Waarneming Anti-"Lockdown" protest Den Haag 05.05.2020

Opinie, gepost door: nn op 06/05/2020 05:11:01

Na aanleiding van twee kleine artikeltjes in het AD en Trouw van vandaag (06 mei jl.), voelt ondertekende zich toch even genoodzaakt om e.e.a. nader toe te lichten omtrent de betoging tegen de "lockdown" afgelopen dinsdag (05 mei jl.) in Den Haag.
https://www.ad.nl/binnenland/tachtig-anti-lockdownactivisten-aangehouden...

Via via hoorde ondertekende dat er op Facebook opgeroepen werd tot een nieuwe betoging in Den Haag tegen de "lockdown" (als opvolger van die van afgelopen 28 april). Besloten werd dan ook even een kijkje te nemen naar deze - in de media - met spot afgeschilderde nieuwe beweging.

,,Anti-5G betogers", ,,complotdenkers", ,,anti-vaxx" etc. Dat waren de steekwoorden van vorige week. Een soort aluminiumhoedjes-beweging. Enige distantiëring had ondertekende zichzelf dan ook voorgenomen. Aangekomen op de Koekamp bleek alles minder waar.
Het was een politiek bont gezelschap, dat was meteen duidelijk. Hoewel de Nederlandse vlaggen meteen opvielen, zat er naar eigen mening nog geen rechtse agenda aan vast. Geen nationalistische in elk geval. Was het meteen links dan? Ook niet perse, maar het zeker wel een inclusieve gebeurtenis. Etniciteit of een minachting naar een lagere sociale klasse leek geen rol te spelen bij de betogers.
Complotdenkers? Ja, verspreid materiaal had wellicht een delijke inhoud, maar het etiket 'gezond wantrouwen' tegen "het politieke systeem" kon ook op zijn plaats zijn. Een andere vorm van rebellie. Kortom: Een voorspoedig (negatief) politiek etiket op dit alles plakken zou deze spontane beweging tekort doen. Het waren duidelijk geen revolutionaire communisten of anarcho-syndicalisten, maar ook zeker geen nationalisten of fascho's. Ook niet direct een voedingsbodem voor het laatste.

Klaarblijkelijk waren ook supporters uit het voetbalmilieu aanwezig voor sensatie, evenals gewone burgers die zich door het uiterlijk vertoon en de aanwezigheid van de vele smeris aangetrokken voelde. Hierdoor ontstond geleidelijk aan een dynamiek waarin bovenstaande allemaal sporadisch ingezogen werden. (Numeriek nog te weinig, maar qua potentieel zeer slagkrachtig).

Bij aankomst stonden er al zo'n 200-300 personen op het Koekamp tegenover CS. Enkele politiebusjes stonden te observeren, en een deel van de betogers stond duidelijk in hevige discussie met smeris te paard. Het oogde schimmig, maar dat bleek later omdat de smeris al enkele knuppelslagen had uitgedeeld.

De betoging was geen solide blok. Het waren losse groepjes personen of individuelen met elke hun eigen motieven en leuzen om naar de betoging toe te komen. Het had wat weg van de oorspronkelijke 'gele hesjes' uit Frankrijk. Een beweging gekenmerkt door persoonlijke grieven van mensen over uitlopende onderwerpen. Van de politiek tot de economie. Grieven die zich niet bevredigend konden uiten via de gebruikelijke partijen of instituties, en deze via sporadische protesten als vandaag uitte. Immers, woede en onvrede moet er eens een keer uit. In wat voor vorm dan ook.

Met her en der een praatje te maken met de betogers, werd al snel duidelijk dat ze betoogde voor "vrijheid", tegen de "lockdown", tegen 5G etc. Hele abstracte motieven dus. En dat is misschien ook de kracht van degelijk protest. Het is politiek laagdrempelig. Je stapt er sneller op af omdat nog niets afgebakerd is. Zo kwam je er ook achter dat de Koekamp plek was toegewezen door de politie nadat de betoging niet was aangemeld, mits iedereen anderhalve meter afstand hield ivm 'corona'. Ah fijn, uiteraard gebeurde dat niet, dus de politie begon zich te mobiliseren en dwangmatiger hun eisen te verwezenlijken.
Toegegeven, voor Haagse begrippen deden ze het zacht aan. Het schouwspel voor de actie leek wel een uur te duren, en dan nog hakte de smeris er niet lustig op los. Dat is bij betogingen van revolutionaire activisten wel anders! Misschien dat de politie ook aan hun PR moest denken bij deze normale burgers. Plus dat het duidelijk de boodschap van de betoging zou bevestigen: Dat er een te strak "corona-regime" heerst.

Langzaam naarmate de vele politiebusjes en MEers met opgefokte honden in grote aantallen alle wegen (behalve die naar CS) versperde, werden de betogers dus naar het spoor gedreven. Het politieoptreden werkte verwarrend voor de betogers. Dan paradeerde er weer eens een politiepaard door de menigte (zonder echt een duidelijk doel), dan weer werd er een willekeurig persoon staande gehouden, om vervolgens weer door te laten lopen. Het miste de smeris duidelijk aan een centraal commando.

Dat alles weerhield echter een zwijn niet om een tand uit een jonge dame haar mond te slaan. Zo kennen we de Haagse "vriend in uniform" weer! En dat was ook typerend voor de betogers: Duidelijk was dat sommige ervaring opgedaan hadden bij de "gele hesjes" in België en Frankrijk, net als dat enkele hoolie's ook de nodige zichtbare ervaring met het politieoptreden hadden; maar voor vele was het klaarblijkelijk een "schok" hoe de politie met hun optreden de "vrijheid" en "rechten" v.d. betogers schonden. Zij werden hier duidelijk uit de laatste vorm van illusies in de "burgerlijke rechtsstaat" geholpen. ,,Volksverraders", ,,Gestapo" en ,,Vrijheid nu!" (op Bevrijdingsdag nog wel), waren enkele van de leuzen jegens de politie toe. Het was overduidelijk een ad hoc politieke bewustwording van hoe "het Systeem" nou echt werkt.

Deze dag toonde aan dat de politieke stootrichting van deze mensen nog niet vast staat. Het opereerde allemaal meer vanuit een onderbuikgevoel. Een gezond instinct dat vertelde dat ze de straat op moesten, zonder echt een sterke theoretische onderbouwing. En wat er al met een duidelijke politieke agenda rondliep, had er schijnbaar ook geen vaste grip op. Niets staat nog vast op dergelijke protesten schijnbaar.

Zijsprong: In alle emoties stonden groepjes ook luid en duidelijk met elkaar te discussiëren over verschillende onderwerpen zoals het politiegeweld als wel de ervaringen van de vorige keer. Positieve nabeschouwingen uiteraard, maar wel op een dergelijke toon dat een ieder het kon horen [dus ook de staat en zijn organen helaas]. Maar het laat zien dat degelijke massa's dynamisch zijn; ze leren en groeien snel in deze praktijklessen).

Zo kan er nog wel even doorgegaan worden over het politieoptreden, leuzen, en alle minuscule details, maar belangrijk is dat er positief terug geblikt kan worden op een dergelijke dag, waar zeker potentiële kansen voor militante krachten liggen.
Plus, amusant was het om te zien hoe de ingesloten gearresteerde groep onder luid applaus van de overige betogers de geregelde stadsbussen in werden begeleid. 'Oom agent' is bij enkele honderden mensen inmiddels niet meer hun beste vriend.

Een waarnemer.

File: 20200505_124246.jpg
File: 20200505_130151.jpg
File: 20200505_123202.jpg

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech