[Brussel] Reclameborden overgenomen tegen kraakwet

Nieuws, gepost door: nn op 28/09/2017 09:11:32

Waar: brussel, Belgium
Wanneer: 27/09/2017 - 21:32

Deze woensdag 27 september werden een tiental reclameborden getransformeerd als protestactie tegen de kraakwet.

Squat
Leeg Leeg Leeg Leeg - Kraak!
Home Street Home

Deze wet criminaliseert de illegale bezetting van een gebouw met een boete en/of een gevangenisstraf. Langs deze weg wijzen de deelnemers op een rechtspraak aan twee snelheden : zeer snel als het gaat om het beschermen van de rijke eigenaars, maar ongeschikt traag als het gaat om het Brussels Gewest zijn engagementen te doen respecteren. In feite zijn er vandaag slechts 1235 van de 3500 sociale woningen die beloofd werden in 2005 gebouwd 1.

We betreuren eveneens de instrumentalisatie van een fait divers, namelijk de bezetting van een bewoond pand. Een uitzonderlijk feit, dat we allesbehalve aanmoedigen. In een context van toenemende armoede (één Brusselaar op drie heeft een inkomen onder de armoededrempel2) is deze wet een grote inbreuk op het recht op wonen en een nieuwe aanval op de meest kwetsbaren. Zij zijn reeds de eerste slachtoffers van de besparingsmaatregelen. We wijzen eveneens op de passiviteit van de overheden om te vechten tegen de leegstand van gebouwen. In onze hoofdstad staan meer dan 15 000 woningen leeg en toch moeten er duizenden mensen op straat leven. Dit gebrek aan politieke wil is niet zonder gevolgen, deze crisis is voordelig voor de duizelingwekkende huurinflatie, maar legt een druk op de huurders die op zoek zijn naar woningen. We schatten dat in Brussel de huurprijzen met 20 % gestegen zijn op vijf jaar tijd3. Bij gebrek aan politieke wil en effectieve omkadering van de huurprijzen is er niets dat deze stijging tegenhoudt.

Tenslotte is er nog activiste Marie, die het moe is dat de term « kraken » steeds opnieuw negatief gebruikt wordt : « Een bezetting wordt altijd voorgesteld als nefast voor het gebouw en de wijk, maar wat valt er te zeggen over de vele socio-culturele plaatsen, de gastentafels voor jan en alleman, artiesten ateliers en zoveel meer ? Bovendien wordt het merendeel van de bezettingen goed onderhouden, want anders zouden ze snel vervallen en zelfs onbewoonbaar worden. »

Bron en meer reclameborden op https://bxl.indymedia.org/spip.php?article15434&lang=nl

Tags: Belgie kraakwet


Wie: 
nn

Zelf ook zo reclameborden van inhoud veranderen?

Hier een drietal linken die uitleggen hoe dat te doen:

1.3) http://www.georganiseerde-weldaad.nl/wp-content/uploads/2011/07/handleid...

2.3) https://vimeo.com/17864629

3.3) https://vimeo.com/17875670


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech