Duizenden mensen in actie tegen bruinkool (Ende Gelände 2018)

Nieuws, gepost door: nn op 27/10/2018 10:05:00

Wanneer: 27/10/2018 - 15:45

In de tot nu toe grootste burgelijk ongehoorzame actie tegen de fossiele industrie in Europa zijn vanmorgen naar schatting tussen de 5.000 a 6.000 mensen vertrokken naar blokkades gericht tegen de bruinkoolmijnbouw in het Duitse Rijnland (kaart en video), vlak over de Nederlands-Duitse grens bij Heerlen.
De Ende Gelände coalitie richt zich met de massale blokkades en bezettingen tegen het bedrijf RWE (eigenaar van Essent in Nederland) dat met bruinkoolmijnbouw het oeroude Hambachbos, lokale dorpen en het mondiale klimaat bedreigt. Met de actie wordt een noodkreet aan de samenleving geluid om massaal in opstand te komen tegen de fossiele brandstoffen industrie om de urgente dreiging van klimaatchaos te voorkomen.

De duizenden actievoerders hebben vanmorgen vroeg het actiekamp ten zuiden van Düren verlaten (drone video). Vroeg in de ochtend werden de kolenmijnen Inden en Hambach al bereikt. Om twee uur ‘s middags is het kolenspoor bezet door rond de tweeduizend personen (drone video 1, drone video 2). Er is veel politie op de been, die met gebruik van o.a. gepantserde voertuigen, waterkanonnen, honden en pepperspray probeert de groepen klimaatbeschermers tegen te houden.

Deelname vanuit Nederland en Europa:
Rond de 140 mensen uit Nederland zijn onderdeel van de actie. De groepen ASEED, Code Rood, Fossil Free AUC, GroenFront!/Wij Stoppen Steenkool en Fossil Free Wageningen hebben samen twee bussen uit Nederland georganiseerd, die vanuit Amsterdam via Utrecht en Nijmegen zijn vertrokken. Ook wordt de actie ondersteund door de Nederlands-Duitse mobiele keuken Le Sabot. In totaal zijn 22 bussen uit heel Europa naar de actie gekomen. Ook is er een speciale trein (‘Sonderzug‘) met capaciteit van 1.000 mensen naar het Rijnland gereden vanaf Praag, met tussenstops in Berlijn en andere Duitse steden.

Updates op Facebook en Twitter:
Updates op Facebook: Code Rood
Updates op Twitter: #EndeGelaende, #Hambibleibt, Code Rood, Wij Stoppen Steenkool, @Ende__Gelaende

Repressie:
De afgelopen dagen hebben actievoerders met meerdere vormen repressie te maken gekregen. De trein, de ‘Sonderzug’ is verschillende keren gestopt door de politie om legitimatie van de mensen te controleren. Bij aankomst op station Düren werden de 1.000 mensen uit de ‘Sonderzug’ zes uur lang omringd door te politie en gevorderd om hun ID-bewijs te laten zien en vingerafdrukken te laten afnemen. Bussen vanuit Nederland en België zijn gestopt door de politie voor ID-controle en controle met snuffelhonden. Op woensdagavond werd het actiekamp dat door Ende Gelände in het spookdorp Manheim was opgezet ontruimd door de politie. Tientallen mensen die weigerden te vertrekken werden hierbij gearresteerd. Ook werden meerdere huizen in het dorp Manheim die eerder in de week waren bezet ontruimd door de politie.

Overzicht gebeurtenissen vanaf half augustus tot begin oktober:
Eind augustus wordt door Ende Gelande en andere groeperingen het nieuws verspreid dat welingelichte bronnen hebben gewaarschuwd dat ergens in de komende weken een poging gedaan zal worden om de 6-jaar durende bezetting van het Hambach-bos te ontruimen. De mobilisatie door Ende Gelände naar de actie van Code Rood tegen de gaswinning in Groningen wordt op een laag pitje gezet om het verzet tegen de ontruiming van het 12.000 jaar oude bos maximaal te kunnen ondersteunen.

Vanaf de laatste anderhalve week van augustus is de politie steeds vaker repressief aanwezig in het Hambach bos, om barricades te ruimen, mensen te intimideren en arrestaties te plegen.

Half september begint de ontruiming in volle kracht, onder het voorwendsel dat de boomhutten “brandgevaar” zouden veroorzaken. Honderden robocops worden ingezet, ondersteund door o.a. hoogwerkers, gepantserde voertuigen, paarden, waterkanonnen, pepperspray, wapenstok, SEK (anti terrorisme eenheid) en klimmende politie. Volgens verschillende media is het de grootste politieoperatie uit de geschiedenis van de deelstaat Noordrijn Westfalen.

Op donderdag 19 november komt de 27-jarige onafhankelijke journalist Steffen Meyn tijdens de ontruiming om het leven. Twee dagen daarvoor plaatst hij een bericht op Twitter dat hij zich gedwongen zag ook de bomen in te trekken, omdat de politie het onmogelijk maakte om vanaf de grond verslag te leggen van de ontruiming. De volgende dagen worden solidariteitswakes en demonstraties gehouden in verschillende Duitse en Europese steden. In Nederland komen mensen bij elkaar in Amsterdam, bij het Duitse consulaat, en in Groningen voor de kolencentrale van RWE in de Eemshaven.

Op 2 oktober wordt de laatste van de naar schatting 86 boomhutten in het Hambacher Forst ontruimd door de politie. Volgens sommige bronnen heeft de operatie in totaal meer dan 20 miljoen Euro gekost. Enkele dagen later op donderdag 4 oktober oordeelt het administratieve gerechtshof in Münster dat RWE voorlopig niet mag kappen in het 12.000 jaar oude bos, in afwachting van haar uitspraak in een rechtszaak aangespannen door BUND, de Duitse zuster organisatie van Milieudefensie. De verwachting is dat dit betekent dat er voor een of twee jaar niet gekapt zal worden. Diezelfde dag stuurt RWE een winstwaarschuwing uit naar haar aandeelhouders. In een dag verliest het bedrijf rond de 10% van haar beurswaarde.

Twee dagen later, op zaterdag 6 oktober, wordt de overwinning gevierd door een historische demonstratie van 50.000 mensen naast het Hambach bos. Vanuit Nederland doen er rond de 100 mensen mee in twee bussen, georganiseerd door Greenpeace, en ondersteund door onder andere Code Rood en Fossielvrij NL. Dat zelfde weekend worden de eerste boomhutten in Hambacher Forst opnieuw opgebouwd.

Op maandag 8 oktober publiceert de VN organisatie IPCC een alarmerend rapport waarin de wetenschappelijke consensus rondom klimaatverandering wordt samengevat. Het IPCC laat weten dat in het huidige tempo van opwarming er in slechts 12 jaar catastrofale gevolgen op zullen treden. Om dit noodlot af te wenden, moeten regeringen volgens het IPCC “snelle, verstrekkenden en ongekende veranderingen op alle vlakken van de maatschappij” tot stand brengen. Volgens verschillende gerenommeerde klimaatwetenschappers zijn de schattingen van het IPCC te conservatief en optimistisch, onder andere omdat er in de modellen geen rekening wordt gehouden met zichzelf versterkende kantelpunten zoals de uitstoot van methaan uit permafrost.Wie: 
nn

[Press release] 6,500 activists block mining operations in the Rhineland coalfield ++ Largest action of civil disobedience of the German climate movement

https://www.ende-gelaende.org/en/press-release/press-release-27-oct-2018/

27/10/2018 Düren-Stepprath/Germany.

Since 1.30 pm, 4,000 people are occupying the tracks that supply RWE's power plants with coal from the open-cast mine Hambach. A group of 40 people has been occupying a digger in the Hambach mine since the early morning. A few hundred people tried to enter the open-cast coal mine Inden but they were stopped by the police. Altogether, about 6,500 activists followed Ende Gelände's call to block lignite mining operations in the Rhineland near Cologne. Their action expresses the urgency of an immediate coal-phase.

In the last days, climate activists from all over Europe have been gathering in a camp near Düren. Thousand people arrived in a special train from Prague and Berlin.

„This is the largest action of civil disobedience for climate justice that Germany has ever seen“, says Karolina Drzewo, press spokesperson of Ende Gelände.

In the Rhineland coalfield near Cologne, the utility RWE operates three open-cast lignite mines and four coal-fired power plants. Germany is the world's largest producer of lignite, an especially polluting type of coal. The government tasked a commission to come up with a road-map to a socially-viable coal-phase out. Their negotiations have been accompanied by strong protests to protect the Hambach forest, an old-growth forest scheduled to be cleared for the expansion of the lignite mine.

„The special report of the IPCC has just warned us to take immediate climate action and phase out fossil fuels. However, the eternal negotiations of the coal committee does not reflect this urgency. The government fails to use this last chance to avoid the worst impacts of global warming. That's why we take coal phase-out into our own hands.“

Fotos: https://www.flickr.com/photos/133937251@N05/albums

Foto: 


Wie: 
nn

Na 21 uur nog steeds 2.000 mensen in bezetting bruinkool-spoorbaan Hambach

Foto's: https://www.flickr.com/photos/133937251@N05/albums/72157701331552371

Na een lange en koude nacht blokkeren nog steeds meer dan duizend mensen van de Ende Gelände coalitie het kolenspoor van energiegigant RWE, vlak over de Nederlandse grens bij Heerlen. Het spoor wordt gebruikt om bruinkool te transporteren vanaf de Hambach bruinkoolmijn, met een oppervlak van 80 vierkante kilometer de grootste kolenmijn van Europa. Rond 140 mensen uit Nederland nemen ook deel aan de actie.

De bezetting van het kolenspoor werd gister opgezet nadat naar schatting 6.000 actievoerders vanaf het actiekamp bij Düren vertrokken, waar mensen uit heel Europa bij elkaar waren gekomen. Doel van de actie was om meerdaagse blokkades op te werpen gericht tegen de CO2 intensieve bruinkoolinfrastructuur in de regio: de Hambach bruinkoolmijn, de Inden bruinkoolmijn en het Hambach kolenspoor.

Vroeg op de ochtend wist een groep van enkele tientallen personen een enorme graafmachine in de Hambachmijn stil te leggen. Later op de ochtend bereikte 300 mensen de rand van de Inden mijn, waar zij werden omsingeld door politie. Omstreeks 1 uur 's middags bereikten naar schatting 2.500 mensen het Hambach kolenspoor.

De politie was massaal in het gebied aanwezig en probeerde met waterkanonnen, paarden, gepantserde voertuigen, pepperspray en wapenstok de blokkades te verhinderen. Volgens het politiebureau in Aken zijn rond de 400 personen aangehouden.

Vanuit Nederland werd er door een samenwerking van de groepen ASEED, Code Rood, GroenFront!/Wij Stoppen Steenkool, Fossil Free AUC en Fossil Free Wageningen opgeroepen om deel te nemen aan de acties. Twee speciale bussen reden afgelopen donderdag vanaf Amsterdam, Utrecht en Nijmegen naar het gebied in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, vlak over de grens bij Limburg.

Verklaring van Code Rood woordvoerder Hanneke van Houten vanaf de blokkade:
"De alarmerende feiten van de klimaatcrisis zijn onweerlegbaar. Vrijwel dagelijks horen wij over nieuwe rampzalige weersextremen. Ecologische ontwrichting leidt nu al tot ernstig menselijk lijden. Wij hebben niet alleen het recht, maar zelfs de plicht om in actie te komen. Ondertussen trekt de overheid alles uit de kast om een klimaatvernietiger RWE te beschermen, in plaats van op te komen voor de mensen en hun recht op een veilige toekomst.”

Verklaring van Wij Stoppen Steenkool woordvoerder Egbert Born, vanaf de het actiekamp in Düren:
"De Nederlandse politiek misbruikt vaak de Duitse bruinkoolmijnen als argument om in Nederland niet adequaat op te schieten met klimaatbeleid. Datzelfde doen federale politici hier, zoals minister Herbert Reul en minister president van Noordrijn-Westfalen Armin Laschet. Wij vinden dat zowel de bruinkoolmijnen als de Nederlandse kolencentrales moeten sluiten. Er is geen excuus voor uitstellen."

Foto: 


Wie: 
nn

Ontruiming begonnen.
https://www.pscp.tv/w/1BdGYOjzpngxXWie: 
nn

Nadat een groot deel van de mensen kortgeleden de blokkade van het kolenspoor heeft verlaten worden de achterblijvers nu omsingelt en door de politie ontruimt.

Volg livestream ???? https://twitter.com/kerstenau/status/1056495818817994754

Foto: 


Wie: 
nn

Twee activisten hangen aan een brug ten oosten van het Buir station en houden de arrestantentrein tegen. Oproep voor pers en waarnemers.
https://twitter.com/EAHambi/status/1056547472070373376


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech