200.000 deelnemers bij extreem-rechtse demonstratie in Warschau, waaronder internationale fascisten

Hier kun je discussieren over 200.000 deelnemers bij extreem-rechtse demonstratie in Warschau, waaronder internationale fascisten.
Op eerste blik lijkt dit een typische nationale feestdag, met patriottische families en vrienden die de 100-jarige soevereiniteit van Polen komen vieren. Bij nader inzien duikt er een meer sinister beeld op. Sommige deelnemers dragen sjaals met de witte suprematistische versie van het Keltisch Kruis, terwijl anderen die uit de metrostations aan komen vloeien Odal Rune’s en Nazi SS zwarte zonnen tatoeages op hun armen en gezichten hebben die deels verstopt gaan achter bivakmutsen met doodskoppen erop gedrukt.

De menigte begint zich rond het middaguur te verzamelen bij de Dmowski Rotonde. Terwijl patriottische liederen over de afgesloten straten galmen verzamelen groepjes zich rond een groene partytent, het bovenste zeil trotseert een tekening van een gebogen arm met een zwaard in de hand, het logo van het National Radicaal Kamp (Obóz Narodowo Radykalny – ONR). De tafels zijn afgeladen met stickers, buttons, T-shirts, bandana’s met de opschrift “Good Night Left Side” en een selectie boeken waaronder een zelf gepubliceerde Poolse vertaling van Norman Finkelstein’s The Holocaust Industry. De mannen die het geld inzamelen dragen bivakmutsen, legerbroeken, bomberjacks en zwarte Dr Martens.

Het Nationaal Radicaal Kamp is een fascistische groep genaamd naar een antisemitische organisatie uit de jaren ‘30 met dezelfde naam. Ze zijn alom bekend als de organisatoren van jaarlijkse demonstraties in het teken van anti-Joodse rellen in 1936 in de stad Myślenice.

De ONR werd vergezeld door de groep Volledig Poolse Jeugd, samen met ONR medeorganisatoren van de demonstratie, een uiterst homofobe en rechtsextremistische groep wiens motto “Jeugd, Religie, Nationalisme” is. Ze plaatsten hun eigen tent naast die van de ONR en hijsen hun eigen driehoekige vlag – een zwaard met een groene achtergrond – waarna ze beginnen met flyers en stickers uit te delen.

Als de klok 14 uur nadert verzamelen er zich steeds grotere groepen mannen met bivakmutsen en wordt de eerste van talloze rode fakkels ontstoken. In de stad weergalmt het geluid van ontploffend vuurwerk waardoor iedereen behalve de meest ervaren demonstranten schrikt. Wat begon als een druppelsgewijze toestroom transformeert zich in een vloed, mensen komen vanuit elke straat, steeg en metrostation aangelopen.

De politie inzet is aanzienlijk laag, een paar groepjes agenten staan hier en daar, zij het met shotguns en riemen nieuwe kogels om hun schouders. De demonstratie wordt door de extreemrechtse organisatoren zelf begeleid, zo hebben ze dus ook hun eigen ordedienst. De straten langs de route zijn afgezet door Volledig Poolse Jeugd activisten, ze dragen bivakmutsen, rooie tape om hun armen heen en militaire helmen en veiligheidsbrillen.

De ONR heeft een vrachtwagen met een geluidsinstallatie waarmee de menigte wordt aangezet om met leuzen mee te schreeuwen, iemand slaat op een basdrum om de maat aan te geven. Dan galmt het Poolse volkslied uit de speakers, tegen deze tijd is de menigte gegroeid tot enkele tientallen duizenden mensen die allemaal het volkslied meezingen, terwijl duizenden rode fakkels de lucht kleurden. Mensen schieten fakkels hoog de lucht in of steken vuurwerk af boven de mensenmassa. De mars kan beginnen.

Een deal met de duivel
De aanloop naar de demonstratie was onzeker en tumultueus voor de organisatoren. Een paar dagen voor de demonstratie verbood de burgemeester van Warschau, Hanna Gronkiewicz-Waltz, de demonstratie uit angst voor geweld en het aanzetten tot haat. Een paar uur later kondigde de Poolse president Andrzej Duda van de radicaal rechtse Wet en Gerechtigheid partij aan dat de Poolse staat hun eigen demonstratie zou houden. De route en het tijdstip hiervan waren hetzelfde als die van de geplande fascistische demonstratie. Er vonden onderhandelingen plaats en er werd een akkoord bereikt. De president en een kleine staatsdelegatie zouden vooroplopen, met de fascisten in hun kielzog.

Toen de mars bijna ging beginnen klom Duda achterop een groene militaire jeep en nam de microfoon over en sprak de menigte, die nu makkelijk de 200.000 had bereikt, toe. Voor hem moest hij wel de vlaggen van de ONR en de Volledig Poolse Jeugd gezien hebben en een grote cluster Forza Nuova (een Italiaanse fascistische partij) vlaggen in de zee van skinheads. Dit hield hem niet tegen.

De menigte was zo groot dat het 3 uur lang duurde voordat iedereen het startpunt had verlaten. Tegen die tijd was het al donker en werd de stad verlicht door een gloeiende massa van brandende fakkels.

Het evenement trok rechtsextremisten van heel de wereld aan. Vluchten uit het Verenigd Koninkrijk transporteerden groepen Britse racisten naar Warschau waaronder een groep van 15 Nazi skinheads die Zaterdag ochtend vertrokken naar een geheim Nazi concert in Polen diezelfde avond. Een kleine groep van Generation Identity activisten, waaronder Sam Sibbons, reisde ook af voor het weekend.

Andere aanwezige Britten waren Stephen Yaxley Lennon’s (AKA Tommy Robinson) voormalige teamgenoten Lucy Brown en Caolan Robertson, die blijkbaar samenwerken met de Canadese alt-right Youtuber Stefan Molyneux en de Amerikaanse alt-light “burger journalist” Jack Posobiec. Lennon zou zelf ook spreken op de demonstratie maar blies zijn speech een paar dagen van tevoren af, dit weerhield een handje vol Britse vloggers met “Free Tommy” vestjes niet van deelname aan de demonstratie. Britse activisten James Goddard en Tracy Blackwell waren ook aanwezig.

Vlaggen, Fakkels en Vuurwerk
De mars vloeide richting de Poniatowski Brug. Honderden nitraten werden over de rand gegooid en ontploften onder de hoge bogen van de brug, de trillingen van de knallen waren door de grond te voelen. De intensiteit van de fakkels en rookbommen bedekte je in as en brandde je ogen.

Eenmaal over de brug stroomde de menigte het park achter het Nationale Stadion in, dit creëerde een angstaanjagend spektakel. Zo ver het oog kon zien stonden mensen met vlaggen en verlichten rode fakkels het park alsof het daglicht nog scheen.

In het midden van het park stond een groot podium vanwaar twee priesters het gebed leiden. Links en rechts bevonden zich clusters vlaggen van de ONR. Het beeld deed denken aan Neurenberg in de jaren ’30. Gemaskerde mannen staken ceremonieel de Europese vlag in brand.

Het is natuurlijk belangrijk om te benadrukken dat veel van de mensen op de demonstratie geen neo-Nazi’s of fascisten zijn, maar simpelweg het 100 jarige bestaan van Polen kwamen vieren. Maar de aanwezigheid van extreemrechts was zo overduidelijk dat niemand kon vermenen dat ze niet wisten wie de demonstratie had georganiseerd. Niettemin waren ook zij comfortabel om zij aan zij met extreemrechts een demonstratie te lopen, naar hun toespraken te luisteren en meedoen met hun leuzen. De president zelf liep een paar meter voor de fascistische vlaggen, zonder enige twijfel op gehoor afstand van de ONR drummer.

Naast een paar opstootjes rondom het recht op het podium tussen demonstranten en de ordedienst bleef het nagenoeg rustig. Dit maakte de gebeurtenissen van de dag niet minder angstaanjagend. De aantallen die groter waren dan verwacht en de nonchalantheid waarmee fascisten werden behandeld – en de welwillendheid van de president om een akkoord met hen te sluiten – bevestigd in wat voor problemen Polen zich bevind.

De avond eindigde met een vuurwerkshow en meer gezang terwijl de menigte langzaam ontbond. Terug bij het Paleis van Cultuur en Wetenschap in het centrum van Warschau waren de straten alweer schoongemaakt en kon het verkeer weer zijn gang gaan.

[Dit artikel is een vertaling van een artikel van Hope not Hate]

http://www.afanederland.org


Tsja hier in het dorp waar ik

Tsja hier in het dorp waar ik woon zag ik dit jaar vandaag voor het eerst witte Pieten poppetjes in de etalage van de plaatselijk boekhandel. De verkoper die ik er op aan sprak zei me dat er word verwacht zo meer te verkopen. Dan is Polen dat jij schetst toch ver ver weg. Een overwinning van bijv. vrouwen emancipatie en rechten voor minderheden als homosexuelen is een feit is de realiteit in veel Europese landen kijk maar bijv. naar de erkening van dat wat bekend staat als " homo huwelijk " in steeds meer Europese landen. Dus niet net doen of de machtsovername door Nazi s al voor de deur staat . Dat iemand als Margaret Atwood geen goede hoop heeft ach haar boek A Handmaid’s Tale verkoopt goed ze zal er heel goed van kunnen leven. Ik denk zelf dat dat " Nazi " gedoe veel al life style is dus vrije tijd Nazi s een mode ding net als een aantal van die anti Zwarte Piet figuren en pro Zwarte Piet figuren kijk ons eens even ben ik wel goed in beeld op F*cebook.
Er zijn er veel al jeugdige types die zich laten meeslepen in zo 'n toneel stukje mijn advies neem je zelf niet al te serieus folks.

De dingen die je noemt -

De dingen die je noemt - vrouwenemancipatie en homorechten - bestaan vooral op papier. De manier waarop je de dingen benadert (homohuwelijk tussen haakjes, afdoen van nazi-ideologiën als life style, anti zwarte piet 'figuren') doen vermoeden dat je zelf niet zo'n last hebt van de onderdrukking die je ervaart als je wel in het verdomhoekje zit. Laat me raden: je bent een witte hetero-man. Heb ik het goed geraden? Weet je wat het probleem is? Als je zelf niet in het verdomhoekje zit en al die shit dus niet dagelijks over je heen krijgt, dan denk je inderdaad dat het allemaal reuze meevalt. Simpelweg omdat het niet in je eigen dagelijkse leven zit. Maar het valt niet reuze mee. Op het moment dat je met mensen die wel in het verdomhoekje zitten in gesprek gaat, hen vraagt naar hun ervaringen én kan aannemen dat hun ervaringen anders zijn dan de jouwe, dan zie je dat het wel een probleem is.
'Neem jezelf niet al te serieus' is niet echt een fijn advies. Als je racistische/homofobe/vrouwonvriendelijke rotzooi dagelijks over je heen krijgt, dan heb je niet de keuze om dat gewoon maar niet al te serieus te nemen. Dat anderen - die dat niet dagelijks over zich heen krijgen - dat niet serieus willen nemen, heeft er in de afgelopen 70 jaar aan bijgedragen dat extreem-rechts weer een opmars kan maken.
Toen ik de beelden van het afgelopen weekend zag, dacht ik, kristallnacht is niet meer zo ver weg. Ik neem dat heel serieus.

Prima om moeite te doen om

Prima om moeite te doen om Raymond van repliek te dienen hoor, dat siert je - maar hij zwelgt graag in zijn hoedanigheid als bijstandsuitkeringtrekker-met-een-alkohol-probleem (die dus om de dag even een natte scheet komt achterlaten op Indymedia, een van de weinig plekken waar dit nog kan).

Dus? Er was een periode in

Dus? Er was een periode in m'n leven dat ik binnen diezelfde categorie viel die jij nu enigszins denigrerend benoemt. Als we alle bijstandsgerechtigden met een alcoholprobleem afschrijven doen we iets niet helemaal goed, toch? Waar blijven dan onze idealen over inclusiviteit, klassebewustzijn en ontwikkeling?
Opmerkelijk dat de ene kant me adviseert om de andere kant niet al te serieus te nemen en dat de andere kant me hetzelfde over de eerste kant adviseert.

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech