 uur) toespraken.

De route is na zorgvuldige afwegingen vastgesteld, zegt gemeentewoordvoerder Toon Schuiling. Betogers een afgelegen stukje bedrijventerrein toewijzen om hun punt te maken is niet voldoende, weet hij. Daar is jurisprudentie over. In 2007 bepaalde de rechter dat Apeldoorn extreemrechtse demonstranten een betere plek moest gunnen dan het bedrijventerrein dat Apeldoorn daar in 2003 voor beschikbaar stelde. Met de route die nu is gekozen, komt Apeldoorn tegemoet aan het grondrecht te demonstreren, zegt Schuiling. De gemeente denkt in de omgeving van het Beekpark de veiligheid te kunnen waarborgen. Als de route wordt afgesloten voor verkeer, wordt bovendien niet een te groot deel van de stad ontregeld, legt Schuiling de keuze uit.

Dat het politiebureau aan de Vosselmanstraat direct op de route ligt, is wel prettig maar speelde geen cruciale rol bij de afwegingen voor de gemeente.

De politie zal zeer zichtbaar aanwezig zijn. Anti-fascisten (AFA) hebben tegenacties aangekondigd en de politie wil voorkomen dat beide groepen slaags raken. De burgemeester zegt de voorbeelden van Pegida-demonstraties in november in Utrecht en Rotterdam goed te hebben bestudeerd. Daar stuurden extreem-rechts en -links ook aan op confrontaties. In Utrecht leidde dat tot 32 arrestaties, in Rotterdam zijn twintig mensen opgepakt. De aantallen demonstranten waren daar veel kleiner dan de drie- tot vijfhonderd die Pegida nu aankondigt plus een onbekend aantal AFA-sympathisanten.

Pegida staat met zijn acties tegen de islam en het asielbeleid bovendien vol in de belangstelling. Na grote demonstraties in het weekeinde in Keulen en Antwerpen, waren er maandag opnieuw betogingen in Potsdam en Leipzig met in beide gevallen ongeregeldheden. Onduidelijk is wat dit betekent voor de opkomst in Apeldoorn. De burgemeester zegt 'van minuut tot minuut' de ontwikkelingen te volgen.

Scherpte

,,Sinds Pegida zijn vergunning op 24 december aanvroeg, was dat voor ons al Prio 1 op veiligheidsgebied'', zegt Schuiling. ,,Verder kunnen we het niet opschroeven. Wel is door alle internationale ontwikkelingen de scherpte bij ons nog toegenomen. We houden onze oren en ogen open voor wat er in de wereld aan de hand is.''

De burgemeester heeft de mogelijkheid om de demonstratie alsnog te verbieden als hij het onverantwoord acht voor de openbare orde en veiligheid. Wat de grens daarvoor is , daar doet hij geen mededelingen over. Zodra hij de demonstratie verbiedt, heeft hij het vooruitzicht dat Pegida waarschijnlijk direct een nieuwe datum aanmeldt. Lichtzinnig verbieden is dus geen optie.

Details weigert de de burgemeester te melden. De Pegida-demonstratie richt zich tegen zowel de islam als het asielbeleid. In een opvangkamp bij Omnisport verblijven 480 asielzoekers die grotendeels islamitisch zijn. Krijgen zij extra beveiliging? Daar wil Berends niets over melden. Is het lastig dat de sympathisanten van AFA voor hun tegenacties geen vergunning hebben gevraagd (op een spandoekenprotest bij het station na)? Schuiling: ,,De kunst is te weten wat er speelt en daarop te anticiperen. Het is niet voor het eerst dat confrontaties worden uitgelokt.''

De burgemeester heeft aangekondigd dat het uiten van discriminerende teksten niet wordt getolereerd. ,,In onze stad wordt niemand beledigd'', aldus Schuiling. Ook is het gedragen van 'gezichtsbedekkende kleding' verboden. Bij overtredingen wordt direct opgetreden.

Lees verder op Regio 5

de Stentor . . . . 13-01-2016


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech