Antifascisten achterhalen route neo-nazi’s: route flink ingekort.

Nieuws, gepost door: AFA Nederland op 14/09/2017 09:09:38

Wanneer: 14/09/2017 - 20:00

Antifascisten hebben de route van de internationale neo-nazi demonstratie weten te achterhalen, ondanks dat de gemeente Enschede deze angstvallig geheim probeert te houden. Ook is duidelijk geworden dat de route onder druk van de aangekondigde acties van antifascisten drastisch is ingekort, aldus een bron vanuit de gemeente die anoniem wil blijven. Zie de route hier:


Mochten de neo-nazi's en racisten van o.a. Pegida en allerhande neo-nazi's uit Duitsland eerst nog tot aan de Polaroid lopen en weer terug, nu is het slecht een blokje om. Maar dit betekent niet dat antifascisten alles op alles zullen zetten om de neo-nazi demonstratie te voorkomen.

“Als neo-nazi's en extreem-rechts bij elkaar kunnen komen dan sterkt dat hun beweging, en dat uit zich vaak in geweld tegen iedereen die niet in hun wereldbeeld past. Dat zagen we ook toen dezelfde neo-nazi groepen in Keulen demonstreerden in 2014. Daar kwamen duizenden neo-nazi's bijeen waarna er migranten, journalisten en inwoners van Keulen werden aangevallen”, aldus een woordvoerder van No HoGeSa.

Gisteren liet de gemeente weten de neo-nazi demonstratie volop te faciliteren. Zo mag de omstreden neo-nazi band Kategorie C optreden en verbood de gemeente de antifascistische tegendemonstratie. Op deze manier geeft de gemeente alle ruimte aan neo-nazi's om bijeen te komen, te netwerken en hun geweld te uiten. Antifascisten mogen slechts een stilstaande manifestatie houden in het Volkspark.

Juist nu de gemeente liever kiest om neo-nazi's te faciliteren roepen antifascisten nog steeds op om massaal in protest te komen. Meerdere antifascistische groepen en inwoners van Enschede geven aan in actie te gaan komen tegen de neo-nazi's.

O.a. Laat Ze Niet Lopen, een initiatief tegen racisme, roept je daarom ook op om je te verzetten tegen de nazi-demonstratie en zelf actie te ondernemen tegen de komst van de Duitse en Nederlandse neo-nazi's. “Organiseer jezelf en je vrienden, fluit ze uit, overstem ze, blokkeer, laat zien dat ze niet welkom zijn! Eerdere nazi demonstraties zijn door toedoen van tegenacties altijd vrij beperkt gebleven. Het is aan ons om samen om de ruimte voor racisme zo klein mogelijk te maken.” Zie hun oproep hier.

https://nohogesa.noblogs.org/Wie: 
nn

Wat staat Enschede zondag te wachten?

door Pim Lindeman

Enschede - Gemeente, politie en OM bereiden zich voor op de grootste anti-islamdemonstratie in jaren, met alle risico's van dien. Tegelijk wordt in De Grolsch Veste een beladen wedstrijd gespeeld. Als dat maar goed gaat...

Enschede zet alle zeilen bij om geweldsuitbarstingen in de stad te voorkomen

Enschede is zondagmiddag het toneel van demonstraties van rechtse anti-islamisten en linkse antifascisten. Groepen die lijnrecht tegenover elkaar staan, en elkaar als water en vuur willen bestrijden. Er wordt gesproken over de grootste demonstratie die Nederland in jaren heeft gezien, met waarschijnlijk honderden maar mogelijk zelfs duizenden aanwezigen aan beide kanten. Tegelijkertijd dreigen rond de Grolsch Veste ook veiligheidsrisico's: het kwakkelende FC Twente speelt tegen FC Utrecht, en supportersgroepen van beide clubs zijn bepaald geen vrienden.

Het zorgt voor een veiligheidspuzzel die perfect in elkaar moet vallen om grote geweldsuitbarstingen te voorkomen. Het is aan burgemeester Onno van Veldhuizen om de puzzel op te lossen en zo de openbare orde te bewaken. "Op basis van wat we nu weten zeg ik: we kunnen de veiligheid handhaven. Dat moet ook kunnen, want demonstreren is een belangrijk grondrecht. Maar deze organisatie vreet wel erg veel van onze capaciteit. Je moet het dus niet elke week hebben."

De afgelopen dagen is zowel in de fysieke als de digitale wereld het vuurtje tussen de demonstranten flink opgestookt. Onbekende linkse groeperingen kalkten de afgelopen dagen op verschillende plekken in de stad omstreden teksten: '17-09-19, klop Nazi's'. Actiegroepen roepen op internet op om 'Pegida met verzet te beantwoorden' om de 'rechtse haatpraat niet te laten normaliseren'.

Oproep

Op het links-activistische muziekfestival Dettenrock in Duitsland werd afgelopen weekeinde opgeroepen om naar Enschede af te reizen. De boodschap is duidelijk - 'stop de internationale nazi-demonstratie met alle mogelijke middelen' - net zoals de boodschapper: een Russische rapgroep waarvan de leden tijdens optredens bivakmutsen dragen.

Officieel hebben, naast de initiële Pegida-bijeenkomst, bij de gemeente twee ultralinkse actiegroepen hun komst bij de gemeente Enschede aangekondigd. Het gaat om NoHoGeSa, een antwoord op het Duitse Hooligans Gegen Salafismus (HoGeSa), en de Friese afdelingen van de Antifascistische Actie (AFA). Deze groepen duiken doorgaans bij elke rechtse demonstratie in Nederland op, met als doel het (extreem) rechtse geluid te overstemmen.

In Enschede bieden ze weerstand tegen de komst van Pegida-voorman Edwin Wagensveld, die naast zijn eigen anti-islam organisatie een groot aantal gelijkgezinden meeneemt. Vooral personen als Paul Golding en Jayda Fransen van de Engelse nationalistische partij Britain First en Alex Kurth van de extreemrechtse Duitse partij Die Rechte werken als een rode lap op een stier. Van beide partijen wordt gezegd dat ze geweld niet schuwen en zich waar nodig inlaten met neonazi's.

Ook zorgt de komst van de Duitse rockbank Kategorie C voor grote verontwaardiging. Optredens van de rockgroep van zanger Hannes Ostendorf zijn in eigen land al meerdere keren verboden, en ook in Nederland hebben verschillende burgemeesters hun komst al gedwarsboomd. Ostendorf distantieert zich naar buiten toe al lange tijd van extreemrechts, maar speelde onder meer wel tijdens een grote bijeenkomst van HoGeSa in Keulen, waar volgens critici duizenden neonazi's rondliepen.

Burgemeester Van Veldhuizen hoopt een confrontatie tussen 'links' en 'rechts' te voorkomen door de demonstraties uit elkaars buurt te houden. Pegida en aanhang mogen een mars houden en zich daarna verzamelen bij villa De Bank aan de Espoortstraat, terwijl de linkse groepen enkele kilometers verderop bijeen mogen komen in het Volkspark.

Maar de tegendemonstranten lijken niets liever te willen dan hun boodschap verkondigen, recht in het gezicht van de rechtse vijand. Ze voelen zich beknot door de gemeente, die Pegida wel toestaat door de stad te marcheren. Van Veldhuizen: "Wij zijn er voor om alle groepen de mogelijkheid te bieden zich in de publieke ruimte te laten horen. Maar we zijn er niet voor om ze die publieke ruimte te laten gebruiken voor confrontaties of geweld. Dus doen we het zo."

Garanties over het voorkomen van confrontaties kan de burgemeester niet geven. "De kans is reëel dat we niet alle informatie hebben. Dan kan ik ook niet alles garanderen. Maar dat hoort bij besturen."
FC Twente

Naast de beladen demonstraties zorgt een ander evenement voor nog meer veiligheidsrisico's: de wedstrijd FC Twente - FC Utrecht, die zondagmiddag in Enschede wordt gespeeld. Om te voorkomen dat hooligans zich met de demonstraties zouden kunnen bemoeien, en daar rotzooi zouden kunnen trappen, is het aanvangstijdstip van die wedstrijd verplaatst van 12.30 naar 14.30 uur. Omdat de demonstraties van 14.00 tot 16.30 uur plaatsvinden, en de voetbalwedstrijd rond 16.20 uur afgelopen is, kunnen voetbalsupporters theoretisch niet tijdens de Pegida-betoging bij Villa De Bank zijn.

"We zijn er volgens onze laatste informatie van overtuigd dat beide evenementen op een goede manier kunnen plaatsvinden. En niet alleen vanwege het tijdstip", zegt Arjan Derksen, teamchef van de politie in Enschede. Ook de fysieke afstand tussen de Grolsch Veste en het demonstratieterrein draagt daaraan bij. "Die plek wordt vaker gebruikt door demonstranten, maar kwam nu wel extra goed uit. Een demonstratie op parkeerplaats P11 bij de Grolsch Veste was niet gekozen."

Ook de personele inzet vormt voor de politie geen belemmering. Bij het stadion is een politiemacht actief zoals die bij elke andere wedstrijd tussen Twente en Utrecht zou zijn. De politionele inzet bij de demonstratie komt daarbovenop, en komt ook vooral van buiten Twente. "Ons eigen district was door de evenementen wel behoorlijk leeggetrokken wat betreft beschikbare mensen", zegt Derksen. "Maar we kunnen rekenen op hulp vanuit andere districten binnen onze eenheid. Derksen heeft dus vertrouwen in een rustig verloop van alle activiteiten.

Aanhang van rechtse anti-islamisten en linkse anti-fascisten wordt zondag uit elkaar gehouden

Op basis van wat we nu weten kunnen we de veiligheid handhaven

Pegida-voorman Edwin Wagensveld neemt een aantal gelijkgezinden mee

Twentsche Courant Tubantia . . . . 15-09-2017Wie: 
nn

'Ik vind het heel griezelig'

door Bert Hellegers

Enschede - Gert en Betsie Kleijzen kijken vanaf hun balkon over de Espoortstraat. Daar trekken, als de voortekenen niet bedriegen, zondagmiddag vele honderden demonstranten voorbij.

Route van Pegida loopt in de directe omgeving van het Blijdensteinpark

Net als andere bewoners aan de route van de demonstratie hebben ze aan het begin van de vrijdagmiddag nog niks gehoord van de gemeente. "Ik weet niet wat precies de bedoeling is. Ik vind het heel griezelig", zegt Betsie Kleijzen.

Een buurvrouw van het appartementencomplex probeert haar gerust te stellen. "We zitten hier vijf hoog en droog. Ons kan toch niks gebeuren?" Betsie (77) is niet helemaal overtuigd, vooral omdat echtgenoot Gert (78) naar het thuisduel van FC Twente tegen FC Utrecht gaat. "Ook niet helemaal zonder gevaar", stelt hij met een knipoog vast. Betsie weet wel wat ze dan gaat doen. "Ik ga zondagmiddag naar bed. En ik doe de deur op slot."

Aanvankelijk zouden de demonstranten van Pegida 1,8 kilometer door Enschede mogen lopen, maar het traject is op het laatste moment gehalveerd. Nu is een rondje uitgestippeld in de directe omgeving van het Blijdensteinpark, grenzend aan het centrum van Enschede. De route voert vooral langs appartementencomplexen, met namen als Korteland, De Molenborgh en De Beukhof. Wie je ook spreekt van de overwegend oudere bewoners, iedereen toont zich bezorgd over wat zondag gaat brengen. "Maar", constateert Cor Gringhuis, "je kunt er niks aan doen. Je mag demonstreren." Hij wijst op het kruis dat aan een ketting om zijn nek hangt. "Ik ben christen. Tegen de islam heb ik niks. Iedereen mag geloven wat hij zelf wil, zolang we maar geen last van elkaar hebben. Mensen moet zich fatsoenlijk gedragen." In het Blijdensteinpark maakt een bewoonster van de C.F. Klaarstraat het dagelijkse rondje met haar hondje. Het is haar ontgaan dat de politie rond Villa De Bank alvast mobiele beveiligingscamera's heeft geplaatst. Wel heeft ze gezien dat een dag eerder een spandoek met het opschrift '17-09-19, klop Nazi's' is verwijderd. "Van een tegenclub. Ik houd mijn hart vast. Ze komen ook bij ons voorbij." Op enkele kilometers van het Blijdensteinpark komen ultra-linkse groeperingen bijeen in het Volkspark. "Die groepen zullen naar elkaar toe willen", zegt Gert Kleijzen. "Dat moet de politie voorkomen, want anders krijg je een hoop ellende in de stad."

Twentsche Courant Tubantia . . . . 16-09-2017

Bekijk de oorspronkelijke pagina: pagina 3Wie: 
nn

Geen reden verbod, demonstraties moeten tegelijkertijd

door Pim Lindeman

Enschede - De politie heeft de gemeente Enschede gisteren laten weten dat er geen redenen zijn om de demonstraties van zondag te verbieden. Burgemeester Onno van Veldhuizen heeft dan ook besloten dat de demonstraties van het rechtse Pegida en handlangers, onder de noemer Fortress Europe, en ultralinkse tegenbewegingen kunnen doorgaan. Vooralsnog, want tot de demonstraties zondagmiddag om 14.00 uur beginnen, kan daarin verandering komen, zegt zijn voorlichter Ton Kamp.

"De situatie kan elke minuut anders zijn, bijvoorbeeld als er nieuwe informatie komt. En als mensen zich tijdens de demonstraties op dusdanige manier misdragen dat de burgemeester niet meer instaat voor de openbare orde en veiligheid, kan de stekker er per direct uit getrokken worden."

Het ultralinkse NoHoGeSa en de Antifascistische Actie (AFA) mogen, in tegenstelling tot wat ze zelf wensten, zich zondag pas vanaf 14.00 uur in Enschede laten horen. "Tegelijkertijd met Fortress Europe", zegt Kamp. "Alleen dan kunnen we de orde handhaven." Ook mogen ze van de gemeente geen lopende demonstratie, maar alleen een stilstaande manifestatie houden. Op die manier hoopt de gemeente de kans op gewelddadige confrontaties met aanhangers van Fortress Europe te verkleinen.

Fortress Europe demonstreert bij en rond Villa de Bank aan de Espoortstraat, de tegendemonstraties zijn in het Volkspark. Beide zijn tot 16.30 uur.

Twentsche Courant Tubantia . . . . . 16-09-2017


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech