Newroz vieren we het samen

Opinie, gepost door: Salman Hussein op 19/03/2017 03:10:22

Sinds 2009 staat Newroz vermeld op de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid. In 2010 heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties 21 maart erkend als de Internationale Dag van Newroz en beschreven als een lentefeest , maar wat weten we over Newroz.


Het Koerdische volk, bestaande uit zo'n 35 tot 40 miljoen man, vormt een etnische minderheid in onder meer de landen Irak, Turkije, Syrië en Iran. Toen het Ottomaanse Rijk met de Eerste Wereldoorlog ten einde kwam bepaalde het Verdrag van Sèvres (1920) dat onder meer de Koerden onafhankelijk zouden worden.
Het verdrag werd echter nooit van kracht omdat Rusland en Turkije het niet accepteerden. Na de Turkse onafhankelijkheidsoorlog tekende de regering van Mustafa Kemal Atatürk in 1923 de Vrede van Lausanne. Hierin werden de Koerden niet meer genoemd. Sindsdien is de bevolkingsgroep in Irak, Turkije, Syrië en Iran lange tijd politiek onderdrukt
Het is al 2629 jaar dat de Koerden het Koerdisch nieuwjaarsfeest Newroz vieren. Bij het vieren van deze traditie hoort vuur, muziek en het gevoel van de komst van een nieuwe dag en vrijheid. Newroz is het oudste vrijheidsfeest van de volkeren van Mesopotamië.

Het feest bestaat vanaf 613 voor Christus. Ondanks het feit dat het feest zo oud is en wij alleen de legende kennen, hebben de volkeren van Mesopotamië en het Midden Oosten.
Newroz altijd als een voorbeeld en een bron van inspiratie genomen. Vooral voor het Koerdische volk is dit een bijzonder feest. De Newroz legende vertelt ons van de wrede koning Dehak. Die destijds ziek was en volgens zijn medicijnman moest hij zich voeden met de hersenen van kleine jongens. Om aan dit lot te ontsnappen trokken veel Koerdische jongeren met de hulp en idee van de Koerdische smid Kawa de bergen in.

Op de avond van de 20ste maart ontstak de smid Kawa het eerste vuur als teken van de opstand tegen de zieke koning Dehak, die uiteindelijk door Kawa werd gedood. Op alle bergen werd het signaal ontvangen en werden er nieuwe vuren ontstoken. De volgende dag was de strijd gewonnen en werd het feest gevierd dat wij nu kennen als Newroz..
De strijd van het Koerdische volk van de laatste eeuw heeft Newroz enorme kracht gegeven. Het is een dag van verzet geworden tegen ontkenning en onderdrukking.
Voor de nieuwe generatie Koerden is Newroz geen legende meer, maar een dag van verzet en hoop op vrede, een politieke oplossing van de Koerdische kwestie en het bereiken van de basisvrijheden van de mensheid.
De actuele situatie,de opstand tegen de Syrische regiem, maakt dat de eis voor een vrij Koerdistan steeds sterker naar voren komt. Daarom staat Newroz 2017 in het teken van vrijheid voor het gehele Syrische volk en Newroz vieren we het samen,

Ook dit jaar organiseert een grote groep Syrische Koerden op 25-03-2017 het jaarlijkse Neworzconcert in Drempt –Gelderland in het teken van Newroz vieren we het samen met optreden van vele bekende artiesten. Bent u door het lezen van dit artikel nieuwsgierig geworden? kom maar dan Newroz met ons samen vieren.
Het adres
Delma Feestzaal
Zomerweg 28
6996 DE Drempt

Salman Hussein
xelat66@hotmail.com


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech