Wij Zijn Hier, nu in Diemen

Nieuws, gepost door: Wij zijn hier op 17/04/2017 04:08:49

Wanneer: 17/04/2017 - 21:15

Vandaag hebben wij, een groep vluchtelingen van vluchtelingencollectief 'Wij Zijn Hier' het pand met adres Nienoord 2 te Diemen in gebruik genomen.


Wij voelen ons gedwongen om op deze manier huisvesting te vinden omdat er behalve nachtopvang geen andere opties voor ons zijn. De nachtopvang, beter bekend als BBB, zit vol, heeft inmiddels wachtlijsten en dwingt ons om overdag op straat te zwerven zonder geld. Het geeft veel stress en we weten eigenlijk niet eens waar we naar het toilet kunnen gaan zonder geld. Ook als we ziek zijn moeten we de straat op. De nachtopvang geeft geen rust en zelfbeschikking. Er wordt ons verteld wanneer en wat we moeten eten, zelf koken is niet mogelijk. We kunnen ook niet zelf bepalen wanneer we naar bed gaan, om 22 uur moet het helemaal stil zijn, alsof we kleine kinderen zijn. De ruimte waar we eten is veel te klein voor 90 mensen, dit geeft spanning. We doen ons best om geduldig en rustig te blijven, maar eigenlijk maakt het ons wanhopig. Het voelt als een gevangenis, ons gevoel van vrijheid en menselijke waardigheid wordt ons ontnomen.

Daarom betrekken we leegstaande panden, waar niemand iets mee doet. In ieder geval hebben we dan dag en nacht huisvesting en kunnen we ons mens voelen. We willen niet verzorgd worden, we willen de mogelijkheid krijgen voor onszelf te zorgen. Samen proberen we er het beste van te maken.

We hebben de Gemeente Amsterdam de afgelopen 4,5 jaar steeds onze situatie uitgelegd en gevraagd om ons te helpen met basale voorzieningen zoals onderdak voor dag en nacht. Maar omdat de gemeente vindt dat het de landelijke overheid is die dit probleem moet oplossen, wil de gemeente niet verder gaan dan het bieden van BBB voor een maximaal aantal mensen en zonder begeleiding naar toekomstmogelijkheden. Wat we nodig hebben is de mogelijkheid om een normaal leven op te bouwen, zoals ieder mens dat wil. We willen leven zonder angst. Om aan een betere toekomst te kunnen werken, is het nodig om een beetje tot rust te kunnen komen. Velen van ons werken aan een hernieuwde asielaanvraag, de voorwaarden die hiervoor gesteld worden zijn niet makkelijk. Maar we weten dat het mogelijk is als we de kans krijgen; van de Wij Zijn Hier groep hebben inmiddels 82 personen alsnog een verblijfsvergunning gekregen.

Wij Zijn Hier leeft nu in meerdere kleinere woongroepen, niet meer zoals voorheen in groepen van meer dan 100 personen. Kleinere groepen maakt het samenleven makkelijker. We zijn een groep van ongeveer 50 en zullen met respect voor onze buren in ons nieuwe onderkomen gaan wonen. Het pand bevindt zich op een terrein waar in een ander pand o.a. een organisatie zetelt welke zorg verleent aan (ongedocumenteerde) vluchtelingen die te kampen hebben met psychisch trauma.

We hebben in het verleden regelmatig goede afspraken kunnen maken met pandeigenaren. We hopen hier te kunnen verblijven zolang het gebouw geen nieuwe bestemming heeft.

We verwelkomen de buren ons te bezoeken en kennis te maken. En we hopen solidariteit te ontvangen van de buurt.

Geen mens zou uitgesloten mogen worden van de maatschappij.

------------------------------------
http://www.wijzijnhier.org
https://facebook.com/wijzijnhier



Wie: 
Wij Zijn Hier

Vandaag heeft een groep vluchtelingen van Wij Zijn Hier een leegstaand gebouw in Diemen betrokken. Het gebouw is eigendom van Arq.

Arq Psychotrauma Expert Groep bestaat uit 9 instellingen en organisaties die zich bezighouden met de gevolgen van schokkende gebeurtenissen en psychotrauma.
Een van instellingen is Equator, waar veel vluchtelingen van Wij Zijn Hier deelnemen aan een programma voor traumaverwerking. Op het zelfde terrein zit ook iMMO, waar de vluchtelingen ook aankloppen. iMMO levert een bijdrage aan de bescherming van mensenrechten, in het bijzonder door het uitvoeren van onderzoeken van vermoede slachtoffers van marteling en inhumane behandeling, in het bijzonder in de context van de asielprocedure.

Arq is er niet om het onderdakprobleem op te lossen; dit is een taak van gemeente en overheid. Maar omdat dit niet gebeurt, staan deze vluchtelingen op straat. Het gebouw was momenteel niet in gebruik en we hopen dat Arq gezien hun bekendheid met de groep en hun inspanningen voor het behandelen en onderzoeken van klachten vanwege trauma onder deze vluchtelingen, begrip heeft voor de situatie en in mogelijkheden willen denken. Een dak boven het hoofd is essentieel - niet alleen een noodzakelijke basis voor traumaverwerking en werken aan een asielprocedure maar ook een ondergrens voor menselijke waardigheid.

Foto: 


Wie: 
nn

.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech