Camp out protest voor betaalbare studentenhuisvesting

Aankondiging, gepost door: nn op 13/03/2018 03:04:58

Waar: Janskerkhof Utrecht, Janskerkhof, Utrecht, Netherlands
Wanneer: 15/03/2018 - 14:00 t/m 15/03/2018 - 18:00

De Utrechtse actiegroep We Want Woonruimte organiseert in samenwerking met de Bond Precaire Woonvormen een Campout, een kampeer-actie waarbij studenten letterlijk op straat kamperen. Een actie tegen de beroerde woningmarkt een woonomstandigheden, waar zowel Nederlandse als internationale studenten in Utrecht mee te kampen hebben.


In Utrecht, net als in vele andere studentensteden, bestaat een ernstig woningtekort. De eindeloze zoektocht naar betaalbare woonruimte is voor vele studenten aan de orde van de dag. Ondertussen profiteren huisbazen van dit tekort door absurd hoge prijzen te vragen voor slecht onderhouden kamers.
De BPW sprak de afgelopen tijd op het Utrechtse huurdersspreekuur veel studenten die kampen met wooncrisis. Woningnood: voor, tijdens of na de studie. Van (illegale) onderhuur, tot antikraak, van duur particulier tot campings en van auto’s tot matrassen van vrienden of zelfs het afbreken van de studie omdat men geen woonruimte kan vinden; het kamer- en woningtekort in Utrecht en omgeving is groot. Geschat wordt dat er landelijk een tekort is van 47.000 studentenkamers en 12.000 in Utrecht. Er moet iets veranderen! Wij komen in protest:

Donderdag 15 maart, vanaf 14 uur op het Janskerkhof in Utrecht.

Daarnaast volgen binnenkort meer acties om universiteiten, woningcorporaties en de gemeente Utrecht bewust te maken van hun verantwoordelijkheid om deze crisis aan te pakken. We willen dat er meer permanente, zekere en betaalbare woonruimte beschikbaar komt.

We hebben 3 eisen.

1. Geen extreme huurprijzen meer: het puntensysteem van de Huurcommissie moet wettelijk worden afgedwongen, zodat iedereen een eerlijke prijs betaalt.

2. Maak gebruik van leegstaande (kantoor)panden voor studentenhuisvesting: het is onacceptabel dat studenten dakloos zijn terwijl panden leegstaan.

3. Gedeelde verantwoordelijkheid: de universiteit, gemeente en woningcorporaties moeten samen onmiddellijk actieve verantwoordelijkheid nemen voor betaalbare woningoplossingen.

Heb jij ook genoeg van de studentenwoningcrisis? Kom dan naar ons protest op 15 maart! Er wordt voorzien in live muziek, goed gezelschap en stof tot nadenken. Kampeerspullen mag je wel zelf meebrengen ????

Tags: protest studenten woningnood


Wie: 
nn

Kamerzoekende studenten kamperen uit wanhoop op Janskerkhof Utrecht

VIDEO Geen kraampjes met bloemen, maar tenten stonden er vandaag op het Janskerkhof in Utrecht. Op deze manier wilden binnen- en buitenlandse studenten aandacht vragen voor de krappe woningmarkt en dure studentenkamers in de stad.

Femke van Rooijen 15-03-18, 18:46 Laatste update: 19:33

Actiegroep ‘We Want Woonruimte’ en de Bond Precaire Woonvormen sloegen de handen ineen om meer aandacht te vragen voor de onzekere woonsituaties waarin studenten vaak verkeren. Vanmiddag om 14:00 uur zetten de studenten hun tenten op op het Janskerkhof om tot 18:00 uur te demonstreren.

Vooral internationale studenten blijken het moeilijk te hebben met de zoektocht naar een woonruimte. Op Facebookpagina’s waar kamers worden aangeboden, wordt vaak nadrukkelijk gezocht naar Nederlandse studenten. ,,En dat terwijl er voor internationale studenten vaak meer druk zit achter het vinden van woonruimte. Als zij geen kamer kunnen vinden, hebben ze alleen hostels en af en toe een slaapplek bij vrienden om op terug te vallen’’, aldus Abel Heijkamp van de Bond Precaire Woonvormen.

Studenten demonstreren op het Janskerkhof in Utrecht tegen de woningnood in de stad. © Sem van der Wal

Hoge huur
Een van de demonstranten op het Janskerkhof is de Italiaanse student Eugenio Marcigliano. Hij deelt flyers uit aan nieuwsgierig kijkende omstanders. ,,Ik heb veel geluk gehad met het vinden van een woning, maar vaak hoor ik andere verhalen. Er wordt soms zo’n hoge huur aan internationale studenten gevraagd dat ze het niet kunnen betalen en sommigen vinden zelfs helemaal geen woning.’’ Marcigliano woont sinds twee jaar in Nederland. Het eerste jaar woonde hij op de campus in Den Haag. ,,Daar mocht ik helaas maar één jaar blijven, maar gelukkig vond ik snel een betaalbaar appartement.’’

Wouter Overman heeft minder geluk gehad. Niet lang geleden was hij nog dakloos. ,,Ik moest mijn huis uit omdat de huisvester het pand ging renoveren, maar er is mij nooit een andere woning aangeboden. Na lang hospiteren heb ik nu eindelijk iets gevonden.’’ Overman hospiteerde drie maanden lang, ongeveer vijf keer per week, en sliep in de tussentijd bij vrienden.

© Sem van der Wal
Universiteiten en gemeenten moeten volgens Heijkamp snel hun verantwoordelijkheid nemen. ,,Zij moeten zich eens achter hun oren gaan krabben. Er worden veel internationale studenten naar Nederland gehaald, maar als het op het vinden van woonruimte aankomt, moeten studenten het zelf uitzoeken.’’ Met de demonstratie hoopt de Bond Precaire Woonvormen te zorgen voor solidariteit onder huurders. ,,Het is belangrijk dat huurders weten dat ze niet alleen staan in die situatie’’, zegt Heijkamp.

Overeenkomsten met huisvesters
De Universiteit Utrecht (UU) zegt goede huisvesting voor zowel Nederlandse als internationale studenten erg belangrijk te vinden, maar is zich er ook van bewust dat de huisvesting van internationale studenten een issue is. ,,Vooral in september is er veel vraag naar kamers en internationale studenten hebben dan geen huis om op terug te vallen. De UU heeft daarom overeenkomsten met verschillende huisvesters die speciaal woonruimte beschikbaar stellen voor internationale studenten’’, zegt Wietske de Lange, woordvoerder van de Universiteit Utrecht.

Naast de gemeente en studentenhuisvester SSH is de universiteit ook met andere partijen in gesprek over het vergroten van het aanbod van studentenhuisvesting. ,,We investeren extra om meer kamers te reserveren voor studenten en om de studenten zo goed mogelijk te begeleiden in hun zoektocht naar een kamer’’, legt De Lange uit. De UU benadrukt wel dat met een huizenmarkt als die in Utrecht niets van vandaag op morgen helemaal geregeld kan zijn. ,,We kunnen dus helaas geen kamer garanderen’’, aldus De Lange.

https://www.ad.nl/utrecht/kamerzoekende-studenten-kamperen-uit-wanhoop-o...


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech