Veel sites leven in de marge; hoe lossen we dat op?

Hier kun je discussieren over Veel sites leven in de marge; hoe lossen we dat op?.
Nu zou je kunnen zeggen dat al die 'kleintjes' dan maar moeten samenwerken? Niet echt, want de meesten zijn erg verschillend van elkaar en hebben als organisatie weinig of niets met elkaar van doen. Meer valt te denken aan een netwerk van uitwisseling. En niet op basis van wat de verschillende artikelen verstrekkers wel en niet wenselijk achten, maar wat de gebruikers zelf beslissen te willen zien.

Nu hebben we dat al zeer lange tijd op internet, zoals de bekende RSS feed die je zelf kunt instellen. Of niet? Wie gebruikt dat eigenlijk nog? Waarom gebruiken de meesten dat niet (meer)? Filosofisch gezien lijkt het erop dat de RSS feed in een nieuw jasje moet; de behoefte lijkt er te zijn, maar het werkt niet in de huidige praktijk?

Vast en zeker zijn er tal van creatieve oplossingen te bedenken en nodig ook eenieder hiertoe uit. Zelf denk ik dat aan de technische kant van het CMS web-programma Drupal -en de installaties- meer gesleuteld moet worden aan UITWISSELING. Eigenlijk wil ik dat verder niet benoemen, omdat er vele vormen en oplossingen van uitwisseling zijn, waarop anderen kunnen komen en ik misschien weer niet zo. Maar:

Dat Drupal sites artikelen eenvoudig kunnen uitwisselen, importeren en exporteren naar wat dan ook?

Dat gebruikers eenvoudig zelf kunnen instellen wat ze willen ontvangen? Hoe dan; dat was toch RSS? Misschien met een te installeren programma/App? Het moet wel veel functionaliteit bieden en een hit worden zoals bijv utorrent, anders sterft het weer af in de marge...


Bijna iedereen gaat alleen

Bijna iedereen gaat alleen nog maar naar F*ceBook of misschien news.Go*gle en Tw*tter : is dat alleen maar een technisch verhaal. Het gaat er toch om wat " bijna iedereen " wil lezen. Daar is al zo veel over gezegd ik herinner me dat iedereen op facebook toch in de eigen bubble zit waar men dan op maat gesneden al dan niet fake nieuws krijgt geheel naar voorkeur van die iedereen. Zo zit dat toch ? Wat wil die iedereen dan toch ? Anarcho bib boeken bestuderen of geinige plaatjes katten filmpjes en de vijfde wereld oorlog is uitgebroken echt waar ik las het op f*cebook.

Gewoon vanaf je keukentafel

websites peer to peer hosten
https://beakerbrowser.com/

Analoog <=> Digitaal

Volgens mij verward de schrijver een analoog probleem met een digitale oplossing.

Het analoge probleem is dat mensen te lui zijn of de kennis ontberen om hun eigen site te onderhouden en/of hier voor te betalen. Selfhosting zal in de regel altijd geld kosten om maar niet te spreken van de know how om de website te onderhouden en beveiligd te houden. Het vereist specifieke kennis en kunde die altijd bijgewerkt moet worden. Bij selfhosting moet je aardig kennis hebben van volledige 'stack'. Ter illustratie een simpele Wordpress omgeving met een aantal punten waar je rekening mee moet houden:

1. Operatie systeem
2. Firewall
3. PHP beveiliging
4. Mysql
5. Backup en restore
6. Wordpress beveilging
7. Life cycle management van het OS
8. Beveiligingscertificaten
9. hardware
10. Stabiele internetverbinding + locatie
11. Patching van het OS + Wordpress

Die kennis en kunde kan je voornamelijk vinden bij de mannen en vrouwen die in het bedrijfsleven werken, maar die worden natuurlijk met de nek aangekeken, omdat het 'yuppen' zijn. Wat overblijft is vaak als het al gepoogd wordt een soort digitaal tochtig kraakpand, waarbij je kan afvragen of het allemaal veilig is. Voorbeelden in het verleden ten over waarbij het mis ging.

Dus welke digitale oplossing je ook aanbied, er zal eerst een mentaliteitsverandering moeten komen waarom en hoe je dat wil. Dat vereist bepaald niveau van kennis en ervaring. Die ervaring en kennis is nog nauwelijks te vinden. Mocht er een groepje op staan, dan lijkt het mij leuk om kennis en kunde over te dragen.

lui

Volgens mij is het geen kwestie van luiheid, maar van een overdaad aan websites en een gebrek aan moderatie. Geheel volgens de kapitalistische hyperindividualistische logica heb je eerder 150 blogs dan 1 behoorlijk discussieforum

en ja, ook ik heb geen idee wat RSS is

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech