Gemeente Enschede faciliteert neonazi's maar verbiedt antifascistische demonstratie

Nieuws, gepost door: AFA Nederland op 13/09/2017 09:12:07

Wanneer: 13/09/2017 - 10:57

Aanstaande zondag willen verschillende extreemrechtse en neonazi groepen een optocht houden in Enschede. Hiertegen zijn meerdere acties van antifascisten aangekondigd. Vandaag is de organisatie van de antifascistische demonstratie medegedeeld dat de demonstratie niet mag plaatsvinden, en dat slechts een stilstaande manifestatie is toegestaan in het Volkspark. Dit terwijl de gemeente de lopende demonstratie van extreem-rechts en neo-nazi's wel faciliteert, inclusief een optreden van de Duitse omstreden neo-nazi band Kategorie C.


Groepen als het Duitse HoGeSa (neo-nazi voetbalhooligans) krijgen hiermee vrij spel om hun haat in Enschede te verspreiden. Deze groep viel in Keulen in 2014 met ruim 5000 neo-nazi hooligans buurtbewoners, journalisten, migranten en antifascisten aan. Was bij de vorige poging de aanwezigheid van HoGeSa en Kategorie C nog de voornaamste reden voor het verbod van alle demonstraties, ditmaal lijkt de gemeente Enschede er alles te doen om de neonazi demonstratie te faciliteren, inclusief een concert van een nazi-band waarvan concerten normaal gesproken verboden worden. In scherp contrast worden bij de tegendemonstratie dus ingrijpende beperkingen opgelegd.

Pegida kondigde van de week nog een nieuwe spreker aan, Lutz Urbanczyk van de AfD. Afgelopen weekend kwam Urbanczyk in Duitsland nog in opspraak door tijdens een nazi-demonstratie in Berlijn van het podium „Deutschland Erwache“ te roepen, een leus die door de SA in nazi-Duitsland werd gebruikt. Een Joodse organisatie legde dit vast op beeld om hier werk van te maken, zie: https://www.youtube.com/watch?v=eZPNvMwiX60

Voor een artikel over alle sprekers op de nazi-demonstratie zie hier.

Op dit moment beraden wij ons samen met onze advocaat op eventuele juridische stappen om de antifascistische demonstratie toch door te laten gaan. Op de gemeente en politie kan men niet vertrouwen om nazi's van de straat te houden.

Een ding staat vast, protesten tegen de geplande nazi-demonstratie zullen sowieso plaatsvinden. O.a. Laat Ze Niet Lopen, een initiatief tegen racisme, roept op om zich te verzetten tegen de nazi-demonstratie en zelf actie te ondernemen tegen de komst van de Duitse en Nederlandse neonazi's. “Organiseer jezelf en je vrienden, fluit ze uit, overstem ze, blokkeer, laat zien dat ze niet welkom zijn!” is het motto van Laat Ze Niet Lopen. “Eerdere nazi-demonstraties zijn door toedoen van tegenacties altijd vrij beperkt gebleven. Het is aan ons om samen om de ruimte voor racisme zo klein mogelijk te maken.”, aldus hun oproep van Laat Ze Niet Lopen.

Ook in bijvoorbeeld de VS zijn onlangs veel antifascistische protesten verboden. Hier worden demonstraties van antifascisten en bezorgde buurtbewoners verboden of krijgen ze te maken met een grote mate van repressie om zo vrij baan te geven aan neonazi's en extreemrechts. Wij roepen op om ook in Nederland actie te ondernemen tegen nazi-marsen. Uiteraard hopen wij dat de gemeente Enschede haar onzalige beslissing nog zal herzien, maar ook als ze dat niet doen blijft verzet uiterst belangrijk. De oproep om tegen de internationale nazi-demonstratie in verzet te komen blijft onverminderd staan! Aankomende dagen zullen er nog updates volgens.

Samen kunnen we de nazi's stoppen!

https://nohogesa.noblogs.org/


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech