Pand Egypte in Den Haag gekraakt en ontruimd

Hier kun je discussieren over Pand Egypte in Den Haag gekraakt en ontruimd.
Vanmiddag maakten de krakers van Surinamestraat 20 aan eigenaar en politie bekend dat zij het pand sinds zaterdag als woonruimte in gebruik hebben genomen. De Egyptische ambassadeur en zijn gladde gevolg gaven ter plaatste met dreigende taal te kennen niet gecharmeerd te zijn van de actie. Zij meenden dat het pand op Egyptisch grondgebied zou staan en er dus geen Nederlandse wetten zouden gelden. De politie, die schriftelijk en telefonisch door de krakers van de actie op de hoogte was gesteld, bevestigde na raadpleging dat het grondgebied-fabeltje geen aanleiding gaf voor ontruiming. Net zo min deed zich een situatie voor die het voor de politie opportuun maakte om op strafrechtelijke gronden te ontruimen.

In eerste instantie kwam een overzichtelijk gesprek tussen de ambassadepolitie, de krakerswoordvoerder en de Egyptenaren tot stand, maar toen het Haagse politiekorps zich met de situatie ging bemoeien, werd algauw duidelijk dat zij het vanmiddag niet zo nauw zouden gaan nemen met de feiten en het naleven van de door het OM opgestelde beleidslijn rondom kraakacties. Uit pure machteloosheid werd het weer op een 'heterdaadje' gegooid, nota bene terwijl het de krakers zelf waren die de politie van de nieuw aangevangen bewoning op de hoogte hadden gesteld. Enkele toegestroomde buurtbewoners, die overwegend positief tegenover de actie stonden, verklaarden aan de politie dat niemand in de straat van de bewoning wist, tot vrienden van de krakers infoboekjes voor het pand stonden uit te delen. De politie werd gevraagd waarom zij de getuigenissen van buurtbewoners en het fotobewijs van huisvrede (via Twitter timeline) niet als 'ontlastend bewijs' wilden aannemen, terwijl er geen enkel 'belastend bewijs' was gevonden die hun leugenachtige verdenking kon stoelen. ''Sorry, maar we gaan toch ontruimen'', zei de agent die weigerde de advocaat van de krakers met de baas van de politie door te verbinden.

De beslissing was al genomen. Willens en wetens weigerde de politie notie van de feiten en geldende richtlijnen te nemen — opnieuw werd misbruik gemaakt van het 'heterdaad is ontruimen'-criterium. Weer werd een pand ontruimd voor leegstand en verder verval. Weer trad de politie op als gratis 'knokploeg' voor een onwelwillende eigenaar. Weer kregen krakers niet de kans om een kort geding tegen ontruiming aan te spannen. In het pand, waar de politie zich met medewerking van slotenmaker Van Delft de toegang tot verschafte, werden aan het einde van de middag 3 mensen aangehouden. Zij worden momenteel vastgehouden in politiebureau Jan Hendrikstraat, waar zij helaas de nacht moeten doorbrengen.


Mooie communicatie

Wat een mooi boekje ter begeleiding van de kraak! Jammer dat het niet heeft mogen helpen. De Haagse overheid leest zelf vast geen boeken. En wat deden/denken de buren?

Actie positief ontvangen

Veel buren, hoe rijk en geprivilegieerd ook, waren aangenaam verrast door de actie. De buurtvereniging strijdt al jaren tevergeefs voor de toekomst van het pand. Zij constateert dat alle eigenaren van monumentale kasten in de wijk door de overheid worden gewezen en gecontroleerd op hun onderhoudsplicht, maar dat diplomatiek vastgoed zoals dit vaak buiten schot blijft. Zolang de overheid toestaat dat Egypte zich achter diplomatieke conventies blijft verschuilen, zal de uitbouw binnenkort in elkaar storten.

In onderstaand artikeltje van de Telegraaf vraagt een buurtbewoner zich af waarom de overheid jarenlang geen actie wilde ondernemen tegen een eigenaar die een monument laat instorten en als krakers hier vervolgens een stokje voor steken, er wel capaciteit is om de Mobiele Eenheid het pand te laten ontruimen: https://www.telegraaf.nl/nieuws/2769781/drie-arrestaties-na-kraak-monume...

Waar is het boekje gebleven

Waar is het boekje gebleven dat erbij stond op de website ?

Sorry ik heb het boekje al

Sorry ik heb het boekje al gevonden.

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech