Fossil Free Culture NL neemt het podium en vraagt het Concertgebouw: Wat is jullie rol in de geschiedenis?

Nieuws, gepost door: Fossil Free Culture NL op 22/09/2019 09:04:58

Waar: Concertgebouw, Amsterdam, Netherlands
Wanneer: 22/09/2019 - 15:36

Vandaag heeft kunstenaarscollectief Fossiel Free Culture NL het podium van het Concertgebouw overgenomen aan het einde van een goedbezocht zondagmiddagconcert. Zes kunstenaars toonden twee gigantische banners op het podium, met daarop twee dichtregels van VSB-laureaat Hannah van Binsbergen. Zij roepen met deze actie het Concertgebouw op de sponsorrelatie met Shell te verbreken en het Museumplein ‘fossielvrij’ te maken.
We made way for a world without us; It will be like none of this has happened

Fossil Free Culture NL

Vandaag heeft kunstenaarscollectief Fossiel Free Culture NL het podium van het Concertgebouw overgenomen aan het einde van een goedbezocht zondagmiddagconcert. Zes kunstenaars toonden twee gigantische banners op het podium, met daarop twee dichtregels van VSB-laureaat Hannah van Binsbergen. Zij roepen met deze actie het Concertgebouw op de sponsorrelatie met Shell te verbreken en het Museumplein ‘fossielvrij’ te maken. Dit optreden is in solidariteit met de mensen die op 27 september staken voor het klimaat. De verwachting is dat wereldwijd miljoenen mensen hun werk en studie neerleggen om de jonge klimaatstakers te ondersteunen in hun eis voor klimaatrechtvaardigheid en het beëindigen van het fossiele tijdperk.

Terwijl de laatste klanken wegsterven, worden de twee enorme banners uitgevouwen op het podium van het Concertgebouw. Kunstenaarscollectief Fossil Free Culture NL heeft Hannah van Binsbergen uitgenodigd een gedicht te schrijven voor dit optreden ‘Afterthought’. De eerste regel, ‘We made way for a world without us’ (We hebben ruimte gemaakt voor een wereld zonder ons) toont een mogelijke toekomst waarin de mensheid bewust besluit uit te sterven in reactie op klimaatontwrichting. De tweede regel is de laatste gedachte van de laatste persoon op aarde “It will be like none of this has happened” (Het zal zijn alsof niets van dit alles gebeurd is).

De fossiele industrie maakt ruim baan voor het uitsterven van de mensheid. Fossiele vervuiler Shell is onderdeel van de businessclub van het Concertgebouw. Met de tweede performance deze maand, Dissonance Act 2. Afterthought, nodigt FFC-NL het publiek en de bestuurders van het Concertgebouw uit om hun faciliterende rol in de klimaatcrisis te bevragen. “Dit is onze meest abstracte interventie tot nu toe, maar helaas is de waarheid van de boodschap niet langer abstract”, aldus Maria Rietberg van FFC-NL. “Verder menselijk uitsterven als resultaat van klimaatverandering en het omvallen van eco-systemen is een reële mogelijkheid. Tenzij we nu actie ondernemen. Daarom werken we samen met kunstenaars uit verschillende disciplines. Om klimaatontwrichting tegen te gaan, hebben we iedereen nodig.”

FFC-NL heeft succesvol campagne gevoerd om het Van Gogh museum zo ver te krijgen de sponsorbanden met Shell te verbreken. Het Concertgebouw is nu de enige publiek culturele instelling aan het Museumplein die nog geld accepteert van de fossiele industrie. FFC-NL betreurt de manier waarop het Concertgebouw Shell voorziet in een kans de overheid, de koninklijke familie, en andere invloedrijke Nederlanders te belobbyen. Met de #FossilFreeMuseumplein campagne roept FFC-NL op het Museumplein te bevrijden van de smet van fossiele bedrijven. Het Concertgebouw en de stad Amsterdam kunnen geschiedenis schrijven door de eerste stad ter wereld te worden die haar museumplein fossielvrij verklaart.

“Onze Seizoensopening, [Dissonance act 1 Season Opening] heeft sommige bezoekers voor het eerst doen nadenken over de banden tussen deze twee instituten,” zegt Maria Rietberg. Vrijdag 13 september serveerden twaalf kunstenaars zwarte champagne aan de bezoekers van de Opening Night. “Wat veel mensen nog niet beseffen is dat Shell het Concertgebouw veel harder nodig heeft dan andersom”. Shell heeft culturele instellingen zoals het Concertgebouw nodig om een laagje goodwill te creëren dat haar in staat stelt door te gaan met het oppompen van fossiele brandstoffen. “Voor het voortbestaan van de planeet, moet deze goodwill verdwijnen. Daarom de vraag aan het Concertgebouw: Wat is jullie rol in de geschiedenis?”

Tags: Afterthought DropShell FossilFreeMuseumplein

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech