HET REFERENDUM IN TURKIJE

Opinie, gepost door: kurds op 14/04/2017 04:01:40

NA! = NEE!

Over enkele dagen, op 16 april 2017, vind er in Turkije het referendum plaats over de ‘nieuwe grondwet’. De nieuwe grondwet die gedicteerd is door Erdogan en opgesteld is door de in haar eentje regerende AK-partij van Erdogan.

De grondwet is bedoeld om de feitelijke autocratie (alleenheerschappij) van Erdogan ook nog eens te institutionaliseren. Zodat Erdogan een grondwettelijke referentie en legitimiteit krijgt voor zijn dictatuur in het landsbestuur en het maatschappelijk leven en voor zijn teugelloze onderdrukking van het volk.

Zowel voorstanders als tegenstanders van de nieuwe grondwet voeren op activistische wijze campagne in de aanloop naar het referendum. Waarbij er eerlijkheidshalve gemeld moet worden dat de mogelijkheden voor het voeren van campagne grote ongelijkheid vertonen in het nadeel van de tegenstanders van de nieuwe grondwet. De voorstanders hebben namelijk onbeperkte mogelijkheden om gebruik te maken van de staatsmedia. Ook de particuliere media die in de regel vriendjes zijn met Erdogan en zijn AK-partij geven de voorstanders een bijna onbeperkte ruimte om propaganda te maken voor de nieuwe grondwet. Maar ook andere (financiële, technische, logistieke en politionele) bijstand, middelen en instrumenten van de staat en de regering worden op illegale wijze ingezet om de campagne van de voorstanders te versterken. Uit een groot deel van gemeenschapsmiddelen wordt er gestolen om de campagne van de voorstanders voor te trekken. Dat is overigens slechts één voorbeeld van een groot aantal vormen van diefstal waar Erdogan en zijn AK-partij zich sinds hun aantreden schuldig aan hebben gemaakt.

In het kader van de campagnes worden er ook de nodige videoclips gemaakt en op het internet gezet.

Een van de ten onrechte miskende bevolkingsdelen die campagne voeren zijn de vrouwen.

Ook de Koerdische vrouwen in Turkije voeren campagne in de aanloop naar het referendum.

Hieronder een videoclip van Koerdische vrouwen, die campagne voeren TEGEN de formalisering van autocratie, dictatuur en teugelloze onderdrukking. En die met alle kracht ‘NEE!’ zeggen tegen de fascistische grondwet van dictator Erdogan.

De Koerdische vrouwen eisen onder andere:

----Stop het geweld tegen vrouwen!; Stop de martelingen, verkrachtingen en aanrandingen!; Stop de seksuele intimidatie!

----Stop de kindhuwelijken!; Wij willen geen kinderbruiden!

De Koerdische vrouwen zeggen in het Koerdisch:

----SERHILDAN-JIYAN-AZADI! = OPSTAND-LEVEN-VRIJHEID!

En zij zeggen in het Koerdisch:

----NA! = NEE!; NA! tegen de grondwet van een tiran!

https://www.youtube.com/watch?v=OPaqkoIjqwg

Tags: Kurdisistan. Erdogan referendum

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech