Blokkade van transport transformatoren van kolencentrale

Nieuws, gepost door: nn op 25/09/2019 09:10:16

Waar: Oude Stadsweg, Geertruidenberg, Netherlands
Wanneer: 25/09/2019 - 21:00

Wij blokkeren het transport van een nieuwe hoogspanningstransformator die geplaatst wordt bij de Amercentrale, een oude kolencentrale in Geertruidenberg.De timing kan niet opmerkelijker, tijdens de internationale week van klimaatacties en de VN-klimaattop in New York besluiten eigenaar van de centrale Essent/RWE en netbeheerder TenneT één van de meest vervuilende energiecentrales van Nederland te voorzien van nieuwe onderdelen. Met deze nieuwe transformatoren, 6 meter hoog, 3,5 meter breed, 10 meter lang en 325.000 kg zwaar, kan de centrale mogelijk weer decennia lang blijven draaien. Wij vinden dat de Nederlandse overheid alle kolencentrales per direct moet sluiten. De gevolgen van de klimaatcatastrofe zijn nu al overal ter wereld voelbaar. En enkele jaren terug beschuldigde de rechter in de zaak van Urgenda tegen de staat dat de Nederlandse overheid te weinig doet om haar bevolking te beschermen tegen klimaatverandering. Het is in deze tijden absurd om miljoenen te investeren in kolencentrales.

Kolencentrale Geertruidenberg
Het management van de centrale laat in BN de Stem (25-05-2018) weten dat ze in onderhandeling zijn met Braziliaanse bedrijven voor het leveren van biomassa. We kennen allemaal de berichten van afgelopen weken over het brandende Amazonegebied en het beleid van de Braziliaanse overheid om oerwoud te kappen en inheemse volkeren te verdrijven voor meer landbouwgronden. Grootschalige palmolie en suikerrietplantages zijn desastreus voor mens en milieu. Om maar niet te spreken van corrupte grootgrondbezitters en politiek.

Bossen verbranden om Tesla’s te laden is geen oplossing. Biomassa uit Brazilië of Canadese bossen verbranden in onze energiecentrales is waanzin. Oerbossen verdwijnen en maken plaats voor monocultuur of landbouwgrond. Olietankers blijven op en neer varen over de oceanen om kolen en biomassa te verschepen. Tevens is het technisch niet mogelijk om een kolencentrale op 100% biomassa te laten draaien, er zullen altijd kolen bijgestookt moeten worden. De overheid geeft miljardensubsidies aan bedrijven als Essent/RWE om deze onzin financieel rendabel te maken. Houtresten zijn twee keer zo duur als kolen en zonder subsidie niet rendabel. Het geld van het rijk – dus het geld van/voor het volk – verdwijnt in de zakken van bedrijven die winst maken ten koste van onze toekomst.

Stikstofvergunningen aangevochten
De NOS meldt op haar website (13-09-2019) dat de milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB), die met succes duizenden stikstofvergunningen aanvocht bij de Raad van State, zich nu ook richt op vergunningen van de Amercentrale. MOB vecht de bestaande vergunning van de kolencentrale in Geertruidenberg aan en wil net als wij dat de centrale per direct wordt gesloten. De eigenaar wil niet reageren. Zij rekt tijd door te blijven herhalen dat het haar doel is de centrale op biomassa te laten draaien.

Climate Action week
Overal op de wereld protesteren deze week miljoenen mensen tegen het slome, onverantwoordelijke beleid van bedrijven en overheden. In het kader van deze protesten vindt komende vrijdag in Den Haag een grootschalige klimaatstaking plaats. Er wordt al 30 jaar overlegd tussen landen op klimaattoppen, maar de CO2-uitstoot blijft stijgen. Het doel van ‘Parijs’ om onder de anderhalve graad Celsius opwarming te blijven is al niet meer haalbaar. Wetenschappers luiden de alarmbellen: we staan op de rand van gevaarlijke tipping points waarna klimaatveranderende processen zichzelf blijven versterken en niet meer te stoppen zijn.

Wij roepen de Nederlandse delegatie op tot terugtrekken van de VN Klimaattop in New York. Omdat Nederland helemaal geen voortrekkersrol speelt. De klimaattop wordt overspoeld door lobbyisten van fossiele industrieën die onze politici beïnvloeden – vorig jaar werd de Poolse klimaattop voor een groot deel gesponsord door Poolse kolenmijnbouwers. De zogenaamde oplossingen die uit de klimaattoppen volgen dienen voornamelijk de belangen van gevestigde multinationals. Ondertussen bungelt Nederland op de één na laatste plaats van alle Europese landen als we kijken naar CO2-reductie. Van ons mag Rutte in een roeiboot terugkomen om te laten zien dat hij echt zijn best wilt doen.Wie: 
nn

Volgendsmij mag dit niet op indymedia. Maar om een betere situatie te schetsen en om een 'hap klaar' beeld te geven van wat er nogal niet mis is met klimaat conferenties en de invloed van multinationals in klimaatvergaderingen. En ook ZEKER wat er mis is in nederland.

Zie de docu Beerput Nederland;

https://www.2doc.nl/documentaires/series/2doc/2017/december/beerput-nede...

Een aanrader voor iedereen die een toekomst wil en de kern van het probleem wil zien.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech