Voorzitter STOP AWACS in elkaar geslagen door NAVO-militair

Nieuws, gepost door: GroenFront op 13/09/2017 09:09:17

Wanneer: 13/09/2017 - 08:44

In Schinveld is afgelopen weekend Nico Trommelen zwaar mishandeld door een Amerikaanse NAVO-militair. Nico is de voorzitter van STOP AWACS en zet zich al jaren in voor omwonenden van de NAVO-vliegbasis Geilenkirchen, die ernstige geluidsoverlast en vervuiling veroorzaakt in de wijde omgeving.


Voorzitter STOP AWACS in elkaar geslagen door NAVO-militair

Peter Polder van GroenFront!: “Veel GroenFronters kennen Nico al sinds de bosbezetting eind 2005. Heel de omgeving kent hem als een vriendelijke man met een groot hart. Iemand die zich al jaren keihard inzet voor een gezonde leefomgeving. Dat NAVO-personeel niet blij met hem is weten we, hij is al eerder bedreigd en aangevallen, maar hem in elkaar slaan? Onacceptabel! Van Nico blijf je af! ”

Nico Trommelen was, naar aanleiding van de zoveelste juridische overwinning tegen de AWACS-basis, in het Schinveldse Bos op pad met journalisten van NRC toen deze militair hem lastig begon te vallen. Dat eindige met een bewusteloos geslagen Nico en een ‘I kill him’ schreeuwende
militair die door bleef slaan.

De reactie van de Koninklijke Marechaussee – die in het gebied politietaken uitvoert – is even exemplarisch als bizar. Er is een poging gedaan om de NRC-journalist dermate te intimideren dat deze een valse verklaring zou ondertekenen. Dat heeft de journalist geweigerd. Zijn fotograaf werd een dag in de cel gesmeten omdat hij weigerde zijn foto’s “af te staan”. Daarna heeft de Marechaussee de foto’s van de aanval gewist. Gelukkig konden op een andere manier de foto’s worden gered en staat het hele verhaal vandaag in NRC

Peter Polder van GroenFront!: “Namens GroenFront! wil ik Nico in de eerste plaats beterschap wensen. Wij strijden altijd geweldloos en met open vizier, dan verwacht je dat de NAVO – ondanks hun gewelddadige reputatie – er voor zorgt dat hun soldaten de handen thuis houden.

Ik wil ook iedereen oproepen om de NAVO-basis in Brunssum te mailen of een protest kaart te sturen. Contactgegevens

Wij willen dat de Amerikaanse NAVO-soldaat in kwestie wordt ontslagen en vervolgd, en dat er een tuchtmaatregelen worden genomen tegen Marechaussee (KMar) brigade Limburg Zuid. De NAVO bewijst eens en te meer dat het een gewelddadige organisatie is. Opdoeken die handel.Wie: 
nn

Staat nergens in het artikel dat de foto's gewist zijn.Wie: 
GF! Schinveld

De marechaussee heeft de foto's vernietigd, echter missen ze de technische kennis dat effectief te doen. Na teruggave van de geheugenkaart wist de fotograaf zijn gewiste foto's betrekkelijk eenvoudig terug te halen. Vandaar dat deze vernietigde foto toch de krant haaltWie: 
GF! Schinveld

Ongelofelijk dit. mss is het in V.S. gebruikelijk kritische burgers in mekaar te rammen, hier niet. In de plaats van hun personeel de meest basale fatsoensnormen bij te brengen, houden ze hem de hand boven het hoofd. tweet van NAVO

Foto: 


Wie: 
nn

waarom maakt de NRC hier geen melding van?Wie: 
GF! Schinveld

Goede vraag. Vind het gezien de woede bij de fotograaf en journalist, nogal een braaf stukje. Misschien kiest de redactie de een toon die aan slaat bij haar doelgroep?Wie: 
GF! Schinveld

Scared U.S. soldier beats Dutchmen senseless.
In a violent incident last Sunday an U.S. soldier stationed at NATO base Brunssum, Netherlands, molested a Dutch civilian. The Dutchmen has for 35 years been heavily involved in a neighborhood organization protesting the extreme noise pollution generated by AVACS planes stationed at NATO airbase Geilenkirchen, Germany. One can’t help but wonder if this has anything to do with anything. Not just that, oh no. This brave soldier decided to defend the honor of his employer in full view of not just one, but two journalists. To top it all off, MP’s, after luring him to a police station under falls pretenses, arrested the photo journalist an tried, and failed, to destroy his photo’s. According to MP’s the U.S. soldier claimed to have felt vary vary scared and intimidated by the Dutchmen.

Photo: the vary scary duthman

Foto: 


Wie: 
nn

Handgemeen met grote gevolgen

Voorzitter Nico Trommelen van de actiegroep Stop Awacs heeft aangifte gedaan wegens mishandeling. Hij kreeg zondag, toen hij met een journalist en fotograaf in de Schinveldse Bossen was, klappen van een Amerikaanse militair. De fotograaf maakte hier opnames van, die hij op last van de politie in Brunssum heeft moeten inleveren.

Voorzitter Nico Trommelen van de actiegroep Stop Awacs is onbedoeld bij een zaak betrokken die nationale bekendheid heeft. (bas quaedvlieg)
Een gezwollen lip, blauwe plekken op het lichaam, opgerekte kniebanden.

Nico Trommelen raakte afgelopen zondag in de Schinveldse Bossen danig gehavend bij een handgemeen met een Amerikaanse militair in burger. De confrontatie kreeg diezelfde dag nog een behoorlijke nasleep. Een ­fotograaf die getuige was van het ­incident, maakte beelden van de schermutseling. Die moest hij nog diezelfde middag onder dwang aan de politie van Brunssum afstaan. Bij weigering zou hij ten minste negen uur worden opgesloten.

De militair vlak voor het handgemeen in de Schinveldse Bossen. (de limburger)

Trommelen, voorzitter van de actiegroep Stop Awacs, was zondag met NRC-journalist Paul van der Steen en fotograaf Chris Keulen in de Schinveldse Bossen om een reportage te maken over de overlast die omwonenden al jaren hebben van de Awacs-vliegtuigen.

„We hadden onze wagens op een bospad geparkeerd. Een automobilist die met een rotvaart naderde, kwam er niet langs. De man stapte op hoge poten uit en zei dat we plaats moesten maken. Er volgde een woordenwisseling die van beide kanten steeds onvriendelijker werd. Toen hij ook nog met z’n mobieltje op intimiderende wijze foto’s ging maken, probeerde ik het toestel weg te duwen.” Hierop sloeg de automobilist hem minstens drie keer in het gezicht.

Keulen zag het gebeuren en maakte vier foto’s van de mishandeling van de zestigjarige Trommelen. „Ik kwam op een wagen terecht en heb even het bewustzijn verloren. Toen ik weer bij kennis was, ben ik met die NRC-mensen naar mijn huis gereden. De man die me aanviel, ken ik. Hij woont in de Schinveldse Bossen. Het is een Amerikaanse militair die op het NAVO-hoofdkwartier in Brunssum werkt.”

Verhoor
Thuis aangekomen belde Trommelen met de politie om het incident door te geven. Even later meldden zich enkele agenten bij zijn woning en brachten hem naar het bureau voor verhoor. Van der Steen en ­Keulen gingen na enige twijfel vrijwillig mee om een getuigenverklaring af te leggen. Trommelen: „Op bureau vertelde ik dat ik aangifte wilde doen. Dat werd me ten stelligste ontraden. Daar zou ik problemen mee kunnen krijgen, klonk het. Ik heb voet bij stuk gehouden en er is proces-verbaal gemaakt. Toen ­waren we vier uur verder.”
Ondertussen kreeg Keulen elders in het politiebureau te horen dat hij de foto’s van het handgemeen moest inleveren. „Dat weigerde ik. Als fotograaf sta ik niet zomaar mijn beelden af. Ik ben daar om verslag te doen voor NRC, niet voor de politie of justitie. Het geweld van de militair vond ik buitenproportioneel. Toen ik volhield, werd de sfeer ronduit intimiderend. Met acht man politie en marechaussee stonden ze om me heen. Of het me dit allemaal wel waard was, ik zou een strafblad krijgen en negen uur in een cel belanden. Uiteindelijk ben ik door twee agenten vastgepakt en hebben ze tegen mijn wil mijn fototas in beslag genomen. Dat gebeurde op bevel van de officier van justitie.”

Geheugenkaart
Keulen zat twee uur in een cel en kreeg daarna zijn camera terug, zonder geheugenkaart met daarop de bewuste foto’s. Een dag later kreeg hij de kaart terug. „Deze handelwijze kan niet. Misschien is met een softwareprogramma de hele geheugenkaart bekeken.”

NRC neemt de kwestie hoog op en wil dat het Openbaar Ministerie (OM) stelling neemt. Het OM zegt dat kopieën zijn gemaakt van de ­opnames van Keulen. De officier van justitie acht deze wijze van vorderen niet ontoelaatbaar als jour­nalisten weigeren mee te werken.

De zaak is inmiddels zo hoog opgelopen dat ook het college van procureurs-generaal op de hoogte is gesteld. In een verklaring staat dat het college het voorval serieus neemt. ‘Een onderzoek moet uitwijzen wat precies gebeurd is en wat de afwegingen waren. Voorop staat dat het college hecht aan vrije nieuwsgaring en dat journalisten in vrijheid hun werk moeten kunnen doen. Een goede en open relatie met de journalistiek is van belang voor het OM.’

Omdat bij de zaak een NAVO-militair betrokken is, onderzoekt de ­marechaussee de affaire eveneens. Een woordvoerster laat weten dat de ­betrokkene „zo snel mogelijk” wordt gehoord. D66, SP en GroenLinks gaan Kamervragen stellen.

http://www.limburger.nl/cnt/dmf20170914_00046372/voorzitter-stop-awacs-b...


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech