Do 2 juni: Strafzaak anti-zwarte piet activist Jerry Afriyie voor de rechter

Nieuws, gepost door: nn op 31/05/2016 05:09:55

Waar: Rechtbank Den Haag, Prins Clauslaan 60, Den Haag, Netherlands
Wanneer: 31/05/2016 - 10:23

Op donderdag 2 juni, om 10.55 uur, moet dichter en activist Jerry Afriyie, beter bekend als Kno'Ledge Cesare, voor de rechter verschijnen in een openbare zitting van de rechtbank in Den Haag. De officiële aanklacht luidt: wederspannigheid en mishandeling van een agent tijdens de nationale intocht van Sinterklaas op 15 november 2014 in Gouda.


Op die dag hielden verschillende mensen een vreedzaam protest tegen de aanwezigheid van de raciale karikatuur zwarte piet tijdens de nationale Sinterklaasintocht. De groep voelde zich gesterkt door het rapport van de Nationale Ombudsman dat op 15 oktober 2014 werd uitgebracht waarin stond dat het dragen van anti-zwarte pietshirts geen grond mag zijn voor arrestaties en dat het dragen ervan valt onder de vrijheid van meningsuiting.

Toch werd Afriyie met een groep medestanders ingesloten door de politie. Eén van de agenten riep: ‘Hij moet apart aangehouden worden,’ waarop Afriyie uit de groep werd getrokken en met geweld werd weggevoerd met zijn T-shirt over zijn hoofd getrokken. Bij de aanhouding werd hij geslagen en werd de controversiële nekklem op hem gebruikt. Vervolgens werd hij gekleed in slechts een boxershort in een isoleercel opgesloten. Bekijk de beelden van de arrestatie hier: https://www.youtube.com/watch?v=4TGvi3y9cIg.

Hoewel Afriyie slachtoffer is geworden van politiegeweld, is tegen hem – als enige van de 90 mensen die op die dag gearresteerd werden – toch aangifte gedaan wegens mishandeling van een agent. In afwachting van de rechtszaak, die anderhalf jaar op zich heeft laten wachten, heeft de politie er vast op toegezien dat Afriyie zijn werk niet kan doen. Zijn veiligheidstoestemming voor werken in de beveiliging werd meteen na de aangifte tegen hem ingetrokken.

Afriyie heeft zich, zoals ook op de beelden te zien is, niet schuldig gemaakt aan wederspannigheid of mishandeling. Hij wordt tijdens de zaak bijgestaan door Michiel Pestman, advocaat bij Prakken d’Oliveira Human Rights Lawyers.

De arrestatie van Afriyie en anderen genereerde nationale en internationale media-aandacht:

Al Jazeera: ‘Protesters clash at Dutch 'Black Pete' event’

BBC: ‘Clashes at Dutch Black Pete protest in Gouda’

NRC: ‘Politie klaagt anti-Piet activist aan wegens mishandeling’

De Volkskrant: ‘Politie vreesde mensen met 'negroïde' en 'links' uiterlijk’

Praktische informatie:
Openbare zitting: donderdag 2 juni, 10.55u.
Rechtbank Den Haag, Prins Clauslaan 60, 2595 AJ Den Haag
Facebook: goo.gl/aJLnwfWie: 
nn

De rechtszaak is uitgesteld.

zie
https://www.facebook.com/events/1747437472209731/permalink/1778391402447...

BELANGRIJKE UPDATES!

DATUM INHOUDELIJKE ZITTING OPNIEUW GEWIJZIGD.

De rechtbank heeft zojuist aan de advocaat van Jerry Afriyie laten weten dat de inhoudelijke behandeling van de zaak die voor aanstaande donderdag 2 juni gepland stond, opnieuw wordt uitgesteld. De rechter heeft hiertoe besloten. De reden voor het uitstel is dat de zaak ingewikkelder is dan ze dachten. Vooral is belangrijk dat de zitting veel langer gaat duren dan de slechts 45 minuten die ervoor waren uitgetrokken. De advocaat van Jerry zal op 2 juni de rechtbank zijn ongenoegen laten blijken. Jerry is "kapot van het besluit" en heeft geen woorden voor de ontwikkelingen rond zijn zaak. Het nieuwe uitstel betekent dat hij nóg langer zijn werk niet kan doen en nog langer zijn normale leven niet kan oppakken. Het is nog niet bekend wanneer de zitting nu plaats zal vinden, of zelfs maar wanneer de nieuwe datum bekend wordt.

In afwachting van een nieuwe datum, willen wij alle mensen bedanken die met Jerry meeleven en zich niet laten ontmoedigen door de manier waarop de autoriteiten met de zaak omgaan. Ondanks de teleurstellingen zullen Jerry Afriyie en Stichting Nederland Wordt Beter de strijd voor een racismevrij Sinterklaasfeest in heel Nederland doorzetten.

BIJEENKOMST IN AMSTERDAM IN PLAATS VAN HOORZITTING

Wij willen alle mensen die van plan waren om naar Den Haag te reizen, uitnodigen om naar Vereniging Ons Suriname (Zeeburgerdijk 19 A, 1093 SK Amsterdam) te komen op donderdag 2 juni. Vanaf 12.00 uur 's middags willen wij met u allen terugblikken op de afgelopen 5 jaar. Op 1 juli 2011 zijn wij begonnen met de campagne Zwarte Piet is Racisme. Vijf jaar later is de strijd voor de verandering van Zwarte Piet gegroeid tot een ware beweging voor verandering. Wij willen met u in gesprek gaan over de successen en de verbeterpunten. Tijdens de bijeenkomst zal er ook gelegenheid zijn om dieper in te gaan op de zaak van Jerry Afriyie en de rol die de autoriteiten spelen in het handhaven van Zwarte Piet. Wees zeer welkom!

Strijdbare groet,
Jerry Afriyie en Stichting Nederland Wordt BeterWie: 
nn

-Wie: 
nn

Nieuwe Datum: Strafzaak tegen Jerry King Luther Afriyie (Kno’Ledge Cesare), https://www.indymedia.nl/node/35343 .


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech