Update acties tegen de international nazi-demonstratie in Enschede

Nieuws, gepost door: AFA Nederland op 16/09/2017 09:12:55

Wanneer: 15/09/2017 - 23:49

Aanstaande zondag willen racisten van Pegida en neo-nazi's uit o.a. Duitsland demonstreren in Enschede. Het lijkt er op dat dit de grootste nazi-demonstratie in Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog wordt. Laat Ze Niet Lopen en No HoGeSa roepen op tot acties tegen de nazi-demonstratie. Hier de laatste update met alle relevante informatie, telefoonnummers en actiekaarten.Demonstraties
De Gemeente Enschede heeft er voor gekozen om de nazi-demonstratie ruim baan te geven. Zo kunnen ze een route lopen en mag de omstreden neonazi band Kategorie C optreden. De route is onder druk van aankondiging van tegenacties wel drastisch ingekort. De route van de nazi-demonstratie is achterhaald door antifascisten en vind je onder 'Actiekaarten'.

De aangekondigde demonstratie van No HoGeSa mag van de gemeente niet lopen, wel mag er statisch gemanifesteerd worden in het Volkspark van 14:00 tot 16:30. Het is dus niet zo dat de politie je de toegang tot de stad kan ontzeggen. Ook mag je je vrij bewegen door de stad zolang je niet aan het demonstreren bent. Er word verzameld om 12:45 op het Stationsplein Enschede om gezamenlijk naar de demonstratieplek te gaan te gaan.

Veiligheidsrisicogebied
De politie en gemeente hebben een 'Veiligheidsrisicogebied' ingesteld op de dag van de demonstratie. Dit houd in dat de politie meer bevoegdheden heeft. De politie zegt het volgende over: Er kan preventief gefouilleerd kan worden. Dit kan na bevel van de Officier van Justitie.

Het niet toegestaan is gezicht bedekkende kleding te dragen (zoals capuchons, sjaals, etc)
Het niet toegestaan is stokken of andersoortige (potentiële) wapens bij je te hebben.
De politie zal ingrijpen bij verstoringen van de openbare orde of pogingen daartoe
Het verboden is op een openbare plaats samen te scholen of door uitdagend gedrag aanleiding te geven tot ongeregeldheden
Discriminerende uitingen (in welke vorm dan ook) niet zijn toegestaan
Het niet toegestaan is vuurwerk of fakkels af te steken
Het niet toegestaan is om alcohol bij je te hebben

Laat je hier niet door afschrikken. Je kan je vrij door de stad bewegen en de politie kan je niet de toegang tot de stad ontzeggen. Er is immers een legale demonstratieplek waar je naar toe moet kunnen afreizen. Ook moet je gewoon bij de neo-nazi demonstratie kunnen gaan kijken. Wees creatief en onderneem actie op of langs de route van de neo-nazi's.

Infostructuur – Infolijn, Twitter en website
Laat Ze Niet Lopen zal gedurende de gehele dag de situatie in Enschede monitoren en info verschaffen. Denk hierbij aan locaties van rechts-extremisten, eventuele arrestaties en politiebewegingen. Via een infolijn, via Twitter en via een tijdslijn op www.laatzenietlopen.nl houden we je up-to-date. De infolijn is te bereiken via 06 87 99 18 33. Heb je zondag belangrijke informatie over extreem-rechtse actievoerders, politie-optreden, etc, sms/bel dit dan door naar de infolijn. Bel ook als je zelf informatie nodig hebt. Ook houden wij de ontwikkelingen bij middels een tijdlijn op Twitter. Twitter je zelf ook? Gebruik die dag dan hashtag #LZNL in al je berichten.

Actiekaart
Ook voor dit protest is er een actiekaart van de omgeving beschikbaar. De actiekaart is voorzien van een grid, maak hier gebruik van als je communiceert met de infolijn of melding maakt van acties op Twitter. Gebeurtenissen op de dag van het tegenprotest zullen worden voorzien van een grid-locatie. Klik op de actiekaart hiernaast om deze te vergroten en te downloaden, zodat je de kaart zelf alvast kan printen of opslaan op je telefoon.

Arrestantengroep en advocaat
Bij een protestactie kan het altijd gebeuren dat er mensen worden gearresteerd. Daarom staat er gedurende de dag een arrestantengroep (AG) en een advocaat paraat om alle deelnemers juridisch te ondersteunen in geval van arrestaties. De AG is bereikbaar op 0619880869.

De advocaat die zondag paraat staat is Willem Jebbink. Bel de AG ook als je iemand opgepakt ziet worden, noem dan geen namen maar geef een duidelijke omschrijving van uiterlijk en locatie. Mocht je zelf de pineut zijn, leg dan geen verklaring af. Je hebt het recht om te zwijgen, neem dit recht dan ook! Teken ook niks, met in het bijzonder geen strafbeschikking. Want alles wat je zegt over jezelf of andere mensen kan tegen jou of tegen anderen gebruikt worden. Wordt je onverhoopt langer dan 6 uur vastgehouden en wil je met een advocaat praten, vraag dan naar Willem Jebbink. Neem als je weer vrij komt direct contact op met de AG, dan weten ze dat je vrij bent en kunnen ze je voorlichten. Meer info van en over de arrestantengroep vind je hier.

Kom 17 september naar Enschede en kom in actie! Stop de internationale nazidemonstratie, Laat Ze Niet Lopen!

https://nohogesa.noblogs.orgWie: 
Support & Recovery team

Mochten mensen na afloop van de acties merken dat ze ondersteuning kunnen gebruiken bij het verwerken van stressvolle situaties, dan kunnen ze contact opnemen met het Support & Recovery team, sr-team@xs4all.nl.

Online flyer van het S&R team is hier te vinden: https://supportrecoveryteam.wordpress.com/2017/05/15/flyer-herstel-en-ve...Wie: 
nn

'Politie pakt AFA-kopstukken op in Enschede'
https://www.ad.nl/binnenland/politie-pakt-afa-kopstukken-op-in-enschede~...Wie: 
nn

Pegida ontmoet AFA in Enschede
https://www.youtube.com/watch?v=w1eVSfDwkDgWie: 
nn

Extreem-linkse betogers verstoren manifestatie van Pegida in Enschede
https://www.volkskrant.nl/politiek/extreem-linkse-betogers-verstoren-man...Wie: 
arrestantengroep

Van de 28 bij de arrestantengroep en ermittelungsausschuss gemelde aanhoudingen zijn er 27 bevestigt als vrijgelaten, 1 persoon is vrijwel zeker al eerder vrijgekomen vandaag. Alle arrestanten zijn dus zo goed als zeker vrij!Wie: 
nn

Spanning, ook achter de schermen

door Pim Lindeman

Enschede - Ruim 300 dienders op straat. Tweeënhalf peloton M.E., een arrestanteneenheid in burger, honden, paarden, een 'biketeam', een waterkanon en 'platte petten'. Voor de monsterklus van de politie wordt alles uit de kast gehaald.

Als rond 16.00 uur een van de laatste sprekers van Pegida bij Villa De Bank het woord heeft genomen, stapt Janny Knol gedecideerd de commandokamer in Hengelo binnen. "Hij moet worden aangehouden, want hij heeft strafbare dingen gezegd." Knol is eindverantwoordelijk voor het politieoptreden rond de demonstraties. Haar opmerkingen worden met precisie opgevolgd. De man laat zich zonder verzet meevoeren. Direct volgt de boodschap via de portofoons: 'aanhouding succesvol'.

Op een etage van het gebouw zitten alle leden van de speciaal voor de demonstraties opgetuigde Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden (SGBO). Het team van politie-experts - onder leiding van algemeen commandant Knol - volgt de demonstraties nauwgezet. De concentratie is hoog: volgen de demonstranten de aanwijzingen op? Moet er ingegrepen worden? Zijn er verdachte bewegingen te zien?

Naast camerabeelden vanuit alle hoeken van de binnenstad komt veel informatie van een speciaal netwerkteam. Ze komen naar elke politieke demonstratie in Nederland om contact te leggen met demonstranten. Even een praatje, een beetje aftasten. Het idee: als demonstranten bekenden zien zijn ze minder geneigd zich te misdragen.

Het werkt. Want hoewel er 32 aanhoudingen worden verricht, overheerst na de demonstraties het beeld van relatieve rust. Geen grote vechtpartijen en er sneuvelt geen ruit. Toch heeft de politie haar handen vol aan het bewaken van de openbare orde. "Er waren twee spannende momenten", zegt Knol naderhand. "Toen de linkse tegendemonstranten zich in kleine groepjes richting Pegida begaf, en toen de rechtse demonstratie begon te lopen." Op het waterkanon na, bleken alle eenheden nodig.

Terug naar vrijdagmiddag, 15.00 uur: in een vergaderzaal in Hengelo verzamelen alle politiecommandanten die tijdens de demonstraties een eenheid onder hun hoede krijgen. Het zijn er ruim dertig. De een stuurt een peloton ME aan, de ander leidt de hondenbrigade, een derde bedient de 'spuitwagen'.

Ze worden toegesproken door Isabelle Mensink, die al enkele weken bezig is met een plan om de openbare orde te handhaven. Ze bespreekt tactieken die uitgaan van drie scenario's: alles blijft rustig, er zijn enkele kleine opstootjes en er is chaos door grote rellen tussen 'links', 'rechts' en eventueel voetbalsupporters. En alle scenario's zijn even realistisch.

Eerder op de dag hoort Mensink tijdens een van de laatste SGBO-vergaderingen dat er maximaal duizend demonstranten van beide kanten naar Enschede komen. De inlichtingen komen van Jan Mellema, die bij de demonstraties als 'hoofd informatie' functioneert. Wekenlang heeft zijn team alle mogelijke informatie verzameld over de demonstranten die naar Enschede komen. "Uit openbare bronnen, maar ook heimelijk", zegt hij. "Daarbij is het contact met rechts gemakkelijker dan met links. Dat is ook niet gek. Rechts wil demonstreren, links lijkt alleen te komen om dat onmogelijk te maken."

Vrijdagochtend is zijn laatste inschatting duizend tegen duizend, al zal dat aantal vooral aan de kant van Pegida mogelijk lager liggen. Uit andere informatie uit Duitsland blijkt echter dat er mogelijk een grote groep Duitse voetbalsupporters naar Enschede komt om 'een biertje te drinken' met fans van FC Twente. Of ze komen om rotzooi te trappen is niet duidelijk, maar Knol neemt het zekere voor het onzekere en 'bestelt' een extra sectie ME.

Wat in alle besprekingen opvalt: nooit gaat het over de standpunten van de demonstranten. Alleen als op een projectiescherm verboden symbolen verschijnen, blijkt dat er zondagmiddag extreme politieke standpunten tegenover elkaar staan. Knol: "Voor ons is het niet belangrijk wat mensen denken, wij zijn onpartijdig. Onze taak is alleen de openbare orde te handhaven en strafbaar gedrag te herkennen en aan te pakken."

Er zijn duidelijke verwachtingen: 'rechts' zal de orders van de politie opvolgen, 'links' zal de confrontatie zoeken en vormt dus het grootste risico. De voetbalfans zullen geen grote problemen verzorgen. Bovendien is de kans reëel dat er zondagochtend een bommelding binnenkomt. Het is een vaker gebruikte tactiek van tegenstanders om op het laatste moment een demonstratie te blokkeren. Mensink: "Daarom doorzoeken we 's ochtends vroeg het demonstratieterrein al met een bomhond. Preventief, zodat we latere meldingen sneller de kop kunnen indrukken, zodat er geen paniek uitbreekt." Het scenario blijkt niet nodig. Wel tankt er in de vroege ochtend een anonieme automobilist met afgeplakte kentekenplaten een jerrycan vol benzine. Binnen het SGBO gaan alle alarmbellen af, want een volle jerrycan is een potentiële brandbom. Na onderzoek blijkt er geen verband met de demonstraties.

Het is niet het enige dat deze dag meezit. Vooraf spreken Knol, Mellema en Mensink de hoop uit dat de demonstraties zonder grote uitbarstingen van geweld verlopen en dat vooral 'gewone' Enschedeërs geen last hebben van de betogers. "Het klinkt wat simpel, maar ik zou tekenen voor slecht weer", zegt Mellema daags voor de demonstraties. "Zodat er minder mensen op af komen. En ik hoop dat Twente wint. Dan zijn die supporters ook wat vrolijker."

Er valt uiteindelijk geen druppel. Maar de opkomst valt mee, en FC Twente? Dat wint, voor het eerst dit seizoen. Knol kijkt dan ook tevreden terug op de monsteroperatie. "We hebben vakmanschap getoond op alle vlakken." Maar er zijn wel 32 aanhoudingen nodig geweest... "Daarop kan ik maar een ding zeggen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. We hebben veel aanhoudingen voor het niet meenemen van een identiteitsbewijs of het meenemen van gezichtsbedekkende kleding. Terwijl vooraf duidelijk was dat dit niet was toegestaan. Er is gelukkig niemand aangehouden voor openlijke geweldpleging of iets dergelijks."

En dat Pegida-voorman Edwin Wagensveld zegt dat de politie niet hard genoeg heeft opgetreden tegen tegendemonstranten die zijn club het leven zuur wilden maken, is volgens Knol onzin. "We hebben laten zien dat we een politie zijn voor iedereen. Voor mensen die willen demonstreren, en voor hen die een tegengeluid willen laten horen."

Twentsche Courant Tubantia . . . 18-09-2017

Bekijk de oorspronkelijke pagina: pagina 2, pagina 3Wie: 
nn

Demonstratie van macht

door Leo van Raaij

Enschede - Bij de demonstraties van Pegida en anti-fascisten zijn gistermiddag in Enschede 32 aanhoudingen verricht. Toch blikt de politie tevreden terug op de operatie.

Politie houdt demonstranten Pegida en antifascisten met succes uit elkaar

De demonstratie van Pegida trok circa 150 mensen. Verspreid door de stad waren er enkele tientallen tegenstanders. De politie pakte vooral de linkse tegenstanders op van het extreemrechtse Pegida. Dat gebeurde vanwege gezichtsbedekkende kleding, verboden wapenbezit, verstoring van de openbare orde, opruiing of het niet kunnen tonen van een geldig identiteitsbewijs. Ook hielden demonstranten zich niet aan de aanwijzing uitsluitend in het Volkspark te demonstreren. Toch wisten tientallen aanhangers van bijvoorbeeld de Anti-Fascistische Actie (AFA) het Blijdensteinpark te bereiken.

Een deel van deze actievoerders werd opgepakt tijdens de mars die Pegida maakte in de omgeving van het Blijdensteinpark. Al na enkele tientallen meters doken zij plots op en probeerden door op de weg te gaan zitten de mars te blokkeren. Daarna liepen zij de gehele route met Pegida mee, waarbij over en weer leuzen werden gescandeerd.

Tot fysieke confrontaties kwam het niet, omdat de met groot machtsvertoon aanwezige politie op de hele route tussen de twee groepen een muur optrok van agenten met schilden, paarden, politie op de fiets en ME-bussen.

Waar politie en gemeente zeer tevreden waren, gold dat niet voor Pegida-leidsman Edwin Wagensveld. Hij bekritiseerde de politietop, omdat de agenten op straat volgens hem de opdracht hadden moeten krijgen hard op te treden toen de Pegida-tegenstanders zich bij de mars manifesteerden. Aan de andere kant was hij blij dat de demonstratie geweldloos verliep.

Een van de sprekers van de anti-islamorganisatie werd aangehouden vanwege zijn uitlatingen op het podium. Tegen zanger Hannes Ostendorf van de groep Kategorie C wordt een onderzoek ingesteld, vanwege uitspraken. De politie legde een en ander vast op beeld. Dit kan ook later nog tot aanhoudingen leiden, zegt de politie.

Pagina 2 & 3: Spanning, ook achter de schermen

Twentse Courant Tubantia . . . . . . 18-09-2017


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech