Code rood bezet kolenopslag Amsterdam

Nieuws, gepost door: nn op 24/06/2017 06:11:17

Wanneer: 24/06/2017 - 12:18

Check code-rood.org


Code Rood heeft woord gehouden : kolenopslag Amsterdam (OBA) bezet met 300 activisten.
Sfeer goed, vandaag geen kolen arbeid..

Keep them in the ground!
Climate justice now!
Solidair met havenarbeiders!



Wie: 
nn

Westelijk Havengebied maakt voor miljarden euro's schade
Oh nee wacht, http://s.parool.nl/t-a4502656/



Wie: 
nn

'Nood breekt wetten'

door Jop van Kempen

Amsterdam/Westpoort - De Amsterdamse Kasper (30) deed zaterdag mee aan de bezetting van de kolenoverslag in de haven. 'Als je iets wilt, moet je bereid zijn het af te dwingen.'

Klimaatprotest: Driehonderd actievoerders leggen kolenterminal stil

Vorig jaar deze tijd stond Kasper, in het dagelijks leven muziekleraar en muzikant, ook al bij de kolenoverslag in het Westelijk Havengebied om te demonstreren tegen het klimaat- en energiebeleid van de Nederlandse overheid. Toen ging hij niet naar binnen, omdat hij de wet niet wilde overtreden. Dit jaar is het anders. We treffen hem tussen een berg kolen en een kraan: nood breekt wet, het milieu baart hem zorgen. Het binnenvallen van een bedrijventerrein is strafbaar, hij wil om die reden alleen met zijn voornaam in de krant. Kasper benadrukt later niet betrokken te zijn bij de vernielingen aan de kolenterminal (zie kader).

Waarom voert u actie?

"Omdat de Nederlandse overheid dat nalaat. Er is een rechterlijke uitspraak, de Urgendazaak, waarin de staat wordt gemaand actie te ondernemen om het milieu te redden, maar er gebeurt niets. Voor de tienduizendste keer een rondje lopen over het Museumplein heeft geen zin. Ik vind het ook leuker om op een regenachtige zaterdagmiddag een serie op de bank te kijken, maar we kunnen niet wachten tot we vijf kabinetten verder zijn. Nood breekt wetten, al richten we ons niet tegen de medewerkers van het kolenbedrijf of tegen de politie. Het is een actie tegen de lakse houding van de overheid."
wanneer is de actie een succes?

"Als er meer aandacht voor het probleem komt. En als de protestbeweging in een ander daglicht komt te staan. Protesteren heeft iets ouderwets, iets vies, iets hippieachtigs. Maar als je echt iets wilt, moet je ook bereid zijn iets af te dwingen. Dat doen wij nu. De actiebereidheid onder de hele bevolking is helaas laag."

Is hier een politieke partij bij betrokken?

"Nee, en dat willen we ook niet. Mensen van de Partij voor de Dieren of GroenLinks zijn wel uitgenodigd om met ons mee te doen, maar we willen niet dat het door een partij wordt geclaimd. Het is een burgerinitiatief voor het milieu. We doen dit voor alle Nederlandse burgers, ongeacht hun politieke voorkeur."
Waarom gaat het u zo aan?

"De schade die fossiele brandstoffen aanrichten door de opwarming van de aarde wordt steeds groter. We moeten ingrijpen voor de toekomst van ons allemaal, waarom dan niet meteen? Dan voorkom je veel schade."

"Je kunt in Nederland eens in de vier jaar een vakje aankruisen op een verkiezingsformulier als je iets aan het probleem wilt doen, maar dat vind ik te beperkt. Ik wil mezelf over tien jaar niet voor de kop slaan en denken: had ik maar iets gedaan. De wet overtreden doe ik liever niet, maar het kan niet anders."

Hoe milieubewust bent u zelf?

"Helaas is het moeilijk om altijd het goede te doen, maar ik doe mijn best. Dat een grootverbruiker in energie minder energiebelasting betaalt dat een burger die een koelkastje gebruikt, dat is bizar. Het is ook bizar dat er geen belasting zit op kerosine en dat vliegtickets zijn vrijgesteld van btw. De overheid ondersteunt de fossiele industrie nog steeds. Het wordt tijd dat dit stopt."

Schade en succes na bezetting koenoverslagbedrijf

Milieuactivisten van Code Rood hebben voor tienduizenden euro's schade aangericht bij het kolenoverslagbedrijf OBA Bulk Terminal Amsterdam. Directeur Harm Winkeler spreekt van kapotte brugkranen, ingetrapte deuren en graffiti. "Tevens heeft het zo'n vijftigduizend euro gekost dat we zaterdag het werk hebben moeten stilleggen." Het bedrijf inventariseert de schade en onderzoekt of die verhaald kan worden.

De organisatie van Code Rood betreurt de vernielingen, maar spreekt desondanks van een groot succes vanwege het stilleggen van de kolenoverslag, de aandacht en het grote aantal aanwezige milieuactivisten. "We hebben een actieconsensus waarin staat dat we er niet zijn om schade aan te richten, maar om het bedrijf te bezetten met onze lijfelijke aanwezigheid," aldus een voorlichter. "Het is jammer dat het is gebeurd."

Zaterdagochtend drongen zo'n driehonderd Nederlandse en buitenlandse actievoerders binnen bij het kolenoverslagbedrijf. Ze protesteerden tegen het gebruik van fossiele brandstoffen. Code Rood baseert zich op de zogenoemde Urgenda-uitspraak uit 2015. Daarin oordeelde de rechtbank in Den Haag dat de Nederlandse staat meer moet doen om zijn burgers te beschermen tegen klimaatverandering. Urgenda is een burgerplatform. Sinds de uitspraak onderneemt Code Rood jaarlijks actie op de dag dat het vonnis werd uitgesproken: 24 juni.

Winkeler heeft tijdens de actie grote zorgen gehad om de veiligheid van de activisten. "Als je met slippers een kraan beklimt, kun je vallen. Gelukkig is dat niet gebeurd." Verder vindt Winkeler dat de politie had kunnen ingrijpen toen de milieuactivisten het hek doorknipten en het terrein bezetten.
De protestactie tegen het gebruik van fossiele brandstoffen begon zaterdag om kwart over negen en duurde tot half zes. Daarna gingen vijf actievoerders op eigen initiatief door. De politie heeft hen zaterdagavond wegens huisvredebreuk gearresteerd. Het tentenkamp van Code Rood in het Westelijk Havengebied is gisteren om zes uur opgebroken.

'We doen dit voor alle Nederlanders, ongeacht hun politieke voorkeur'

Het Parool . . . . . . . . 26-06-2017

VIEW ORIGINAL PAGE: pagina 4

foto: De bezetting van de kolenoverslag.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech