COP23: Dag 1, Ende Gelände en meer

Nieuws, gepost door: ASEED op 06/11/2017 11:07:24

Wanneer: 06/11/2017 - 19:23

Gisteren, zondag 5 november, hebben duizenden mensen deelgenomen aan de massale burgerlijke ongehoorzaamheidsactie bij de bruinkoolmijn bij Hambach. Deze mijn ligt op ongeveer 50 kilometer van Bonn waar morgen de klimaatconferentie COP23 van start gaat. Wat een symboliek!



Opnieuw ontvingen de activisten steun van de lokale bewoners en er respect voor hun doorzettingsvermogen. Elk jaar doen er meer mensen mee. Nu op een koude novemberdag waren er naar schatting 4500 mensen op de been. Een groot deel daarvan is het gelukt om de mijn binnen te komen en er zo voor te zorgen dat er in elk geval voor een dag geen bruinkool afgegraven kon worden. De actie heeft in diverse landen veel media-aandacht gekregen.

Maar hoeveel van deze acties zijn er nodig om deze mijnen werkelijk te sluiten? Heeft een van de wereldleiders aandacht voor wat er buiten de conferentie gebeurt? Als je kijkt naar het resultaat van 25 jaar internationale klimaatonderhandelingen, is het lastig om optimistisch te blijven over het proces. En recent heeft het Trump-team laten weten tijdens COP23 het gebruik van fossiele brandstof te willen promoten (https://www.nytimes.com/2017/11/02/climate/trump-coal-cop23-bonn.html). Ondertussen is landbouw nog steeds amper op de agenda van de COP. Laten we zien wat de komende twee weken aan concrete afspraken opleveren.

Op zaterdag was er in Bonn ook al een demonstratie met rond de 15.000 deelnemers om klimaatgerechtigheid te eisen, groen kapitalisme af te wijzen en nee te zeggen tegen fossiele brandstoffen.

Zware beveiliging bij de conference

Het leek er op dat de beveiliging van het conferentie centrum is zwaarder dan bij andere klimaatconferenties. Alle wegen rond de het conferentiecentrum stonden vol met politiebusjes, terwijl de officiële delegaties en politici nog moesten arriveren. Zou het te maken hebben met de Ende Gelände-mobilisatie of met een heel andere dreiging?

Over vlees en zuivel: Bonn appetit!

ASEED is bij diverse COPpen aanwezig geweest. De meeste problemen zijn nog verre van opgelost en ironische genoeg kunnen we daarom heel milieuvriendelijke en lui onze materialen hergebruiken. We hebben bijvoorbeeld een Flyer demo DVT COP23 Bonnoud artikel over de aan de vlees en zuivel gerelateerde broeikasgassen geupdate en opnieuw gepubliceerd opnieuw gepubliceerd. En het is nog steeds de moeite waard om te lezen. Deel van de informatie is waarschijnlijk niet onverwacht voor hen die wat meer weten over veeteelt en klimaatverandering, maar een deel van de cijfers is wat verrassender.

Demonstatie tegen de industriële veehouderij en de veevoerlobby

Het hierboven genoemde artikel is ook relevant voor de demonstratie die ASEED en AniCa dinsdagochtend in Bonn organiseren. We beginnen het kantoor van Deutscher Verband Tiernahrung’ (DVT), de Duitse lobbyorganisatie van de Duitse veevoerindustrie. Via het conferentie centrum lopen we naar een van de lokaties van de People’s Climate Summit waar aansluitend o.a. een workshop van La Via Campesina plaatsvindt.

Verzamelpunt: station Bonn-Beuel
Tijd: 10:30 (7 november)
Meer informatie over de demonstratie vind je hier http://aseed.net/demonstatie-tegen-de-industriele-veehouderij/
Het interessante programma van de People’s Climate Summit staat op hun website: https://pcs2017.org/en/ online.

We proberen (bijna) dagelijks een update op de website van ASEED te zetten. Tot morgen!

https://aseed.net/cop23-dag-1-ende-gelande-en-meer/


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech