Exarchia onder aanval van politie en de nieuwe rechtse regering van Griekenland

Nieuws, gepost door: Autonomen Den Haag op 27/08/2019 08:09:49

Wanneer: 27/08/2019 - 20:39

De buurt Exarchia in Athene onder politiebezetting. Tijd voor solidariteit!

Het beroemde anarchistische en solidariteitsdistrict van Athene is volledig omringd door enorme hoeveelheden politie-eenheden: veel oproerpolitie (MAT), anti-terrorismepolitie (OPKE), agenten troepen op motors (Dias), leden van de geheime politie, een helikopter en meerdere drones.


Een unieke plek in Europa vanwege de hoge concentratie kraakpanden en andere zelf-beheerde ruimtes. Maar ook vanwege het verzet tegen repressie en solidariteit met de precaire en migranten, is Exarchia sinds de verkiezing op 7 juli een belangrijk aandachtspunt van de nieuwe rechtse regering. De nieuwe premier Kiriakos Mitsotakis heeft het tot een persoonlijke zaak gemaakt, vooral omdat hij begin augustus werd bespot omdat hij zijn doel van het "reinigen van Exarchia in een maand" niet had bereikt, zoals hij in grote woorden had aangekondigd.

Op 26 augustus zijn 4 kraakpanden ontruimd: Spirou Trikoupi 17, Transito, Rosa de fuego en Gare. Het offensief vindt voor nu plaats in het noordwestelijke deel van de wijk, met de opmerkelijke uitzondering van de kraakpand Nottara 26, bekend als best bewaarde en zeer belangrijke symbool voor de buurt als de eerste historische kraakpand van de 'vluchtelingencrisis' in de stad Athene.

We tellen momenteel ongeveer honderd arrestaties, evenals brute aanvallen op mensen die proberen te filmen.

In totaal zijn er 23 kraakpanden in Exarchia plus 26 andere in de nabije omgeving, in totaal 49 op een klein gebied. 49 kraakpanden waaraan je andere soorten zelf-beheerde plaatsen moet toevoegen, waarvan sommigen gehuurd (Free Social Space Nosotros, weggeefwinkel Skoros, enz.) en ook tientallen woongroepen.

Van de kraakpanden die officieel in Exarchia zijn, zijn er 12 kraakpanden van vluchtelingen en migranten en de andere 11 zijn kraakpanden van politieke anarchistische en anti-autoritaire groepen. De meeste vluchtelingen-kraakpanden zijn natuurlijk ook erg politiek omdat ze georganiseerd worden door horizontale vergaderingen waar de vluchtelingen hun leven in eigen handen kunnen nemen en hun dagelijkse beslissingen gelijk en in solidariteit met elkaar en met elk van hen kunnen organiseren. De panden Nottara 26, 5th High School of Exarchia en Spirou Trikoupi 17 hebben internationaal veel banden met de rest van de sociale beweging en steun door internationale solidariteit.

In de kraakpanden van Spirou Trikoupi 17 en Transito, die nu door de machthebbers worden aangevallen en vernietigd, zijn meer dan een dozijn kinderen uit een vredig en gelukkig bestaan gerukt om plotseling naar kampen te worden gestuurd. De sinistere en overvolle kampen, waar de migranten slecht worden gevoed en lijden onder de extreme temperatuursverschillen. De nieuwe premier van Griekenland, Kiriakos Mitsotakis, vereist dat alle vluchtelingen worden opgesloten in concentratiekampen en volledig worden afgesneden van de rest van de samenleving.

Het gezicht van Europa wordt steeds harder zoals ook te zien is op andere plekken. Deze steeds autoritairdere evolutie van het kapitalisme leidt tot vragen over wat het huidige tijdperk aankondigt: aanvallen tegen de kiemen van utopie in combinatie met de opsluiting door de handlangers van de staat, doet ons denken aan de donkere uren van de geschiedenis.

De hele wereld wordt fascistisch en Griekenland is opnieuw een van de laboratoria.

Maar niets is voorbij.

Augustus eindigt. De sociale beweging verzamelt en organiseert opnieuw. Plaatsen zoals de Nottara 26 en de K*VOX zijn onder hoog politietoezicht. Reacties op deze gebeurtenissen worden voorbereid, evenals verschillende grote evenementen voor mobilisatie. De herfst wordt heet in Athene.

Verzet!

Tekst: Yannis Youlountas
Vertaling: Autonomen Den Haag

https://autonomendenhaag.wordpress.comWie: 
Aanvullingen van een kameraad in Exarcheia

Vanuit de kraakpanden Spirou Trikoupi 17 en 5th School komt het bericht dat op maandag 143 migranten en vluchtelingen zijn gearresteerd. Zij zijn naar verschillende vluchtelingenkampen gebracht waar ze worden vastgehouden. De aankondiging van de regering is dat ze voor het einde van de week Exarcheia hebben ontruimd. Ondertussen worden mensen gevolgd op straat in hun dagelijkse bezigheden door politieagenten om hen in de gaten te houden én zijn er huiszoekingen bij mensen die ze verdenken te doen aan mensensmokkel (namelijk het laten onderduiken van de migranten die de staat nu aan het ontruimen is). Hier staan tientallen jaren gevangenisstraf op.

Hieronder twee verklaringen van migranten zelf:
27/08
Yesterday night we were moved to a building in the outskirts of Athens. Today they brought two media in order to do propaganda, and they tried to push us to say that they have saved us. We answered them that we will not lie. We have been evicted by them from our house, from our safe place, just to become homeless again. Now the media is not here any more and they are saying to us that they don't have any place for us to stay. They have destroyed our home and they are trying to use us as puppets in their political games.

THEIR REPRESSION SHALL NOT PASS.

28/08
This morning at 8 am they woke us up and they took us to Sakaramagas camp. We had to pick up our bags once again, for the third time since we got evicted. When we arrived to the camp they informed us that we had to wait for another bus to move us to several different camps around Greece. Most of us had to move to places around Thessaloniki, over 400 km from here. We don't want to do that. They are playing with us.
They have evicted us from our house and they have destroyed it, but they will not also take away the life we have managed to create here in Athens. Our children are going to the school in Exarcheia and we refuse to make them leave it and have to adapt to a new place once again. We want to stay here. We answered them that we will not go anywhere against our will.
We keep strong.

Daarnaast doet de politie in Athene en Thessaloniki veel willekeurige controle naar papieren. De afgelopen weken heeft de Griekse media gemeld dat de politie in Athene en Thessaloniki is gestegen van beperkingen op buitenlanders en hen die geen legale vergunning hebben om in Griekenland te verblijven. Zo zijn op donderdag 22/8/2019 71 mensen zonder papieren gearresteerd in Thessaloniki. De politie in Thessaloniki heeft aangekondigd dat het politie werk met "hoge intensiteit" zal blijven doorgaan, ook in Athene lijken er plannen te zijn om de controle te verhogen met 130 politiemensen de treinstations controleren.

______________
Vanuit Exarcheia komt de oproep om op 14 september een internationale dag van solidariteit te doen. Maak een banner en hang die op aan je pand, organiseer een manifestatie (hoe klein of groot als je zelf wil) etc. etc. om de wereld te laten zien dat exarcheia er niet alleen voor staat.Wie: 
Een kameraad in Exarcheia

Gisteren (29-08) heeft de politie geprobeerd met veel geweld het sociale centrum VOX binnen te gaan. Na een mooie avond met muziek op het centrale plein van Exarcheia heeft de politie mensen van het plein af geknuppeld tot in VOX. VOX staat bekend als de basis van de anarchistische groep Rouvikonas. Ze hebben traangas naar binnen geschoten om de mensen die binnen waren naar buiten te krijgen, zeer gevaarlijk in een gesloten ruimte.

Uiteindelijk is het de politie niet gelukt het prachtige pand te ontruimen vanwege de kracht van het verzet (zoals je ziet op de foto waar de politie degene is die wegrent). Wel zijn er vier arrestaties gevallen. In ieder geval één van de arrestanten is serieus gewond aan het hoofd en is met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

Foto: 


Wie: 
Een kameraad in Exarcheia

De situatie in Exarcheia escaleert steeds verder. Zo zijn er nu naast politieagenten ook veel fascisten in de wijk. Er worden zo nu en dan zelfs schoten gelost en bij de aanval op K*Vox heeft een agent zijn pistool getrokken.

De regering heeft een soort noodtoestand uitgeroepen in Exarcheia, omdat de bewoners van de wijk niet stilzitten en op hun beurt de politiebureaus een koekje van eigen deeg geven. De verwachting is dat de regering via de politie en fascisten komende maandagochtend bij zonsopgang de elf overgebleven kraakpanden zal proberen te ontruimen.

Ondertussen roept men in Exarcheia op om op 14 september massaal de straat op te gaan en voor hen die niet in Athene zijn om hetzelfde te doen of op een andere manier solidariteit te tonen. Organiseer, protesteer en sta op tegen dit geweld! #internationalesolidariteit #krakengaatdoor #nopasaran

Foto: 

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech