[Zaandam] Oude drukkerij gekraakt, na 10 jaar leegstand eindelijk iets aan de hand!

Nieuws, gepost door: nn[Zaandam] Oude drukkerij gekraakt, na 10 jaar leegstand eindelijk iets aan de hand! op 14/08/2016 08:06:21

Wanneer: 14/08/2016 - 19:21

Vandaag 14 Augustus hebben zaanse krakers het pand aan de Klaas Kansstraat 2 gekraakt. Dit pand staat al minstens tien jaar leeg en te verloederen. De eigenaar van het pand is De Driestreng Bv uit Hilversum. Zij hebben dit pand in 2006 aangekocht en eind 2014 een vergunning verkregen om het te slopen en casco winkelruimte te bouwen. Tot op heden is hier nog geen sprake van en staat het pand er nog steeds verloren bij.


Wij vinden het onrechtmatig dat er nog steeds veel leegstand is in Zaandam, terwijl de woningnood toeneemt. Om in aanmerking te komen voor een 'betaalbare' huurwoning moet je ondertussen 8 jaar wachten. Met het huidig woningbeleid brokkelt de sociale huur sector steeds meer af, dit moet wijken voor vrije huur sector- of koopwoningen. Jongeren met een laag inkomen worden hierdoor geforceerd een anti-kraak of flexibel huurcontract te tekenen. De prijs voor een anti-kraakwoning is vrijwel hetzelfde als voor een sociale huurwoning, alleen worden alle woonrechten van de bewoner ontnomen. Ook je huurbescherming bestaat niet meer en is je verblijfssituatie precair.

Doordat dit gebouw 10 jaar leeg heeft gestaan met dezelfde eigenaar wordt er duidelijk met het gebouw gespeculeerd. Deze locatie biedt veel potentie voor culturele activiteiten en woon/werk- ruimte. Het afwachten tot dat de prijs stijgt om het gebouw door te verkopen aan een projectontwikkelaar die daar dure appartementen gaat bouwen is wat ons betreft geen ideaal scenario, aangezien er een drastisch tekort aan culturele vrijplaatsen en woningen in de Zaanstreek is.

De vraag of kraken verboden is kunnen we grotendeels als irrelevant beschouwen. Het verschil tussen de wet en wat moreel acceptabel zou zijn is verwerpelijk. Moraliteit wordt gemaakt op basis van onze eigen rede en overtuigingen, niet op basis van de wet. Wat hebben mensen die op straat worden geduwd door geldtekort en een misdadig woningbouwbeleid nu voor boodschap aan een dergelijk verbod? Wat rechtvaardigt zulk een verbod als er hele straten langdurig leeg
staan? Wat maakt ons zulk een verbod uit wanneer de huisbazen in villas wonen terwijl wij amper de huur kunnen betalen?

Wij hopen hier te kunnen blijven wonen tot de eigenaar concrete plannen heeft voor dit pand. Tevens is ons plan het pand op te knappen, om de buurt ook weer iets terug te geven.

Wij zullen niet wijken voor leegstand. Huizen voor mensen, niet voor winst!



Wie: 
ouwesiem

Opnieuw pand Zaandam gekraakt

door Sebastiaan van Loosbroek

Krakers willen in pand blijven totdat er een concreet plan ligt

Zaandam - Zaandam heeft er weer een gekraakt pand bij. Deze keer is het raak in de Klaas Kanstraat 2. Momenteel wordt het pand, waar vroeger drukkerij Huig gevestigd zat, bezet door een groep krakers die daar sinds zaterdagavond zijn intrek heeft genomen. Ongeveer tien personen overnachten er ook, maar sommige dagdelen zijn er meer aanwezig om op die manier hun sympathie te betuigen.

Aan de gevel hangt een spandoek met de tekst ’Na 10 jaar leegstand eindelijk iets aan de hand!’ Binnen staan in een verder lege ruimte wat oude meubels, een paar kratten bier en een statafel. Een verdieping hoger liggen slaapspullen en etenswaren. Op het dakterras zitten ongeveer tien krakers - mannen en vrouwen van in de twintig - met elkaar te praten. ,,Woonruimte huren voor onszelf en voor anderen is ontzettend moeilijk. Voor een sociale huurwoning geldt hier een wachttijd van acht jaar. En de vrije sector is ontzettend duur’’, zegt Koen, een van de aanwezigen in het enorme pand. Hij wil alleen met zijn voornaam worden genoemd: ,,Als het bijvoorbeeld nog eens tot een rechtszaak komt, dan kunnen citaten tegen je werken.’’ Volgens Koen wordt het pand al jaren gehuurd, maar krijgt het geen bestemming. Al meer dan tien jaar zou het nu leeg staan. ,,In 2014 heeft de gemeente een vergunning afgegeven die het mogelijk maakt er winkelruimte van te maken, maar daar komt niets van terecht.’’ De gemeente Zaanstad bevestigt dat laatste. Een woordvoerster: ,,In december 2014 is een omgevingsvergunning verleend om het bestaande pand te vervangen door een cascopand.’’

Concreet plan

De krakers willen blijven totdat er een duidelijk plan op tafel ligt wat er met het gebouw gaat gebeuren. Wat hen betreft wordt de ruimte tot dat moment niet alleen gebruikt als tijdelijke woning voor krakers, maar ook voor buurtactiviteiten. ,,Al wordt het gebruikt om een kop koffie te drinken met mensen uit het bejaardenhuis’’, oppert er een die volledig anoniem wil blijven. De buurtbewoners hebben van de krakers een buurtbriefje in de brievenbus gehad met informatie over hun aanwezigheid. Volgens hen reageert de buurt gematigd positief. ,,Ze komen bij ons peilen waarom we dit doen, maar als we het uitleggen begrijpen ze het’’, vertellen ze. Hoe lang ze in het pand denken te kunnen verblijven, weten ze niet. Een kraker met een piercing door de bovenkant van de neus: ,,Veel van ons kraken al best wel lang, maar het is altijd moeilijk om te zeggen hoe lang je kan blijven.’’ Ramon Porsius, die mede-eigenaar is van het pand, wil niet op vragen reageren. ,,Ik ga me eerst in de zaak verdiepen. Ik wil weten wat er gaande is, tot die tijd geef ik geen antwoord op vragen.’’ De politie ziet vooralsnog geen reden om het pand te ontruimen, omdat zoiets pas gebeurt na overleg met de gemeente of de woningbouw. Pas als er iets strafbaars wordt gedaan kan de politie er zelf voor kiezen te ontruimen.

Dagblad Zaanstreek . . . . 16-08-2016



Wie: 
ouwesiem

Buurtbewoners gemengd over aanwezigheid krakers

door Sebastiaan van Loosbroek

Zaandam - De buurtbewoners rond de Klaas Kanstraat in Zaandam reageren gemengd op de aanwezigheid van de krakers, die zich sinds zaterdagavond ophouden in de voormalige drukkerij Huig.

De krakers zeiden maandag dat ze de omwonenden met een brief over hun aanwezigheid hebben geïnformeerd. Ook zouden de bewoners gematigd positief op hun komst hebben gereageerd. Dat blijkt na een rondgang iets anders te liggen. De rij sociale huurwoningen tegenover het pand blijkt geen brief te hebben gehad. Bewoonster Klazina Bont: „Het viel me vanochtend ineens op dat de lamellen boven de hoofdingang gesloten waren. Dat was eerst niet zo. En toen zag ik het spandoek hangen.” Ze moet niets van hun aanwezigheid hebben. „Er loopt hier al zoveel gajes rond.” Haar buurvrouw Wilma Elsemulder wist ook van niets. „Als ze geen overlast veroorzaken, heb ik er niet zoveel problemen mee, maar ik vind wel dat ze iets van huur moeten betalen. Ik heb een gruwelijke hekel aan profiteurs.” Een echtpaar met kinderen maakt zich vooral zorgen om mogelijke overlast en troep. „Hierachter spelen veel kinderen, ik hoop dat ze zich daar niet gaan ophouden. En ik vraag me af waar ze hun behoefte doen. Als dat buiten gebeurt, trekt dat weer ongedierte aan.” De directe buren hebben wel een brief gekregen. Micha Sprenger: „Daarin staat waarom ze dit doen. Ik heb het idee dat het nette mensen zijn en heb geen last van ze. Ergens begrijp ik het wel, de woningnood is hoog.”

Dagblad Zaanstreek . . . . . . 17-08-2016



Wie: 
ouwesiem

Krakers K. Kan-straat nog hoog en droog

door Sebastiaan van Loosbroek

Zaandam - Er is nog geen actie ondernomen tegen de krakersbeweging die zich sinds zaterdag 13 augustus ophoudt in de voormalige drukkerij Huig aan de K. Kanstraat 2 in Zaandam. De gemeente zegt geen actie te zullen ondernemen omdat het pand niet haar eigendom is. De politie zou pas overgaan tot ontruiming na overleg met de gemeente, dus daar hoeft ook niets van te worden verwacht. En pandeigenaar Ramon Porsius wil niets kwijt over eventuele te nemen stappen. Koen, die namens de krakers het woord voert en niet met achternaam wil worden genoemd, vertelt dat er nog geen contact is geweest tussen hen en Porsius. Vooralsnog verloopt de communicatie via de advocaten van beide partijen. De kraakbeweging heeft van diens advocaat gehoord dat er mogelijk een gebruiksovereenkomst wordt opgemaakt, maar hoe die er inhoudelijk uitziet is vooralsnog onbekend. Ook Porsius wil niets kwijt over de overeenkomst, tot er meer duidelijk is over de inhoud. ,,Waarschijnlijk wordt dat volgende week.’’ Sommige omwonenden vreesden dat de krakers hun behoefte buiten in de buurt zouden doen. Daar is geen sprake van, zegt Koen: ,,In het pand is geen elektriciteit, maar het water is wel aangesloten. Dus we hebben een koude douche en toiletvoorziening.’’ Er woont nog steeds een substantiële groep in het pand. De krakers zeggen pas te willen vertrekken zodra er een concreet bestemmingsplan ligt.

Dagblad Zaanstreek . . . . . 26-08-2016


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech