Internationale vrouwendag: solidariteitsdemonstratie bij vrouwenbajes Nieuwersluis

Nieuws, gepost door: enkele anarchistische vrouwen op 11/03/2020 03:10:56

Wanneer: 11/03/2020 - 21:48

"We weten dat jullie niet naar internationale vrouwendag kunnen. Daarom komt internationale vrouwendag naar jullie!"

Afgelopen zondag, 8 maart, hebben we met 60-70 mensen een solidariteitsdemonstratie gehouden bij vrouwenbajes Nieuwersluis. De demonstratie was het initiatief van een groepje anarchistische vrouwen waarvan er een vorig jaar in Nieuwersluis gezeten heeft.
We hadden een playlist met muziek mee en er werd ook live gezongen, de sambaband was present en natuurlijk brachten we zelf onze pannen, slagwerk, onze stemmen en zelfs een trompet mee.

Bij aankomst zijn we begonnen voor de hoofdpoort onze aanwezigheid kenbaar te maken met een groet aan alle vrouwen binnen. "We weten dat jullie niet naar de viering van internationale vrouwendag kunnen. Daarom komt internationale vrouwendag naar jullie!" Daarna splitsten we op, de ene helft ging naar de linkerkant en de andere helft naar de rechterkant van de bajes. Voor wie de bajes niet kent: er zijn daar drie cellengebouwen, waarvan er twee huis van bewaring zijn en eentje gevangenis. In het midden staat gebouw 'Papa' (P afdelingen, HvB), helemaal links gebouw 'Romeo' (R afdelingen, HvB) en rechts gebouw 'Quebec' (Q afdelingen, gevangenis). We wilden met de demonstratie alle vrouwen daarbinnen bereiken! Met twee geluidsinstallaties bij ons gingen we dus aan beide uiteinden van de bajes staan.

De groep helemaal links bij gebouw Romeo kon niet heel veel aanwezigheid zien achter de tralies, maar toch zagen we wel een aantal vrouwen terugzwaaien van binnenuit. De luchtplaats was daar niet in gebruik op dat moment. We hadden een spandoek bij ons en riepen dingen als "Sloop de bajes! Alle vrouwen vrij!" en "Brick by brick, wall by wall, we will make those prisons fall". In het volle besef dat door dat laatste te roepen die bajes niet meteen omvalt en iedereen vrij naar buiten loopt, stonden we daar om de vrouwen moed en kracht te wensen en te geven, doordat we ze niet vergeten en een uurtje vrolijkheid en strijdbaarheid komen brengen. En we speelden muziek af, "Sisters are doing it for themselves!" Ook werd het lied "De Sleutelrammelaars"* gezongen, geschreven in de bajes vorig jaar: "Piwi's, bewakers, sleutelrammelaars, hoe je ook heet, weet je wat je mag doen? Steek die sleutels in je aars en doe wat anders voor je poen!" Daarna werd er nog een tijd door gedemonstreerd en muziek ten gehore gebracht voor de vanachter de tralies terugzwaaiende vrouwen.

Aan de rechterkant, bij gebouw Quebec, had de groep meer publiek! Toevallig bleek het net de dag te zijn dat de vrouwen in de bajes een zoethoudertje kregen: er stond een patatkraam op de luchtplaats.
Doordat de geluidsdemo aan deze kant heel vrolijk begon, met vrolijke vrouwvriendelijke muziek uit de speakers en een singer-songwriter op gitaar, leken vrouwen wat meer de tijd te krijgen om naar de groep op het dijkje te blijven kijken. We zagen hen dansen, zwaaien, met een patatje in hun hand. Ook uit het raam van de gemeenschappelijke ruimte werd veel gewuifd. Toen ook aan deze kant de muzikante van "De Sleutelrammelaars" aankwam, ontstond er zelfs een kort gesprek met de dames. Ze stonden te dansen en riepen soms wat terug. Ze lieten merken blij te zijn met deze afleiding. Ook hier werden de bewakers van de bajes door de aanwezige voormalig gevangene bezongen, en werd er enthousiast gereageerd toen ze de vrouwen toesprak en groette. "Ik weet hoe het is daarbinnen! Hou je taai, en trek je eigen plan, gebruik de tijd voor jezelf, en ik weet hoe moeilijk dat is, dat je alles wat je wilt moet bevechten, dat je wordt tegengewerkt!" Er werd enthousiast van alles teruggeroepen door vrouwen die buiten vlak achter de hekken stonden. Een aanwezige bewaker stond ook te klappen en kreeg toegevoegd "Wat sta je nou te klappen, lul?" en stopte er meteen mee. "Ze doen alsof ze jullie beste vriend zijn, maar zij zijn het die de sleutels in het slot draaien, pas op met ze!".

Tegen het einde van de demonstratie kwamen we weer aan de voorkant samen, daar had de teruglopende groep die van links kwam vlakbij achter een hek een boel vrouwen langs zien komen. Daar werd alles ook nog eens een keer herhaald. Dat we hen niet zullen vergeten. Dat het pijn doet hen daar achter te moeten laten. Dat de staat niet het recht heeft om hen op te sluiten omdat de staat zelf crimineel is, mensen uit hun huizen zet, in armoede stort, tot wanhoop drijft, vluchtelingen laat verdrinken. En tot slot nog een keer de gezamelijke groet, voor al die mooie, sterke vrouwen daarbinnen. Die bajes die moet plat, en alle gevangenen vrij. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden!

We blikken tevreden terug op een lange, maar succesvolle en positieve geluidsdemonstratie. Iedereen bedankt voor jullie deelname, dit is voor herhaling vatbaar!

Enkele anarchistishe vrouwen.

*De Sleutelrammelaars" is door Your Local Pirates op muziek gezet. Tekst en muziek vind je hier: https://yourlocalpirates.noblogs.org/de-sleutelrammelaars/Wie: 
nn

video 'de sleutelrammelaars' gespeeld tegenover de bajes: https://youtu.be/Qy2qZh-LnJE


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech