Zwart Verzet: verzet tegen zwarte piet & info protest Maassluis

Nieuws, gepost door: nn op 02/11/2016 11:08:07

Waar: Vereniging Ons Suriname, Zeeburgerdijk 19 A, Amsterdam, Netherlands
Wanneer: 02/11/2016 - 21:28

Op maandag 7 november organiseren we een avond over de geschiedenis van zwart verzet tegen racisme en zwarte piet én een informatiebijeenkomst over het protest tijdens de nationale intocht in Maassluis van 12 november.


Het is al vijf jaar geleden dat de “Zwarte Piet is Racisme” campagne van start ging. Hoewel de blackface karikatuur al veel langer een pijnlijk jaarlijks verschijnsel is voor Zwarte Nederlanders, lijkt nu de hele Nederlandse samenleving zich bewust te zijn van de discussie. Na vele petities, debatten, vreedzame protesten en onterechte arrestaties zeggen wij in 2016:

GENOEG IS GENOEG. TOT HIER EN NIET VERDER!

Zwart verzet

Velen zijn in de vooronderstelling dat het protest tegen zwarte piet pas in 2011 begon toen Quinsy Gario & Jerry Afriyie met de "Zwarte Piet is Racisme" t-shirts werden gearresteerd in 2011 in Dordrecht. Niets is minder waar, er is een lange geschiedenis van verzet tegen zwarte piet. Sinds de jaren '30 is er kritiek op de raciale karikatuur. Sandew Hira, activist van het eerste uur zal het hebben over de traditie van zwart verzet in Nederland in internationaal perspectief. Één van de eerste georganiseerde actiegroepen tegen zwarte piet was "Zwarte Piet is Zwart Verdriet". Margo Morrison, die nu nog actief is in het verzet tegen zwarte piet en racisme, was er in de jaren '90 al bij en zal over de de actiegroep vertellen.

Muziek als verzet

Darryl "Insayno" Danchelo is een artiest die zijn muziek gebruikt om een maatschappelijke boodschap over te brengen. Met nummers als "Revolution", "Indoctrinatie", "Slavenmentaliteit"en "Young Guevara" weet hij op rauwe beats scherpe maatschappij kritiek te brengen. Met poëtische woorden weer hij onderwerpen als het gebrek aan aandacht voor het koloniale verleden, etnisch profileren en zwarte piet aan de kaak te stellen. Darryl rapt niet alleen over deze woorden maar heeft ook als lid van Zwarte Piet Niet zijn sporen verdiend in de anti-racisme beweging door verschillende demonstraties mee te organiseren. Darryl heeft pasgeleden zijn nieuwe album Dwaalspoor gerelease, zal een aantal nummers van het album laten horen en vertellen over de betekenis van deze nummers.

Facebook evenement: https://www.facebook.com/events/1680241305623280/

Waar? Vereniging Ons Suriname, Zeeburgerdijk 19 Amsterdam
Tijd? 18:30 (start 19:00 uur) tot 22:00 uur
Aanmelden? Via: http://stopblackface.com/zwartverzet-verhalen-uit-de-anti-zwarte-piet-be...Wie: 
nn

Geheim onderzoek: eenvijfde wil andere Zwarte Piet
http://www.nrc.nl/nieuws/2016/11/02/heimelijk-onderzoek-eenvijfde-wil-an...Wie: 
nn

Alleen schoorsteenpieten bij intocht Amsterdam
http://www.parool.nl/amsterdam/alleen-schoorsteenpieten-bij-intocht-amst...Wie: 
nn

Heel Holland Houdt van Zwarte Piet: ‘Zwarte Piet is geen racisme’
http://nieuws.tpo.nl/2016/11/04/heel-holland-houdt-zwarte-piet-zwarte-pi...Wie: 
nn

Nog weinig vraag naar roetpieten in Groene Hart
http://www.ad.nl/alphen/nog-weinig-vraag-naar-roetpieten-in-groene-hart~...Wie: 
nn

OM eist jaar cel tegen rapper Insayno om rellen Schilderswijk:
http://www.ad.nl/dossier-den-haag/om-eist-jaar-cel-tegen-rapper-insayno-...

Toen de bewoners van de Haagse Schilderswijk in juni 2015 de straat op gingen zijn er door een aantal woedende mensen een paar stenen gegooid en is er een bouwkeet in de fik gegaan. Martin Luther King schijnt gezegd te hebben: "A riot is the language of the unheard." De Schilderswijk staat er om bekend een van de meest racistische, gewelddadige en fanatiek etnisch profilerende politiekorpsen van Nederland te huisvesten. De directe aanleiding voor de rellen was de moord op de 42 jarige Mitch Henriquez, een ongewapende man die in het Zuiderpark door vijf politieagenten werd gewurgd tijdens een zeer gewelddadige aanhouding. De politie loog in eerste instantie over de omstandigheden waarin dit gebeurde, maar moest door vrijkomende camerabeelden toch toegeven dat er minutenlang geen hulp werd verleend terwijl Henriquez buiten bewustzijn op de grond lag. Anderhalf jaar later wordt structureel racisme en excessief geweld door de politie nog steeds ontkend in plaats van aangepakt. Excessen in de doofpot gestopt. De agenten-daders lopen nog vrij rond. Maar rapper Insayno wordt tot zondebok gemaakt, als zogenaamd 'initiatiefnemer' van de rellen. #BlackLivesMatter #NOJUSTICENOPEACEWie: 
ouwesiem

Nijmeegse actie tegen Zwarte Piet

door Frank Hermans

Stichting Nijmegen Gastvrij bereidt acties voor tegen Zwarte Piet tijdens de intocht van Sinterklaas in Nijmegen. Gisteravond kwamen 25 actievoerders bij elkaar om die voor te bereiden.

Een deel zal 12 november ook afreizen naar Maassluis, waar de sint wordt ingehaald voor de landelijke televisie. "Op beide plekken zullen we aandacht vragen voor afschaffing van Zwarte Piet met al zijn racistische kenmerken. Hoe? Daarover zijn we met elkaar in gesprek", zegt Peter Willems van Nijmegen Gastvrij.

Gisteravond werd een 'mobilisatiebijeenkomst' gehouden in politiek café De Klinker in voormalig kraakpand De Grote Broek. Nijmegen Gastvrij is een organisatie die zich solidair verklaart met vluchtelingen en zich afzet tegen vreemdelingenhaat.

Voorafgaand aan de vergadering brak voor de ingang van De Klinker een ruzie uit. Buiten stonden enkele aanhangers van Zwarte Piet leuzen te roepen. "Een groepje van vijf man", aldus Willems. "Ik herkende ze van eerdere demonstraties van extreem-rechts." Een bezoeker van De Klinker gooide met een emmer water, waarop de situatie grimmig werd. De politie kwam tussenbeide zonder aanhoudingen te verrichten. "Het was snel rustig. We zijn gewoon gaan vergaderen", stelt Willems.

Jerry Arfriyie, landelijk activist tegen Zwarte Piet, was eveneens van de partij. Hij was uitgenodigd om de mogelijkheden voor protest tegen toe te lichten. Willems: "Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling dat we geweld gebruiken. Wel willen we een statement maken dat Zwarte Piet ontdaan moet worden van bijvoorbeeld kroeshaar en gouden oorbellen."

Nijmegen Gastvrij zou het van harte toejuichen als tijdens de landelijke intocht de Zwarte Pieten worden ingeruild voor schoorsteen- of regenboogpieten. Daarover is nog geen duidelijkheid. "Maar we verwachten niet dat NTR het voorbeeld volgt van RTL. NTR heeft zich in het verleden altijd al conservatief opgesteld."

de Gelderlander . . . . 05-11-2016Wie: 
nn

'Meeste dorpen en steden houden vast aan Zwarte Piet bij intocht'
http://www.nu.nl/sinterklaas/4346981/meeste-dorpen-en-steden-houden-vast...Wie: 
stephane@yourmailpro.stream

wh0cd867137 generic caverta


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech